Author photoMartina Gregová 18.05.2023 18:00

Kultúra namiesto komercie. Zmena nábrežia v Rotterdame ukazuje smer Bratislave

Nábrežia riek sú nezriedka výkladnou skriňou miest. Preto ide aj o najlepšie miesto, kde umiestňovať kultúrne či iné inštitúcie - bez ohľadu na pôvod budovy, v ktorom sa nachádza. Príkladom skvelého začlenenia staršej štruktúry je nové tanečné centrum Danshuis v Rotterdame, ktoré sa bude už čoskoro nachádzať v objekte bývalého skladu.

Zdroj: MAD Architects

Zdroj: MAD Architects

Nábrežia patria medzi najhodnotnejšie mestské priestory. Predurčuje ich k tomu poloha na rozmedzí mesta a prírody, ktorá je mnohokrát predpokladom k ich využívaniu na rekreáciu či športové aktivity. Čo však s takými brehmi riek, ktoré sú zabrané priemyselnými budovami či ich areálmi? Odpoveď na túto otázku možno hľadať v holandskom meste Rotterdam.  

Práve tam, vďaka spolupráci nadácie Droom en Daad Foundation a čínskeho architektonického štúdia MAD Architects, onedlho vznikne rozsiahle kultúrne centrum. Danshuis je najnovším zo série veľkých projektov, v ktorých nadácia revitalizuje nevyužívané prístavné budovy a chátrajúce mestské štvrte. 

Premena bývalej priemyselnej oblasti na budúce kultúrne centrum Rotterdamu započala už pred niekoľkými rokmi, kedy spomínané štúdio navrhlo pre rovnakého investora prvú budovu v tejto časti mesta. Ide o Múzeum migrácie, ktoré sa bude nachádzať na mieste bývalého skladu FENIX, podľa ktorého dostalo aj pomenovanie. Ústredným prvkom tohto objektu je gigantické točité schodisko, ktoré má pripomínať pohyb-migráciu. „Z diaľky samotná budova a schodisko vyzerajú ako jedna entita, ale keď sú rovno pred vami, stáva sa z nich sochárske dielo, ktoré vás pozýva k návšteve,” opisujú architekti zo štúdia MAD. 

Galéria

  • Zdroj: MAD Architects
  • Zdroj: MAD Architects
  • Zdroj: MAD Architects
  • Zdroj: MAD Architects
  • Zdroj: MAD Architects
  • Zdroj: MAD Architects

Okrem múzea v susedstve vznikne aj ďalšia významná inštitúcia. Sídliť tu bude profesionálne tanečné centrum Danshuis, ktoré sa bude nachádzať na mieste bývalého skladu Provini. Vďaka tomuto projektu nadácia nadviaže na bohatú tanečnú históriu mesta Rotterdam. V súčasnosti sa v ňom totiž nachádza viac ako 160 menších aj väčších tanečných škôl s rôznym zameraním. Ambíciou projektu Danshuis je vytvoriť jedinečné vzdelávaco-kultúrne centrum, ktoré poskytne svoje priestory rôznym umeleckým školám. Okrem toho bude jeho súčasťou aj výstavný priestor, showcase štúdio či strešná terasa s výhľadom na rieku Maas.

Architekti sa z úcty k histórii oblasti rozhodli vo svojom návrhu zachovať pôvodný skelet stavby a čiastočne aj jej dispozíciu. Aby však upozornili na nový účel, do objektu aj jeho okolia pridali rôzne jasne rozpoznateľné dizajnové zásahy. Medzi najvýraznejšie z nich patrí neónový nápis otočený smerom k rieke či obrovská žltá socha neďaleko hlavného vstupu.

Výrazným architektonickým prvkom bude aj polkruhové divadlo umiestnené na najvyššom poschodí budovy. Predstavenia sa tak budú konať rovno pod holým nebom. Týmto gestom chceli architekti vzdať hold starovekému Grécku a Rímu, ktoré sú považované za kolísku európskej kultúry.  

Spojením Múzea migrácie Fenix a centra Danshuis vznikne komplex nazvaný FENIX Completed. Celková podlažná plocha nových objektov prekračuje 20-tisíc metrov štvorcových. Okrem ústredých objektov tu návštevníci nájdu aj viaceré gastroprevádzky či iné kultúrne priestory. Súčasťou návrhu je aj ich predpolie orientované smerom k rieke. Verejené priestory sú riešené ako kombinácia peších ťahov, oddychových zón a zelených plôch. Chýbať nebude ani podzemná garáž pre približne 700 bicyklov.

Projekt má posilniť pozíciu Rotterdamu ako významnej medzinárodnej metropoly. „Dúfame, že touto druhou zákazkou od nadácie Droom en Daad zdôrazníme túžbu Rotterdamu po slobode a prijatí rozmanitých globálnych kultúr. Múzeum migrácie Fenix a centrum Danshuis sú úzko prepojené a budú spoločne hľadieť do budúcnosti," povedal architekt Ma Yansong, ktorý stojí na čele ateliéru MAD. Podľa predbežných plánov má byť múzeum dokončené v roku 2024. Konverzia budovy bývalého skladu Provini má začať už v najbližších mesiacoch. 

Projektom FENIX Completed jeho investor upriamuje pozornosť na nábrežie rieky Maas, ktoré bolo niekoľko desaťročí definované prítomnosťou priemyselných a výrobných skladov. Po novom sa však táto oblasť viac sprístupní obyvateľom mesta a stane sa dôležitou súčasťou rozvoja Rotterdamu.  Prostriedkom k tomu bude k histórii a identite citlivý komplex, ktorý si vďaka pozoruhodnému citu architektov zachová pôvodný charakter. Už z diaľky tak vzniká jasne čitateľný a moderný kultúrno-vzdelávací komplex s jedinečnou atmosférou.

V Bratislave ešte existuje podobná príležitosť v prípade Sklad č. 7 alebo Domu lodníkov. Aj slovenské hlavné mesto môže ukázať, že vie nábrežie premeniť nielen na komerčnú, ale aj verejnú a ľuďom otvorenú zónu.  

 

(Droom en Daad, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube