Author photoAdrian Gubčo 04.07.2018 09:45

Práce na nábreží postupujú

Revitalizácia nábrežnej promenády v úseku medzi Mostom SNP a River Parkom napreduje. Obnovu povrchov v reakcii na havarijný stav chodníka, ktorý na promenáde vládol doteraz, zabezpečuje mestská časť Staré Mesto - srdce Bratislavy.

V rámci obnovy sa mení pôvodný asfaltový povrch za dláždený, pričom sa materiálovo nadväzuje na dlažbu v úseku medzi Mostom SNP a Osobným prístavom. Okrem toho sa v určitých miestach rozširujú priestory okolo kmeňov stromov, ktorých korene predtým prerastali do chodníka. Na balkónoch nad Dunajom sa obnovuje asfaltový povrch, opraviť sa majú zábradlia. Práce budú prebiehať ešte niekoľko týždňov.

Je zaujímavé, ako veľmi sa môže dojem z priestoru zmeniť, ak príde k zmene povrchu na o niečo málo estetickejší - hoci stále ide o jednu z najlacnejších dlažieb. Zvláštne v tomto kontexte vyznieva fakt, že k niečomu podobnému neprišlo už dávno predtým. V tomto prípade to dokonca ani mestskú časť nestálo skoro nič - na obnove sa podieľajú súkromní partneri, presnejšie developeri Lucron, Penta Real Estate a J&T Real Estate.

Pretrváva však obava, aby dané riešenie neeliminovalo motiváciu riešiť nábrežie do budúcna. Rozhodne nejde o komplexný projekt - k tomu chýbajú základné kvalitatívne aspekty, napríklad doplnenie cyklotrasy (ku ktorému je mestská časť a mesto Bratislava zaviazané), riešenie na základe architektonickej súťaže, vysoká úroveň povrchov a mobiliáru a podobne. Preto danú obnovu možno vítať, len ak ide o dočasné riešenie s cieľom akútne vyriešiť havarijný stav.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Obnova by mala byť hotová ešte pred koncom leta.
  • Už položená časť promenády s rozšíreným priestorom pre korene stromu.
  • Obnovy, síce vo veľmi lacnej podobe, sa dočkal aj povrch chodníka v malom parčíku v blízkosti sochy architekta Jurkoviča.
  • Návštevníci mesta sa musia predierať pomedzi stavebné mechanizmy. Organizácia rekonštrukcie mohla byť vyriešená lepšie.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube