Author photoHugo Bach 08.03.2021 10:30

Na Slovensku sa vyvíja a vyrába jeden z najmodernejších stavebných systémov. Developeri ho však používajú zatiaľ iba v zahraničí!

Rozvoj modulárnej výstavby sa u nás prakticky zastavil po tom, čo sme na tento praktický spôsob konštrukcie budov zanevreli po zlej skúsenosti so sídliskovými panelákmi. S odstupom času si musíme priznať, že v tom bolo viac emócií ako rácia.

Zdroj: Peikko

Zdroj: Peikko

Poskladať budovu z jednotlivých pred-vyrobených dielov priamo na stavenisku ako detskú stavebnicu sa ukazuje ako najefektívnejší spôsob výstavby, ktorý prináša odpovede na všetky aktuálne požiadavky trhu: veľké otvorené priestory s variabilnou dispozíciou, zníženie objemu ľudskej práce, obmedzenie vplyvov počasia, rýchlosť výstavby, efektívna logistika, obmedzenie množstva procesov na stavbe a ďalšie.

Práve v čase, kedy sme sa v Československu vybrali cestou vylievania stavieb z betónu, uviedla fínska spoločnosť Peikko v roku 1991 na trh prvé kotevné skrutky, ktoré sú v procese modulárnej výstavby kľúčové. Prefabrikované panely, stĺpy či nosníky sa totiž dajú najlepšie a najrýchlejšie zmontovať práve skrutkami. Tieto spoje sa ukázali ako oveľa výhodnejšie riešenie ako zváranie, pri ktorom na stavbe dochádzalo k nepresnostiam. Do betónu prefabrikátov sú už pri výrobe vložené rôzne oceľové kotevné prvky, pomocou ktorých sa potom panely, nosníky a stĺpy navzájom spájajú. Po dokončení stavby spoje vôbec nevidno, pretože sú po zmontovaní zaliate do betónu. To ich počas celého životného cyklu chráni pred oxidáciou a neželaným posunom.

Spolu so zdokonaľovaním týchto skrutkových spojov vyvíjalo Peikko aj ďalšie komponenty modulárnej stavby: spriahnuté stĺpy a nosníky. Sú to oceľové prvky, vyrábané vždy na mieru v kontrolovaných podmienkach výrobného závodu, ktoré sa ľahko prepravujú, pri montáži sa s nimi jednoducho manipuluje a až priamo na stavbe sú po zmontovaní vyplnené betónom. Vlajkovou loďou spoločnosti v tomto segmente je spriahnutý oceľovo-betónový nosník DELTABEAM® s pomocou ktorého vznikajú štíhle stropy bez viditeľných prievlakov.

Nosník je totiž integrovaný priamo do stropu, čo znižuje výšku jednotlivých podlaží bez zníženia svetlej výšky. Budova vďaka tomu môže byť nižšia, čo prináša menej objemu na vykurovanie a chladenie, menšiu plochu opláštenia a úsporu pri vertikálnych rozvodoch a šachtách. Tam, kde platia výškové obmedzenia, príde investorom vhod možnosť postaviť na každých 7 podlaží jedno podlažie navyše – a to pri zachovaní celkovej výšky budovy.

 

Nosníky DELTABEAM® Zdroj: Peikko

 

VYUŽITIE V PRAXI

Všetky menované výhody modulárneho systému dokážu zabezpečiť rýchlejšiu, bezpečnejšiu a efektívnejšiu výstavbu samonosných konštrukcií budov. Po celom svete nájdeme tisíce projektov, ktoré využívajú systém oceľových nosníkov a stĺpov v kombinácii s prefabrikovanými panelmi. Investori – či už súkromní alebo verejní – sa už v mnohých prípadoch presvedčili, že riešenia Peikko prinášajú do výstavby potrebnú dynamiku a kvalitu.

Súčasťou predsudkov a konzervatívneho prístupu slovenských stavebníkov je ale názor, že sú škandinávske riešenia do našich podmienok príliš drahé. Sú to však práve investori, developeri a investičné oddelenia verejných inštitúcií, kto by si mal dobre spočítať všetky výhody, ktoré získa nasadením modulárneho riešenia. Platí pritom, že nie je oceľ ako oceľ – a tona roxorových tyčí nemôže byť porovnávaná s tonou oceľových plechov, z ktorých sú na mieru vyrezané a pozvárané nosníky s vysokou pridanou hodnotou.

Na Slovensku existuje silný dopyt po veľkých verejných investíciách do nájomného bývania, parkovacích domov, administratívnych budov, škôl a škôlok či zdravotníckych zariadení. Odpoveďou môže byť práve modulárna výstavba, ktorá by pri priaznivých okolnostiach dokázala vo veľmi krátkom čase vyriešiť akútnu krízu bývania a neprimerane vysoké ceny bytov. To isté platí o potrebách samospráv pri budovaní kapacít v predškolských a školských zariadeniach, domovoch sociálnych služieb a podobne.

Domáci stavebný priemysel žije už mnoho rokov na technologický dlh, no práve počas koronakrízy má príležitosť na skokový rast. Budúcnosť stavebníctva v oblasti pozemných stavieb je bezpochyby modulárny systém, dôkazy o tom stoja v každom väčšom meste sveta. U nás akoby sa čakalo, kto sa prvý odváži.

 

REFERENCIE

Projekt Luxenbourg v Quebecu

Projekt Luxenbourg v Quebecu. Zdroj: Peikko

 

Inšpiráciou pre tých, ktorí sľúbili masívnu výstavbu tisícok nájomných bytov aj na Slovensku, by mohol byť napríklad projekt realizovaný v kanadskom Quebecu. Od výkopu základov po kolaudáciu trvala výstavba len 10 mesiacov. Projekt pozostáva z dvoch rovnakých budov, pričom každá má podlahovú plochu približne 8000 m², päť nadzemných a dve podzemné podlažia na parkovanie. V každej je 54 bytových jednotiek určených na nájomné bývanie.

Vďaka využitiu systému DELTABEAM® vznikli stropy hrubé iba 250 mm, pričom do svetlej výšky podlaží nezasahovali prievlaky. Prinieslo to úsporu na celkovej výške budovy 7 x 400 mm, teda 2,8 metra. Pozoruhodné je, že nosníky umožňujú rozpon nosných prvkov 11 x 8 metrov, čím sa eliminuje potreba nosných deliacich stien a vznikajú veľké otvorené priestory, kde sa architekti môžu „vyhrať“ s flexibilnou vnútornou dispozíciou.

Ohromujúca bola aj rýchlosť výstavby: päťčlenný tím dokázal postaviť jedno kompletné podlažie s plochou 1 200 m² iba za tri až štyri dni. Päť nadzemných podlaží teda bolo dokončených po 20-tich pracovných dňoch. Takáto úspora času je možná vďaka tomu, že zmontovaný a betónom vyplnený strop nie je potrebné podopierať. Na práve dokončenom podlaží sa tak môžu začať ďalšie nadväzujúce práce takmer okamžite.

 

Prvá zelená nemocnica v Česku

Moderný interiér nemocnice v Olomouci. Zdroj: Peikko

 

Ak by sme chceli hľadať inšpiráciu, ako v 21. storočí stavať moderné zdravotnícke zariadenia efektívne a rýchlo, nemuseli by sme chodiť ďaleko. Iba 100 kilometrov západne od našich hraníc dokončili v roku 2018 prvú pasívnu nemocničnú budovu v Českej republike. Nový pavilón nemocnice v Olomouci je dôkazom toho, že sa dá súčasne myslieť na potreby pacientov, poskytovateľov zdravotnej strarostlivosti aj životné prostredie. Projekt získal ocenenie v kategórii STAVBA v prestížnej súťaži E.ON Energy Globe Award.

Pavilón s piatimi nadzemnými a jedným podzemným podlažím s celkovou podlahovou plochou viac ako 8000 štvorcových metrov sa začal stavať vo februári 2017 a prví pacienti v ňom boli ošetrení o 19 mesiacov neskôr. Náklady na vybudovanie a vybavenie štyroch oddelení s kapacitou sto lôžok, jednotku intenzívnej starostlivosti, prednáškových miestností a priestorov pre vedenie nemocnice predstavovali spolu 15 miliónov eur.

Použitie nosníkov DELTABEAM® prináša do nemocničného prostredia množstvo výhod. Rozvody elektriny, vody alebo technických plynov sa môžu bez problémov viesť zavesené priamo, bez obchádzania prievlakov. Vnútorná dispozícia sa dá vďaka absencii nosných priečok jednoducho prispôsobiť aktuálnym potrebám nemocnice: dajú sa vytvoriť malé izby pre karanténu alebo naopak veľké otvorené oddelenia na doliečovanie pacientov.

 

Najväčšia škola v Karelskej republike v Rusku

Škola v Petrozavodsku. Zdroj: Peikko

 

Spoločnosť Peikko Russia dodávala nosnú konštrukciu najväčšej novej školy v ruskej Karelskej republike. Verejná investícia do novej školy pre 1350 študentov v meste Petrozavodsk bola nevyhnutná, keďže sa v 300-tisícovom meste od roku 1993 žiadna nová škola nepostavila. S  výstavbou sa začalo začiatkom roka 2020, svoje brány otvorí škola pre študentov už tento rok v septembri. Aj napriek súčasnej pandemickej situácii trvala teda výstavba len 20 mesiacov. Trojpodlažná budova s ​​rozlohou 34-tisíc štvorcových metrov je vybavená výťahom a vybavením pre deti so zdravotným postihnutím. Okrem učební v projekte vzniklo auditórium s 870 miestami na sedenie, jedáleň pre 480 osôb a päť telocviční. Rozpočet celej stavby predstavuje asi 15,5 milióna eur.

V projekte boli úspešne použité riešenia pre štíhle stropy s nosníkmi DELTABEAM®, spolu so skrutkovými spojmi prefabrikovaných stĺpov. Všetky oceľové časti spoja boli zaliate v betóne s potrebným krytím, čo zabezpečilo požadovanú požiarnu odolnosť. Použitie moderných riešení spojov prefabrikovaných prvkov umožnilo minimalizovať čas výstavby a efektívne využiť priestor.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Peikko. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Projekt Luxembourg v Quebecu. Zdroj: Peikko
  • Projekt Luxembourg v Quebecu. Zdroj: Peikko
  • Projekt Luxembourg v Quebecu. Zdroj: Peikko
  • Nemocnica v Olomouci. Zdroj: Peikko
  • Nemocnica v Olomouci. Zdroj: Peikko
  • Nemocnica v Olomouci. Zdroj: Peikko
  • Škola v Petrozavodsku. Zdroj: Peikko
  • Škola v Petrozavodsku. Zdroj: Peikko
  • Škola v Petrozavodsku. Zdroj: Peikko
  • Škola v Petrozavodsku. Zdroj: Peikko

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube