Author photoAdrian Gubčo 06.01.2024 13:28

Lenka Petráková zo Zaha Hadid Architects: Bratislava by mohla byť stredoeurópsky dopravný uzol

Zaha Hadid Architects patrí k najvýznamnejším a najvplyvnejším architektonickým kanceláriám sveta. Štúdio, za ktorého vznikom stála fenomenálna architektka Zaha Hadid, sa podieľalo na mnohých ikonických projektoch, pričom realizáciu má aj v Bratislave. Presadiť sa v ňom podarilo aj Slovenke Lenke Petrákovej, ktorá je súčasťou obrovského tímu expertov z celého sveta.

Zdroj: Startitup

Zdroj: Startitup

Zaha Hadid Architects vzniklo ako kancelária významnej britskej architektky irackého pôvodu Zahy Hadid, prvej ženskej držiteľke Pritzkerovej ceny – najprestížnejšieho svetového architektonického ocenenia. Preslávila sa najmä jedinečným dekonštruktivistickým a organickým dizajnom svojich stavieb. Na začiatku 21. storočia sa prepracovala medzi popredných svetových „stararchitektov“ a spoločne s partnerom Patrikom Schumacherom vybudovala významný globálny ateliér.

Zaha Hadid zomrela nečakane v roku 2016, ateliér však prežil a aj naďalej sa zúčastňuje na mnohých významných projektoch vo svetových metropolách. Nechýba medzi nimi ani Bratislava, kde sa dokončuje mohutná schéma Sky Park a ateliér bol účastníkom niekoľkých urbanisticko-architektonických súťaží (napríklad na pokračovanie komplexu Eurovea alebo Southbank). Architektúra Zahy Hadid sa tak výrazne podieľa na formovaní obrazu súčasnej Bratislavy.

Presadiť sa v takom prestížnom ateliéri nie je jednoduché. Podarilo sa to však Slovenke Lenke Petrákovej, ktorá je súčasťou kancelárie už od roku 2017. Už predtým mala bohaté medzinárodné skúsenosti, po vstupe do ZHA sa podieľala na veľkorysých projektoch v čínskych veľkomestách Shenzen a Wuhan. Pracovala na nich s veľkými medzinárodnými tímami, ktoré sú pre kanceláriu charakteristické.

 

 

Lenka Petráková prijala pozvanie do najnovšej Metropoly, kde hovorí o svojich začiatkoch v ateliéri, o spôsobe práce aj o filozofii a zachovaní odkazu Zahy Hadid. Taktiež vysvetľuje kvality projektu Sky Park, zatiaľ jedinej realizácie ZHA v Bratislave, ako aj o zmenách, ktorými slovenská metropola z jej pohľadu za posledné desaťročie prešla. Pomenúva aj hlavné výzvy, ktorými dnes prechádza svetová architektúra.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube