Author photoMartina Gregová 12.10.2023 18:51

Nádej pre národné parky. Nová infraštruktúra spojí vybavenosť s kvalitnou architektúrou

Zásahy do prírodnej krajiny si vždy vyžadajú určitú dávku kompromisu aj snahu o pochopenie daností danej lokality. Architektonická súťaž na nový objekt návštevníckeho centra NP Slovenský kras ukazuje, ako možno zakomponovať architektúru do jedinečného prostredia národného parku.

1. miesto. Zdroj: N/A

1. miesto. Zdroj: N/A

Na území Slovenska sa v súčasnosti nachádza deväť národných parkov, pričom každý z nich sa vyznačuje výnimočnosťou prírodného prostredia. Čo však naše národné parky dlhodobo postrádajú, je kvalitnejšia turistická infraštruktúra a dostatočná sieť nekomerčnej vybavenosti s vysokou architektonickou kvalitou. Prepracované riešenia pritom rozvíjajú aj samotné prírodné prostredie a vhodným spôsobom ho otvárajú návštevníkom.

V poslednom období sa ale ukazuje, že sa nejeden slovenský národný park rozhodol využiť dotačnú schému, zameranú na rozvoj infraštruktúry v  chránených oblastiach. Na základe architektonickej súťaže už vznikol napríklad návrh Ekovýchovného centra v NP Veľká Fatra, Návštevníckeho centra pri Demänovskej jaskyni slobody či nová podoba dvoch návštevníckych centier v NP Malá Fatra.

Na tento trend sa v apríli tohto roku rozhodol nadviazať aj jeden z našich najkrajších národných parkov - Slovenský kras. Jeho správa so sídlom v Brzotíne totiž vyhlásila verejnú neanonymnú architektonickú súťaž návrhov, ktorej cieľom bolo získať novú podobu nástupného pavilónu do areálu Národného parku Slovenský kras. Ten sa po vybudovaní stane prvým kontaktným miestom pre potenciálnych návštevníkov.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: N/A
  • 1. miesto. Zdroj: N/A
  • 1. miesto. Zdroj: N/A
  • 2. miesto. Zdroj: GRAU
  • 2. miesto. Zdroj: GRAU
  • 2. miesto. Zdroj: GRAU
  • 3. miesto: Totalstudio
  • 3. miesto: Totalstudio
  • 3. miesto: Totalstudio

Okrem primárnej funkcie však má nový objekt návštevníkom poskytnúť aj možnosť oddychu a občerstvenia. Zároveň by mali byť jeho priestory prispôsobené na usporadúvanie rôznych edukatívnych podujatí. V rámci zadania bolo ďalej potrebné navrhnúť aj nový pavilón expozície, v tejto fáze však zatiaľ len ideovo a z hľadiska jeho širších vzťahov s okolím.

V prvej fáze súťaže predložilo svoje portfóliá 19 autorských kolektívov. Do ďalšieho kola odborná porota posunala tri z nich. Za víťazný bol napokon označený návrh od štúdia N/A. Podľa odbornej poroty bolo totiž ich „prezentované uvažovanie nad riešením zadania vnímané ako veľmi široké a komplexné."

 

1. miesto. Zdroj: N/A

 

Autori víťazného návrhu vo svojom súťažnom paneli uvádzajú, že východiskom pre ich projekt bol vzťah medzi prírodným a umelým prostredím, medzi objavovaním a tvorením. Tento koncept sa pretavil do finálnej podoby objektu, a to najmä v jeho základnom tvare aj v netypickom riešení jeho vnútorných priestorov.

Aj keď na prvý pohľad základná hmota objektu pripomína jaskyňu, autori návrhu tvrdia, že ich cieľom nebola imitácia prírodného prostredia. „Našim cieľom je skôr nepresné odlievanie - kultúrna krabica, ktorej hranice sú narušené atakmi prírodného prostredia (alebo naopak)." Netradičný tvar objektu bude odliaty z vyľahčeného tepelnoizolačného keramzit betónu do matrice. V návrhu nechýba ani zelená strecha. Vďaka nej objekt ľahšie zapadne do okolitého prírodného prostredia.

„Výsledná forma vychádza zo snahy o vnesenie určitej jemnosti / náhodnosti / prírodnosti do témy budovy návštevníckeho centra. Po technicko-konštrukčnej stránke sa predpokladá, že realizácia návrhu si bude vyžadovať atypické detaily, ktoré budú výzvou, avšak sú považované za realizovateľné," komentuje odborná porota.

Čo sa týka funkčnej náplne, nová budova návštevníckeho centra poskytne všetky požadované funkcie od konferenčných priestorov, cez hygienické zázemie, priestory pre zamestnancov, kaviareň až po extreriérovú expozíciu a parkovisko pre návštevníkov.

 

2. miesto. Zdroj: GRAU

 

Zaujímavé pohľady na možné riešenie návštevníckeho centra priniesli aj zvyšné ocenené návrhy. Na druhom mieste sa so svojim projektom umiestnil ateliér GRAU. V tomto prípade architekti nadviazali na morfológiu terénu. Hlavný objekt, rovnako ako aj okolitú drobnú architektúru, navrhli tak, aby čo možno najviac zanikla v hodnotnom prírodnom prostredí Slovenského krasu. Na tento účel využili mierné zapustenie objektov pod úroveň terénu, zelené strechy a dodatočné presvetlenie vnútorných priestorov svetlíkmi, ktoré svojim tvarom pripomínajú štrbiny v skalách. Na prírodný charakter lokality ďalej nadviazali aj vybraným materiálovým riešením v podobe štokovaného betónu, terazza a dreva.

Okrem jednoduchej hmoty návštevníckeho centra je dominantnou súčasťou návrhu aj k nemu prislúchajúca rozhľadňa. Na jej vrchol sa návštevníci dostanú po točitom schodisku. Paradoxne bola podľa odbornej poroty práve výrazne koncipovaná rozhľadňa negatívom tohto návrhu.

 

3. miesto: Totalstudio

 

Posledný ocenený návrh pochádza z dielne ateliéru Totalstudio. V tomto prípade autori projektu stavili na v podstate jednoduchú formu, ktorá nekonkuruje okolitému prostrediu. Práve naopak, vo veľkej miere ťaží z jeho kvalít. „Výsledkom týchto úvah je lineárny objekt s trojuholníkovým rezom, svahom/strechou otočený k prístupovej komunikácii, otvárajúci sa smerom na juh k potoku a k hlavnej turistickej trase," opisujú architekti vo svojom súťažnom paneli.

Každý z ocenených návrhov reaguje na okolitú prírodnú krajinu svojim spôsobom. Slovenský kras sa tak môže dočkať príťažlivého návštevníckeho centra, ktoré bude poskytovať služby v kultúrnom prostredí na vysokej úrovni. Bude vynikajúcou reklamou pre vzácnu prírodu v okolí. Rôzne prístupy v rámci súťaže zároveň môžu v budúcnosti poslúžiť aj ako cenná inšpirácia pri návrhu obdobných objektov v iných chránených častiach Slovenska, kde je záujem o vhodnú prezentáciu prírodných krás. 

 

(SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube