Author photoMartina Gregová 05.05.2024 19:40

Kultivovaná pripomienka hrdinských činov. Starú sochu sovietskeho maršala nahradí zelený pamätník a upravený park

Pražské povstanie alebo Májové povstanie českého ľudu je významnou historickou udalosťou, počas ktorej sa Praha postavila nacistickému útlaku. Česká metropola si ju chce teraz pripomenúť novým pamätníkom. Vďaka premyslenému architektonickému riešeniu bude viac než len pietnym miestom. Jeho súčasťou bude nielen umelecké dielo, ale aj zrevitalizovaný verejný priestor, a to na mieste, kde donedávna stála socha sovietskeho maršala. 

1. miesto. Zdroj: RSAA

1. miesto. Zdroj: RSAA

V lete 2023 vyhlásila mestská časť Praha 6 architektonicko-výtvarnú súťaž návrhov, ktorej cieľom bolo nájdenie najvhodnejšieho riešenia Pomníka Pražského povstania a verejných priestranstiev na Námestí Interbrigády. Nový pomník má nahradiť pamätník sovietskeho maršala Ivana Koneva, ktorý bol ostránený ešte v roku 2020.

Vyhlásenie architektonickej súťaže je pokračovaním tradície mestskej časti Praha 6, ktorá takýmto spôsobom v minulosti získala už niekoľko návrhov. „Myslím, že práve preto sa nám darí udržiavať verejný priestor v takej vysokej kvalite, čo preukázala aj súťaž na Pomník Pražského povstania,“ tvrdí Jakub Stárek, starosta mestskej časti Praha 6 a jeden zo závislých členov poroty. 

Do dvojkolovej architektonickej súťaže sa zapojilo celkovo 34 autorských kolektívov. Medzi ocenenými projektmi sa na treťom mieste umiestnil aj návrh od slovenského architektonického štúdia zerozero. Za najlepší návrh však odborná porota označila koncept od ateliéru RSAA. Architekti na ňom spoluprovali s krajinnou architektkou Luciou Miovskou a sochárom Jakubom Berdychom.  

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: RSAA
  • 1. miesto. Zdroj: RSAA
  • 1. miesto. Zdroj: RSAA
  • 1. miesto. Zdroj: RSAA
  • 1. miesto. Zdroj: RSAA
  • 2. miesto. Zdroj: Studio Perspektiv
  • 2. miesto. Zdroj: Studio Perspektiv
  • 3. miesto. Zdroj: zerozero
  • 3. miesto. Zdroj: zerozero

Víťazný návrh nesie názov „Voláme všechny...” Architektonický a výtvarný koncept stavia na myšlienke, že pomník nemá byť len pietnym miestom, ale aj súčasťou každodenného života. Nová podoba pomníka teda opúšťa typickú vertikálnu povahu podobných objektov a vyniká silnou horizontalitou. Vďaka tomuto kroku celý objekt ľahšie zapadne do verejných priestranstiev na Námestí Interbrigády.  

„Organicky aj prevádzkovo pomník vrastá do priľahlého parku prostredníctvom landartových a landscapových prvkov tak, aby námestie neprišlo o svoju zeleň a obyvatelia o svoj verejný priestor,” popisujú autori víťazného návrhu. Dôležitou súčasťou novej podoby objektu teda bola plne pochôdzna a zelená strecha prekrývajúca pomník v celom rozsahu. Idea víťazného návrhu zároveň pracuje s myšlienkou minimálnych zásahov do existujúcej vysokej zelene v okolí.

Tvar pietneho objektu vychádza z myšlienky cípu a vo svojej podstate má návštevníkom parku pripomínať temnú stránku vojny. Najvýraznejším prvkom pomníka je bezpochyby rozvlnený monumentálny prierez umiestnený na jednej zo stien, ktorý skrz celý objekt plynulo prechádza až do „mluvítka” na opačnej strane. Ide o interaktívny prvok, ktorý má symbolizovať slobodu a participáciu. 

 

1.miesto. Zdroj: RSAA

 

Samotné osadenie objektu na pozemku a jeho orientácia vychádza z okolitej zástavby. Vďaka zelenej streche bude plynulým pokračovaním parkovej úpravy. Neoddeliteľnou súčasťou súťažného návrhu bolo aj celkové krajinárske riešenie verejných priestranstiev.

Víťazný návrh sériou peších ťahov rozdeľuje riešené územie na niekoľko zelených plôch s rôznymi funkciami. V parku po novom pribudnú napríklad priestory pre deti, miesto určené na piknik, oddych či upravená záhrada. Chýbať nebudú ani miesta určené k ucteniu obetí či miesto pre kladenie vencov. 

Zaujímavým prvkom je samotné detské ihrisko, ktoré bolo navrhnuté sochárom Jakubom Berdychom. Ide o takzvanú úžitkovú plastiku. Jednotlivé časti detského ihriska odkazujú na Hradčany ako jeden zo symbolov českého hlavného mesta. Autori zároveň do stredu parku umiestnili malý monolit, ktorý má slúžiť ako interpretačný model povstania.  

„Víťazný návrh najlepšie prepojil výtvarný návrh s krajinným a architektonickým riešením celého parku s nevyhnutnou mierou monumentality, avšak v úplne súčasnom poňatí,“ komentuje výsledok Ondřej Tuček, architekt a nezávislý porotca súťaže. Porota tiež ocenila výnimočné spojenie formy a interaktivity.

 

2. miesto. Zdroj: Studio Perspektiv

 

Druhé miesto v súťaži obsadilo Studio Perspektiv. Podľa odbornej poroty koncept od tohto štúdia zdôrazňuje odvahu, súdržnosť a schopnosť spoločnosti vzdorovať ťažkostiam. Ústredným prvkom návrhu je krivka barikády. „Prvok, ktorý je súčasťou kompozície námestia, povstáva fyzicky aj slovom a evokuje obdobie histórie, kedy bolo treba brániť slobodu a demokraciu,” popisujú autori. 

Tretie miesto obsadil, ako bolo zmienené vyššie, slovenský ateliér zerozero. Tento návrh vo svojej podstate vzdáva hold obetiam a kolektívnemu hrdinstvu povstania. Pomník je navrhnutý skôr ako priestor než objekt. Tvorený je niekoľkými blokmi z hrubo opracovaného mramoru rôznych výšok.  

 

3. miesto. Zdroj: zerozero

 

Mestská časť Praha 6 predpokladá, že realizácia projektu na základe víťazného návrhu prebehne v roku 2026. Podľa doterajších informácií má rekonštrukcia celého územia stáť približne 40 miliónov českých korún (1,6 miliónov eur). Predpokladaná výška investičných nákladov na zhotovenie a osadenie samotného výtvarného diela by sa mala pohybovať okolo sumy 7 miliónov českých korún (280-tisíc eur).  

Každý z ocenených návrhov priniesol netradičné architektonické a priestorové uchopenie pojmu pomník, rovnako ako aj riešenie okolitých verejných priestranstiev. „Pomník má byť predovšetkým pripomienkou odvahy, s ktorou sa občianska spoločnosť bola ochotná postaviť zlu. Symbolicky by mal vzdať hold tisícom často bezmenných bojovníkov a bojovníčok, ktorí boli mnohokrát nevojaci," zhodnotil význam diela plukovník Michal Burian, riaditeľ odboru múzeí Vojenského historického ústavu. Naplniť túto myšlienku sa bezpochyby podarilo všetkým oceneným autorským kolektívom.  

 

(Praha 6, Czech Design, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube