Author photoAdrian Gubčo 05.01.2018 10:00

Manuál pre Panenskú a okolie

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto spoločne s občianskym združením Punkt predstavili výsledky participatívneho procesu v oblasti okolo Panenskej ulice, ktorý povedie k vytvoreniu prvého bratislavského Manuálu tvorby verejných priestranstiev.

Zdroj: Google Street View

Zdroj: Google Street View

Význam tohto procesu môže byť mimoriadny. Panenská ulica a okolie, tak ako väčšina Bratislavy, trpí na rovnaký typ problémov - nízka kvalita verejných priestranstiev, chaotické parkovanie, materiálová diverzita, lesy značiek a podobne. Manuál pomôže zadefinovať základné usmernenia, ako sa majú verejné priestranstvá v tejto oblasti vyvíjať v budúcnosti a na aké fakty v území treba prihliadať. Manuál by sa mal realizovať v priebehu roka 2018.

Ide o niečo, čo bolestne chýba aj Bratislave ako takej. Hoci manuál pre Panenskú je výsledok nevôle, ktorú vyvolal zámer staromestskej radnice rekonštruovať Panenskú bez dostatočnej komunikácie s verejnosťou, miestne vedenie aspoň reagovalo na výhrady lokálnej komunity a odborných aktivistov. Naopak, na mesto Bratislava už roky tlačí mnoho expertov, aby sa začalo s prípravou podobného manuálu, no bez akéhokoľvek úspechu.

Ak bude úspešný a kvalitný, manuál pre Panenskú môže byť prvým krôčikom k tomu, aby Bratislava konečne získala koncepčný dokument, ktorý začne reálne meniť mesto k lepšiemu, a bude možno inšpiráciou pre mnohé komunity a zastupiteľstvá, ktoré budú mať o zlepšenie svojho okolia záujem.

 

Viac o Manuáli píše Punkt

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube