Author photoMartina Gregová 16.03.2024 18:41

Nová éra svetovej metropoly. Letné olympijské hry zmenia Paríž, prinesú menej áut a ekológiu

Byť hostiteľom olympijských a paraolympijských hier je pre svetové metropoly zakaždým obrovská pocta aj výzva zároveň. Parížski predstavitelia, kde sa bude Letná olympiáda konať už o niekoľko mesiacov, sa k tejto udalosti postavili po svojom. Iným mestám chcú ukázať, že sa to dá aj lepšie a s menšou záťažou pre životné prostredie.

Zdroj: Paris 2024

Zdroj: Paris 2024

Letné olympijské hry 2024 sa budú konať v Paríži. O jej konaní vo francúzskej metropole sa rozhodlo už v roku 2017, keď došlo k dohode medzi Parížom a Los Angeles, že sa hry v týchto mestách budú konať po sebe. Paríž si pri ich usporiadaní dal za cieľ stanoviť nové štandardy environmentálnej zodpovednosti. Tie podľa predstaviteľov mesta ukážu, ako možno udržateľne organizovať športové podujatia tak obrovského rozsahu a významu.  

„Keďže zmena klímy sa zrýchľuje, reakcia hier na ňu musí byť rovnaká. Organizátori olympijských hier v Paríži 2024 sa k tejto výzve stavajú čelom. Zameriavajú sa predovšetkým na hlavnú časť jej riešenia: znižovanie emisií,” tvrdí Marie Salloisová, riaditeľka Medzinárodného olympijského výboru pre udržateľnosť. Tento obdivuhodný zámer chce pritom metropola docieliť hneď niekoľkými krokmi.  

Najdôležitejším z nich je minimalizovanie novej výstavby. Približne 95% všetkých športovísk sa bude nachádzať v už existujúcich objektoch. Tie majú byť v prípade potreby prispôsobené požiadavkám vyplývajúcim z charakteru tohto športového podujatia. Niektoré z budov boli a budú zrekonštruované a zmodernizované. Okrem minimalizácie výstavby má tento priekopnícky prístup aj iný cieľ: prehodnotenie olympijského zážitku odchodom z tradičných štadiónov a začlenenie športu do existujúcej štruktúry mesta.  

Galéria

  • Zdroj: Paris 2024
  • Zdroj: Paris 2024
  • Zdroj: Paris 2024
  • Zdroj: Olympic.sk
  • Autor: Kevin Gorton

Za zmienku rozhodne stojí využitie jednej z najznámejších parížskych pamiatok – Grand Palais. Tento veľkolepý komplex, nachádzajúci sa v srdci Paríža, sa počas olympijských hier stane jedným zo športových dejísk. To isté platí aj o paláci vo Versailles. Monumentálny areál, ktorý je zapísaný do zoznamu UNESCO, svoje záhrady poskytne na usporiadanie pretekov v jazdeckom a modernom päťboji. Podľa oficiálnej webovej stránky hier tu v súčasnosti prebiehajú projekty obnovy a výstavba dočasných zariadení s cieľom pripraviť sa na prílev návštevníkov počas ich konania. Na lukostreľbu a paralukostreľbu sa zas návštevníci budú môcť prísť pozrieť na promenádu Esplanade des Invalides.  

Niektoré športové disciplíny sa budú prirodzene konať na viacerých už existujúcich parížskych štadiónoch, vrátane Roland Garros a Stade de France. Jediným novým objektom, ktorý sa v metropole natrvalo postaví, bude Centrum plaveckých športov v Seine-Saint-Denis. Tento objekt bol navrhnutý v súlade s vysokými environmentálnymi normami a štandardami energetickej účinnosti.  

Pri jeho výstavbe sa napríklad použilo až 2.300 metrov kubických dreva, čím sa predišlo vysokým emisiám, vznikajúcim pri výrobe betónu a ocele. Celkovo bude budova spotrebovávať podstatne menej energie ako štandardný olympijský bazén. Energie budú z veľkej časti pochádzať zo solárneho strešného systému. Sedadlá pre divákov sú vyrobené z recyklovaného plastu. 

Zmenami prejde aj dopravná infraštruktúra. V súvislosti s konaním Letných olympijských hier sa v meste zvýšila napríklad podpora cyklistickej dopravy a zrealizovalo sa niekoľko projektov nových zelených verejných priestranstiev. K dispozícii bude 418 km dlhá sieť cyklistických trás, 88 km z nich je vybudovaných nanovo. Menej sa bude jazdiť autami. „Vďaka MOV a združeniu určitého počtu vozových parkov znížime počet vozidiel o 30 až 40 percent v porovnaní s uplynulými OH," povedal výkonný riaditeľ organizačného výboru Etienne Thobois. 

Mesto zároveň z dôvodu konania hier pristúpilo aj k rozširovaniu nového mestského chladiaceho systému, ktorý čerpá vodu z rieky Seina. Aj keď je športové podujatie hlavným dôvodom tohto rozšírenia, vo výsledku ho pocítia všetci obyvatelia mesta. „Budovy zachytávajú chlad z vody, ktorú dodávame, a využijú ju na klimatizáciu. Zároveň vďaka chladiacemu systému dochádza k znižovaniu emisií uhlíka," tvrdí generálna tajomníčka mesta Paríž Raphaelle Nayral. Podľa agentúry Reuters je cieľom mesta do roku 2042 zoštvornásobiť sieť na 250 km. 

Usporadúvanie olympijských hier je pre svetové metropoly zakaždým zaťažkávajúcou skúškou. Vzhľadom na charakter a veľkosť tohto podujatia je potrebné vykonať zmeny v dopravnej infraštruktúre a neraz aj v celom urbanizme mesta, vrátane častí, ktoré nebudú priamym dejiskom hier. V niektorých prípadoch to naštartovalo novú éru miest. Experti mnohokrát citujú príklad Barcelony, ktorá využila hry v roku 1992 na svoje znovuzrodenie. V podstate doteraz čerpá z masívnej obnovy, ktorú hry a pozornosť svetovej komunity priniesli. 

Paríž sa rozhodol k tejto problematike postaviť po svojom a ukázať, že rozsiahle športové podujatie môže byť organizované udržateľnejšie a s menej negatívnymi dopadmi na život obyvateľov mesta. Ide však o súčasť širšej stratégie: hlavné mesto Francúzska už dlho pracuje na tom, aby bolo príjemnejším, zelenším a udržateľnejším mestom, čo v mnohých prípadoch prinieslo viditeľné zlepšenia (napríklad v radikálne vyššej kvalite cyklodopravy). Olympiáda bude čerešničkou na torte, ktorá celému svetu ukáže energiu a nasadenie Paríža v snahe o lepšiu budúcnosť.  

 

(Olympic.sk, Paris 2024, Archdaily)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube