Author photoAdrian Gubčo 05.06.2018 13:00

Staré Mesto opraví dunajskú promenádu

Mestská časť Staré Mesto oznámila, že v týchto dňoch spustí obnovu dunajskej promenády v úseku medzi Mostom SNP a River Parkom. Ide o reakciu na havarijný stav povrchov v tomto území.

V rámci rekonštrukcie, ktorá bude trvať približne desať týždňov, sa má súčasný povrch nahradiť dlažbou v rovnakom dizajne ako v úseku medzi Mostom SNP a Osobným prístavom. Mobiliár sa zrepasuje, obnovia sa madlá na dunajských balkónoch, zábradlia dostanú nový náter a na balkónoch samotných sa zrealizuje nový asfaltový povrch. Promenáda by počas rekonštrukcie uzavretá byť nemala, bude však lokálne zúžená a chodci a cyklisti sa tak budú musieť počas tohto obdobia pripraviť na sťažené podmienky.

Súčasný stav promenády je skutočne katastrofálny a snaha tento problém riešiť je chválitebná. Na druhej strane sa však vynára aj viacero otázok - že sa pripravuje takáto významná zmena, nebolo doteraz známe, dokonca ani viacerým miestnym poslancom. Realizácia zrejme zachová stav so zónou zmiešaného pohybu, nevznikne teda samostatný priestor pre cyklistov, a hlavne materialita novej promenády je síce posun, môže však byť v rozpore s motiváciou investovať do promenády v budúcnosti.

Nábrežia Dunaja v Bratislave, a zvlášť to ľavobrežné, patria k najvýnimočnejším verejným priestranstvám v meste aj krajine. To vyvoláva mimoriadne vysoké nároky na ich kvalitu a ktoré dnes, azda s výnimkou nábrežia pred Euroveou, nespĺňa ani jeden úsek v rámci intravilánu. Ich rekonštrukcia by mala byť vecou architektonickej súťaže na najvyššej úrovni, teda medzinárodnej s účasťou popredných ateliérov v európskom, azda aj svetovom meradle.

Súčasná obnova v danej forme by nemusela byť v súlade so závermi súťaže a preto by bolo azda vhodnejšie o niečo lacnejšie riešenie, keďže existuje reálna obava, že nová dlažba odradí zastupiteľov v budúcnosti od ďalších investícii a pri všeobecne nízkych nárokoch na kvalitu verejného priestoru povedie k uspokojeniu s existujúcim stavom.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Súčasný stav nábrežia je nevyhovujúci
  • Povrchy potrebujú obnovu, rovnako ako zeleň
  • Bratislava je mesto kontrastov, kde sa v blízkosti najvýznamnejších pamiatok nachádzajú úplne zanedbané verejné priestranstvá
  • Materialita by mala pripomínať úsek medzi Mostom SNP a Osobným prístavom

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube