Author photoSimona Schreinerová 26.10.2023 09:50

Obnova zašlej tradície. Petržalka chce byť športovou štvrťou, predstavuje nový projekt

Mestská časť Petržalka sa vo zvýšenej miere venuje skvalitneniu športovej infraštruktúry. V súčasnosti čelí veľkému nedostatku moderných multifunkčných hál, čo je pri jej veľkosti silný nedostatok. V budúcnosti by sa to mohlo zmeniť, závisí to však aj od reakcií verejnosti. Samospráva totiž svoje aktivity spája s pomerne otvorenou občianskou participáciou.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Na Gessayovej ulici v mestskej časti (MČ) Petržalka, v miestnej časti Háje, by v budúcnosti mohlo pribudnúť nové moderné športovisko. MČ má záujem vybudovať multifunkčnú halu na pozemkoch školského areálu základnej školy Gessayova.

Hala by mala mať kombinovanú prevádzku a slúžiť študentom aj športovým klubom. V rámci vyučovania by fungovala ako priestor telocvične pre študentov, popoludní nájomcom a športovým klubom z Petržalky. Okrem toho by mala byť vhodná na organizovanie kultúrnych podujatí. Samozrejmosťou bude potrebné hygienické a technické vybavenie, zodpovedajúce funkcii. Hala by mala byť prepojená so školou, v ktorej areáli sa bude nachádzať, ideálne suchou nohou.

V hale sa bude nachádzať tribúna, aj keď jej kapacita zatiaľ nie je určená. Samotný objekt je potrebné navrhnúť tak, aby bol zachovaný minimálny rozmer hracej plochy 28x44 metrov. Dôležitou požiadavkou MČ je zachovanie plnohodnotného pešieho prístupu do areálu školy z vnútrobloku Gessayova cez príjemný poloverejný priestor predpolia. Súčasťou zadania je aj návrh tohto priestoru. 

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Súčasný stav. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Objekt by mal byť situovaný v severozápadnej časti areálu na mieste súčasných tenisových kurtov. Prístup by bol cez spomínaný vnútroblok. Dopravné pripojenie je uvažované v rámci školského areálu.

Súčasťou areálu je dnes zrekonštruovaná tartanová dráha, do ktorej hala nesmie zasiahnuť. MČ časť zdôrazňuje, že stále ide len o možný zámer výstavby nového objektu. Jej snahou je dožičiť žiakom, jednotlivcom aj športovým klubom lepšie podmienky pre športové aktivity, ale aj jednoduchší prístup k nim. Aktuálne nie je o podobe ani o samotnej realizácii definitívne rozhodnuté.

Petržalka zorganizovala prerokovanie zámeru s verejnosťou. Ako uvádza samotná MČ vo svojom vyjadrení, účasť verejnosti bola v porovnaní s prerokovaním obdobného projektu v areáli školy Pankúchovej skromnejšia, ale diskusia mala padnúť na úrodnú pôdu.

Otázky verejnosti mali smerovať predovšetkým k riešeniu situácie s dopravou a parkovaním. K zámeru výstavby samotnej športovej haly v navrhovanom riešení ale žiadne závažnejšie výhrady nezazneli. MČ preto môže pristúpiť k bližšiemu rozpracovaniu projektu. Samospráva sa teda v začne zaoberať návrhom konkrétnych riešení, ako i možnosťami navýšenia parkovacích miest v okolí.

 

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

 

Existuje celkom reálna možnosť, že by v Petržalke mohla pribudnúť ďalšia športová hala, ktorá by slúžila nielen žiakom základnej školy, ale aj športovcom. Či sa realizácia naozaj uskutoční, nie je úplne isté. MČ ešte budú čakať ďalšie verejné diskusie. Kým príde k zatiaľ teoretickej výstavbe, musí sa vyriešiť aj financovanie. Definitívne rozhodnutie tak nepadne skôr ako o niekoľko mesiacov.

Faktom zostáva, že Petržalka je obrovská mestská časť, ktorej zatiaľ chýba adekvátna športová vybavenosť. Zmeniť by to mal projekt v školskom areáli na Pankúchovej. Plánovaná multifunkčná športová hala Pankúchova za viac ako 2,5 milióna eur vyrastie na zelenej ploche súčasného futbalového ihriska, ktoré sa preorientuje. 

Ide o variantné riešenie B, pre ktoré sa vedenie mestskej časti rozhodlo v snahe čo najviac vyhovieť miestnym obyvateľom, športovcom i verejnosti. Druhá alternatíva totiž počítala s výstavbou na školskom dvore, čo verejnosť vyhodnotila ako nevhodné zahustenie. V súčasnosti zámer disponuje právoplatným stavebným povolením.

Z celkového rozpočtu bude tvoriť 1,2 milióna účelová dotácia od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Časť zo zvyšných financií plánuje mestská časť zabezpečiť zo svojho rozpočtu, konkrétne rezervného fondu (500.000 eur) a ďalších 800.000 eur cez úver.

Multifunkčná športová hala Pankúchova je jeden z najväčších investičných projektov z dielne petržalskej samosprávy, má byť zároveň prvou svojho druhu v Petržalke. Ešte pred časom tu vznikla malá lokálna plaváreň alebo zimný štadión. Z dlhodobého hľadiska čaká ale šport na pravom brehu Dunaja veľkorysý rozvoj. 

Komplexná rekonštrukcia čaká športovú halu na Prokofievovej. Mestská časť na ňu prostredníctvom miestnej organizácie Športové zariadenia Petržalky získala grant vo výške takmer 340.000 eur. Veľké zmeny sa pripravujú vo veľkej zóne na juhovýchode mestskej časti, ktorá je podľa Územného plánu určená pre šport. Ako prvá by tu mala pribudnúť MakFootball Aréna, za ktorou stojí slovenský futbalový reprezentant Róbert Mak.

Najradikálnejšou zmenou však bude vznik veľkého športového areálu, ktorý pripravuje Bratislavský samosprávny kraj s partnermi. V blízkosti MakFootballAreny bude vybudovaný tzv. Kampus športu a zdravia, ktorého súčasťou bude športová škola s internátom, dvojica športových hál, hokejová hala, atletický ovál národného významu a ďalšie menšie športoviská. Kedy sa projekt začne realizovať, nie je úplne jasné. Bratislavský samosprávny kraj však do neho plánuje investovať 62,5 milióna eur. 

Petržalka tiež odkúpi za dva milióny eur tenisový areál pri Veľkom Draždiaku. Mestská časť deklaruje, že areál chce naďalej využívať na športové účely. Ten si vyžiada nevyhnutné opravy, v strednodobom horizonte aj generálnu opravu. Hoci je areál dedikovaný v súčasnosti len na jeden šport, po komplexnej rekonštrukcii by mohla hala slúžiť aj na viaceré iné športy. Tenisové kurty však zostanú zachované.

Petržalka bola donedávna mestskou časťou s minimálnou alebo zanedbanou športovou vybavenosťou. Situácia sa začala meniť k lepšiemu. Ak sa podarí úspešne dokončiť rozbehnuté projekty a realizovať aj tie ohlásené, bude na tom so športoviskami pomerne dobre. Každý nový či zrekonštruovaný priestor pre šport je skvelou správou pre miestnych, väčšie projekty však môžu mať pozitívny dopad na celé mesto. V podstate sa tak obnoví historická situácia, keď bola Petržalka športovým zázemím Bratislavy. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube