Author photoMartina Gregová 15.01.2023 18:15

Nové umelecké múzeum aj divadlo. Varšava pokračuje v premene na európsku metropolu tým najlepším spôsobom

Kultúrny komplex, ktorý vzniká neďaleko známeho Paláca kultúry a vedy, prinesie poľskej metropole novú budovu múzea aj divadla. Okrem toho v jeho medzipriestore vznikne nové verejné námestie, slúžiacie na oddych a stretávanie sa. Varšava napreduje v realizácii projektov, ktoré z nej robia mesto budúcnosti.

Zdroj: The Boundary

Zdroj: The Boundary

O tom, že Poľsko má v oblasti architektúry aj mestského plánovania naozaj veľké ambície, svedčí hneď niekoľko nedávno ohlásených, ale aj čerstvo dokončených projektov. Počas uplynulých rokov vybudovalo Poľsko takmer z ničoho novú diaľničnú sieť, začína rozvíjať železnice, vo veľkom buduje nemocnice, viaceré univerzity získali nové moderné kampusy a vzniknúť má aj nové letisko neďaleko Varšavy. V poľskom hlavnom meste zároveň revitalizujú jedno námestie za druhým, len pomerne nedávno tu bola dokončená najvyššia budova Európskej únie a onedlho mestu pribudne aj nová budova Múzea moderného umenia a objekt divadla TR Warsawa.  

Projekt, ktorého návrh bol svetu predstavený už v roku 2014, pomaly nadobúda reálne kontúry. Odbornou verejnosťou bol viackrát zmienený ako jeden z najzaujímavejších projektov, ktorého čiastočné otvorenie je plánované na rok 2023. Jeho celkové dokončenie prinesie Varšave nové umelecké centrum nielen mestského, ale aj celoštátneho významu. 

Za návrhom budovy Múzea moderného umenia, budovy divadla TR Warsawa aj ich okolitých verejných priestranstiev, stojí svetoznáme architektonické štúdio Thomas Phifer and Partners. Na projekte spolupracovali s poľským ateliérom Apa Wojciechowski a tiež aj s britskou inžinierskou spoločnosťou Buro Happold. 

Galéria

  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary
  • Autorka: Marta Ejsmont
  • Zdroj: The Boundary
  • Autorka: Marta Ejsmont
  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary

Rozostavaný kultúrny komplex sa nachádza na námestí Plac Defilad, neďaleko známeho Paláca kultúry a vedy. Projekt zahŕňa nové múzeum s rozlohou vyše 15.000 metrov štvorcových, divadlo s rozlohou vyše 10.000 metrov štvorcových a rozľahlé vonkajšie fórum, nachádzajúce sa medzi nimi. Intímne pôsobiace verejné námestie, zatienené stromami, bude v budúcnosti prepájať dve nové kultúrne inštitúcie a zároveň bude miestom stretávania sa a odpočinku. Obe budovy budú po svojom dokončení vysoké približne 25 metrov. 

Dve odlišné funkcie týchto kultúrnych inštitúcii sú v projekte zvýraznéne dvoma odlišnými materiálovými riešeniami. Zatiaľ, čo fasáda Múzea moderného umenia je navrhnutá z bieleho bétonu, fasáda Národného divadla TR Warsawa je navhnutá z tmavej ocele. 

Múzeum moderného umenia vo Varšave je koncipované tak, aby: „... podporovalo voľnú výmenu nápadov, rozhovorov a dialógov. Z toho dôvodu si vyžadovalo širokú škálu galerií aj priestorov na spoločenskú interakciu,” povedali o projekte architekti z Thomas Phifer and Partners. Okrem galerijnych priestorov budú súčasťou objektu aj vzdelávacie učebne, lobby bar, priestory posluchární, kaviareň aj kníhkupectvo.

Nová budova Národného divadla TR Warsawa ponúkne svojim návštevníkom viac než 800 miest na sedenie. Predstavenia si budú môcť vychutnať až na štyroch scénach. Zaujímavým priestorovým konceptom návrhu tejto časti je polootvorený priestor so sedením, ktoré evokuje pocit divadelného hľadiska. Viditeľný aj prístupný je nielen z interiéru, ale aj z neďalekej ulice, čím chceli autori zdôrazniť potrebu otvorenosti a tolerancie v umení aj kultúre. Nové sídlo divadla TR Warszawa bude po svojom dobudovaní jedným z najmodernejších v Európe. 

O tom, v akej fáze výstavby sa projekt nového kultúrneho komplexu nachádza, je verejnosť pravidelne informovaná na instragramovom účte. Práve vďaka nemu mohli obyvatelia mesta, ale aj budúci návštevníci, napríklad nahliadnuť do vnútorných priestorov, kam verejnosť zatiaľ nemá prístup. Celý proces výstavby je na sociálnej sieti podrobne dokumentovaný prostredníctvom fotografií aj pridaných popisov aktuálneho stavu. Stránka napríklad informovala o dokončení výstavby monumentálnych schodov Zigzak, ktoré vo vyše 24 metrov vysokom átriu tvoria už teraz jasnú priestorovú dominantu, ale aj o iných dôležitých stavebných miľníkoch.

Výstavba budovy Múzea moderného umenia a budovy Národného divadla TR Warsawa predstavuje významný miľník nielen pre samotnú poľskú metropolu, ale aj pre celú krajinu. Zatiaľ čo objekt múzea už nadobúda reálne kontúry, stavebné povolenie na výstavbu objektu divadla bolo starostom Varšavy vydané ešte len v januári 2021.  

Nové kultúrne inštitúcie budú po svojom dobudovaní neoddeliteľnou súčasťou pripravovaného plánu prestavby okolia Paláca kultúry a vedy. Priestory múzea a divadla tak dotvoria Centrálne námestie. To je srdcom modernej metropoly, ktorou sa Varšava v blízkej budúcnosti určite stane. Otvorenie komplexu ponúkne obyvateľom a návštevníkom mesta Varšava nové možnosti pre trávenie voľného času a vnútorný rozvoj - niečo, na čom by mali pracovať všeky ambiciózne mestá, usiľujúce sa o udržanie či prilákanie talentovaných ľudí. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube