Author photoAdrian Gubčo 23.10.2018 13:30

Manuál verejných priestorov pre Panenskú ulicu a okolie - neschválený

Na aktuálnom miestnom zastupiteľstve mestskej časti Bratislava - Staré Mesto sa rokovalo, okrem iného, aj o schválení nedávno vypracovaného manuálu pre tvorbu verejných priestranstiev v lokalite okolo Panenskej ulice. Tento materiál sa prekvapivo neschválil.

Zdroj: Ateliér Urban

Zdroj: Ateliér Urban

Manuál vznikal približne rok, pričom jeho príprava bola reakciou na plány mestskej časti revitalizovať Panenskú ulicu. Silná miestna komunita si v spolupráci s občianskym združením Punkt vyžiadala vyššiu kvalitu a koncepčnosť revitalizácie, na základe čoho sa mestská časť odhodlala k tvorbe prvého bratislavského manuálu tvorby verejných priestorov.

Manuál bol publikovaný v priebehu leta a priniesol jasné odpovede na niekoľko základných otázok: kde majú byť širšie chodníky, ako sa majú zjednotiť materiály, ako riešiť parkovanie a podobne. Jeho kvalita je pre účely danej lokality plne postačujúca a je inšpiráciou aj pre iné časti Starého Mesta či iné mestské časti. Autorom manuálu, ktorý vznikol aj po hojnej občianskej participácii, je Ateliér Urban.

O to prekvapivejší je fakt, že materiál nakoniec nebol schválený. Napriek zodpovednej príprave a dobrému vyhotoveniu sa miestni poslanci rozhodli návrh na záväzné uvedenie manuálu do praxe nepodporiť. Argumentované bolo právnou formou (VZN), ktorá je vraj v konflikte s platnou legislatívou, lebo by manuál zasahoval do postupov Stavebného úradu. Kvôli danej formálnej chybe tak Manuál nie je záväzným materiálom pri rekonštrukciách a obnove verejných priestranstiev v lokalite.

Vedenie Starého Mesta sľubuje, že napriek tomu plánuje Manuál dodržiavať a v tomto smere bude realizovať aj obnovu Panenskej ulice. Aktuálne je však jeho dodržiavanie len na dobrej vôli vedenia, nie je záväzným dokumentom, čo by znamenalo, že mestská časť musí podľa neho postupovať v každom prípade. Stále tak existuje určité riziko, že výsledok bude otvorený zmenám v závislosti od aktuálnych cieľov zastupiteľa - čo je obzvlášť pred voľbami potenciálnym problémom.

Považujem za zvláštne, že sa formálna chyba nedala vyriešiť pozmeňovacím návrhom a poslanci takto do veľkej miery znegovali tvrdú prácu a vôľu mnohých obyvateľov a expertov. Treba sa tak len spoľahnúť na to, že vedenie, či už súčasné, alebo možné budúce, dodrží slovo o postupe podľa Manuálu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Vizualizácia možnej podoby Panenskej ulice. Zdroj: Ateliér Urban

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube