Author photoMartina Gregová 01.03.2023 18:35

Kvalita panorámy je dôležitá. Londýn zasiahol proti mrakodrapu od svetového architekta

Paddington Square mal byť pôvodne vysoký viac ako 200 metrov. Po predstavení pôvodného projektu sa však spustila vlna kritiky, ktorá donútila autorov návrhu znižovať jeho výšku aj objem. Dôvodom bola najmä snaha o zachovanie výhľadov na dôležité londýnske pamiatky a na rieku.

Zdroj: RPBW Architects

Zdroj: RPBW Architects

Medzi najočakávanejšie architektonické projekty, ktoré majú byť v Londýne dokončené tento rok, rozhodne patrí kontroverzná budova s priľahlým námestím Paddington Square. Za jej návrhom stojí svetoznáme architektonické štúdio na čele s talianskym architektom Renzom Pianom. Pôvodné plány na výstavbu vyše 200-metrového mrakodrapu však po kritike museli prejsť výraznými úpravami.  

Práve jeho výška bola hlavným dôvodom nespokojnosti britskej odbornej, ale aj laickej verejnosti. Pôvodná 72-podlažná veža vyvola totiž tak silnú kritiku, že jeho autori boli nútení svoj návrh stiahnuť len štyri mesiace po jeho zverejnení.

Dôvodom bol fakt, že v britskej metropole je kladený veľký dôraz na zachovanie panorámy, najmä priehľadov na kľúčové pamiatky. Architekti sú preto často vyzývaní k tomu, aby s výškami jednotlivých novonavrhovaných budov pracovali vhodným spôsobom a stavby tak dotvárali celkový výraz mesta. Práve na základe toho boli autori pôvodného návrhu s názvom Paddington Pole nútení pozmeniť projekt. Budova tak z dôvodu kritiky prišla až o 54 podlaží.  

Galéria

  • Zdroj: RPBW Architects
  • Zdroj: RPBW Architects
  • Zdroj: RPBW Architects
  • Zdroj: RPBW Architects
  • Zdroj: RPBW Architects
  • Zdroj: RPBW Architects
  • Zdroj: RPBW Architects

„Som úplne nadšená, že budova je oveľa nižšia. Ani v najdivokejších snoch by sme si nemysleli, že sa podarí dohodnúť takúto zmenu. Je to obrovský úspech pre Kampaň Skyline,” okomentovala úpravu návrhu Barbara Weiss, spoluzakladateľka kampane. Cieľom spomínanej kampane, ktorá bola založená v roku 2014, je boj proti zle navrhnutým vysokým budovám, umiestneným na nevhodnom mieste. Jej členovia sa snažia upozorňovať na projekty, ktoré podľa ich vlastných slov môžu poškodiť Londýn, jeho jedinečnú identitu, verejné priestory a najmä narušiť kvalitné výhľady a panorámy mesta. 

Vzhľadom na novú hmotu, ktorá po úprave vznikla, bol dodatočne zmenený aj názov projektu. Paddington Square, ako sa development teraz volá, má po novom 18 podlaží, ktoré sú osadené nad vyše 12 metrov vysokým verejným priestorom. Vďaka odsadeniu hlavného objemu od úrovne terénu vznikol objekt, pripomínajúci plávajúcu kocku. Tú podopiera niekoľko štíhlych stĺpov. 

Projekt je situovaný neďaleko kanálu Grand Union, ktorý prechádza živou a atraktívnou oblasťou západného Londýna. Pár krokov od Paddington Square sa nachádza aj známy Hyde Park, najväčší londýnsky park, ktorý každoročne priláka viac ako dva milióny návštevníkov.  

Na prvých podlažiach budovy sa budú nachádzať najmä služby a maloobchodné prevádzky. Svoje miesto si tu nájde až 40 obchodov, niekoľko reštaurácií a tiež námestie s rozlohou približne 6-tisíc metrov štvorcových. V tejto časti budovy bude zároveň vyriešený aj prístup k novej stanici metra Bakerloo. Zvyšné podlažia zaberú nové administratívne priestory. Na streche budovy bude umiestnená aj najvyššie položená dvojúrovňová strešná reštaurácia v Londýne, ktorá poskytne jedinečný a pozoruhodný výhľad na celé mesto. Vstup na ňu je vyriešený prostredníctvom dvoch vysokorýchlostných a plne presklenných scénických výťahov. Tie sú umiestnené na vonkajšej strane budovy. 

Najvyšší bod konštrukcie bol dosiahnutý už v septembri roku 2021. „Sme radi, že sme na Paddington Square dosiahli tento významný míľnik. Boli sme schopní čeliť výzvam a pokračovať v realizácii jedného z najinovatívnejších a najkomplexnejších rozvojových projektov v Londýne. Námestie Paddington Square bude znamenať pre túto oblasť zásadnú zmenu, ponúkne nové kancelárske a obchodné priestory a stane sa novou životne dôležitou súčasťou verejnej infraštruktúry v tejto oblasti,” povedal o projekte James Sellar, generálny riaditeľ developerskej spoločnosti Sellar. 

Londýn sa v posledných rokoch ocitol uprostredu boomu mrakodrapov. Vysoké budovy rastú vo viacerých clustroch (hniezdach) v dotyku lokálnych centier a dopravných uzlov. Výstavba takýchto objektov je v britskej metropole riadenená prostredníctvom niekoľkých mestských plánov. Medzi najvýznamnejšie z nich patrí napríklad Local Plan 2015 či The London Plan 2021. Vo všeobecnosti sa nimi chráni najmä výhľad na významné pamiatky ako sú Katedrála sv. Pavla, Tower of London a tiež výhľady na rieku.  

Kontroverzný projekt Paddington Square je jedným z mnohých príkladov úspešnosti snáh nielen vedenia mesta, ale aj odbornej a laickej verejnosti o to, aby bola v Londýne zachovaná kvalitná panoráma a aby nové výškové budovy vhodne dotvárali celkový výraz tejto britskej metropoly. Veže sa namiesto toho koncentrujú v niekoľkých na to určených lokalitách. Tu sa však ich rozvoju už výraznejšie nebráni. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube