Author photoAdrian Gubčo 03.07.2023 18:00

Dobrá správa pre downtown. Ožíva dlhoočakávaný projekt, prinesie ekológiu aj ochranu industriálneho dedičstva

Nové centrum Bratislavy by mohlo čoskoro spoznať podobu dlhoočakávaného projektu. Centrála Západoslovenskej energetiky (ZSE) má vyplniť pozemok medzi projektami Sky Park Offices a Metropolis – teda plochu, kde sa dnes nachádza industriálny sklad, známy ako Design Factory. Developer sľubuje, že tu vznikne komplex mimoriadnej kvality.

Vizualizácia vpravo je ilustračná. Zdroj: Adrian Gubčo / YIM.BA, Superatelier

Vizualizácia vpravo je ilustračná. Zdroj: Adrian Gubčo / YIM.BA, Superatelier

Nový hráč v downtowne

ZSE už tradične sídli v lokalite bývalej priemyselnej štvrte v južnej časti Nív. Firma bola svedkom premeny územia, ktoré sa z výrobnej zóny najprv premenilo na opustený postindustriálny brownfield, aby sa následne prebudovalo na srdce nového centra mesta – bratislavského downtownu. Kým niektoré spoločnosti sa odtiaľto stiahli, ZSE si zachovalo prítomnosť, spojenú s vlastníctvom viacerých pozemkov. Aj táto firma ale začala uvažovať nad zmenami.

Spoločnosť sídli v staršom komplexe budov na Čulenovej ulici, ktoré už nie sú celkom v súlade s jej profilom a víziou. ZSE sa totiž ako predajca a distribútor elektrickej energie snaží prezentovať ako líder v technologickom pokroku a udržateľnosti. Súčasné sídlo je v rozpore s takýmto obrazom spoločnosti. Navyše sa nachádza na teoreticky mimoriadne cennom pozemku, kým firma má ideálne priestory na rozvoj v susedstve, na Bottovej ulici.

Preto pristúpila k príprave projektu centrály v novej polohe. Nie je tajomstvom, že už pred časom prebehla súťaž, pri ktorej sa hľadal developer, ktorý by vybudoval novú budovu. Doplniť ju má o bytovku, ktorá prinesie ďalšie zvýšenie efektivity investície. O možnosť transformovať predmetný pozemok súťažilo niekoľko popredných firiem. ZSE sa napokon rozhodlo nadviazať spoluprácu so spoločnosťou Immocap, pre ktorú ide o premiéru v tejto časti mesta.

 

Stav pozemku v auguste 2019. Oproti dnešku sa výraznejšie nezmenil. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Výnimočný energetický koncept

Developer avizuje veľkorysú premenu pozemku. Tam, kde je dnes iba malý objekt bývalej zámočníckej dielne, vznikne centrála firmy s mimoriadnymi parametrami v udržateľnosti aj rezidencia. Immocap naznačuje, že sídlo ZSE bude disponovať mimoriadne nízkou uhlíkovou stopou, a to už počas výstavby. Dané to bude vysokou energetickou hospodárnosťou v kombinácii s premysleným energetickým konceptom. Uhlíková neutralita by pritom nemala byť riešená vo forme offsetov*.

Namiesto toho je kľúčom k udržateľnosti podrobná analýza použitých materiálov z pohľadu ich technických vlastností aj environmentálnych ukazovateľov. Výsledkom je koncept, ktorý podľa Immocapu funguje podobne ako tzv. pasívne domy a v porovnaní s podobnými projektmi dosahuje redukciu zabudovaného uhlíku až o 40 percent. Budova má byť výnimočná aj v oblasti energetickej efektivity – v časti shell and core prinesie až o 70% vyššiu úsporu prevádzkových nákladov ako porovnateľné budovy.

Okrem prevádzky má byť navyše uhlíkovo neutrálna aj výstavba. Developer chce využiť najnovšie technológie a riešiť presklené plochy tak, aby došlo k redukcii tepelných mostov. Immocap pripravuje riešenie v podobe jednoduchej, čistej architektúry, vďaka ktorej sa má minimalizovať potreba výroby atypických architektonických prvkov, náročných na uhlíkovú stopu. Architektúru kancelárskej budovy pripravuje kancelária Čechvala Architects. 

Prioritou je práve špičkový ekologický koncept, čo dobre nadviaže na misiu investora, teda ZSE, ale aj na snahy Immocapu zaradiť sa k lídrom na trhu v oblasti udržateľnosti projektov. „Vstup do exponovaného bratislavského downtownu s prvým projektom postaveným skutočne uhlíkovo neutrálnym spôsobom na Slovensku je výsledkom dlhodobej stratégie Immocapu,“ potvrdzuje Martin Šramko, CEO spoločnosti Immocap.

Výsledkom tak bude výnimočný projekt nielen v rámci downtownu, ale aj celej Bratislavy. „Vážime si partnerstvo s energetickým lídrom na trhu, ktorý chce nielen moderné sídlo, ale aj zdravé a produktívne priestory pre svoj tím, a robí to spôsobom, ktorý je inšpiráciou pre svet developmentu,“ pripomína Šramko. „Udržateľnosť a ohľaduplnosť voči životnému prostrediu je pri súčasných klimatických zmenách nevyhnutnosťou, aby mohli ľudia v mestách žiť kvalitný život. Sme radi, že k tomu môžeme prispieť svojím know-how.“

 

Podoba centrály ZSE sa riešila už pred časom. Po novom ale kancelárie vzniknú smerom k Landererovej, bývanie bude umiestnené pri Bottovej. Táto vizualizácia je tak neaktuálna. Zdroj: Superatelier

 

Historická pamäť ostane zachovaná

Pozemok je dnes čiastočne zastavaný. Nachádza sa tu industriálny objekt bývalej zámočníckej dielne, ktorý je v súčasnosti jedným z posledných reliktov bývalej priemyselnej štvrte. Nejde o extrémne vzácnu budovu, v mentálnej mape obyvateľov Bratislavy je však známa – nachádzala sa tu Design Factory, výnimočný kultúrny a eventový priestor, ktorý bol svedkom mnohých výstav, vernisáží, prezentácií, stretnutí a iných podujatí.

Pred časom sa objavili informácie, že ZSE uvažuje nad zbúraním objektu. To vyvolalo veľkú nevôľu u verejnosti. Azda to prispelo k zachovaniu objektu, keďže tento doteraz stojí, hoci samotné Design Factory sa presťahovalo inde. Osamelý objekt, zovretý mohutnými výškovými budovami (Sky Park Offices juhozápadne a Metropolis severovýchodne) pôsobil v kontexte budúcej výstavby ako odpísaný, napokon ale bude všetko inak – zámočnícka dielňa ostane zachovaná.

Potvrdzuje to aj Immocap. Developer chce budovu začleniť do budúceho developmentu tak, aby nový projekt nadviazal na históriu územia aj budovy. Tá by sa mohla vrátiť späť na kultúrnu mapu mesta. Celkový efekt sa má navyše ešte zvýšiť. Aspoň takto to naznačujú podmienky pripravovanej architektonickej súťaže, ktoré žiadajú zachovanie stavby.

Developer chce podobu rezidenčnej časti, doplnenej o zachovanú budovu dielne, preriešiť vo forme medzinárodnej súťaže, do ktorej prizve popredné česko-slovenské ateliéry. Vyhlásená bude už v týchto dňoch. Do poroty developer prizval viacerých popredných expertov, medzi ktorých patrí urbanista Igor Marko, architekt Iľja Skoček ml., architekt Ľuboš Závodný, CEO Immocapu Martin Šramko a Development Director Immocapu Jakub Gossányi. Výsledky budú známe v septembri tohto roka.

Immocap predpokladá, že sa tak zvýši úroveň celého budúceho komplexu. „Bývalá zámočnícka dielňa bude jednoznačne vitálnou súčasťou nášho projektu,“ myslí si M. Šramko. „Veríme, že architektonická súťaž prinesie pútavý celok, ktorý zaujme nielen zvonku, ale aj zvnútra. Budova bude zachovaná, prejde rekonštrukciou a budeme sa tešiť ak sa do nej opäť vráti život.“ Ak bude mať aj kultúrnu funkciu, bude jednou z mála v celej oblasti bratislavského downtownu.

Každopádne, zapadalo by to do histórie investora, ZSE. V Piešťanoch prevádzkuje výborne zrekonštruovanú Elektráreň Piesťany, atraktívny eventový a kultúrny priestor. Niečo podobné by mohlo vzniknúť aj zo zámočníckej dielne.

Na objekt navyše nadviaže ešte rezidenčná budova. Podľa developera bude tvoriť kompaktný celok s revitalizovanou zámočníckou dielňou, čím vznikne príjemné miesto pre trávenie voľného času domácich aj návštevníkov. Podľa Územného plánu zóny Chalupkova by tento objekt mohol byť aj relatívne vysoký (okolo 60 metrov), čo vytvára potenciál pre vznik možno až trojciferného počtu bytov.

 

Nabíjacia stanica pre elektromobily City Hub Landererova ukazuje, že ZSE záleží na architektúre. Vysoký štandard chce nastaviť aj Immocap.Zdroj: ZSE Drive via MôjElektromobil

 

Jeden z najlepších projektov?

Developer konštatuje, že nový development bude vybudovaný podľa najvyšších svetových štandardov. Odrazí sa to vo výnimočnom energetickom koncepte centrály, zachovaní hodnotného staršieho objektu (ktorý nie je chránený ako národná kultúrna pamiatka) aj na architektúre, ktorá bude výsledkom architektonickej súťaže. Immocap chce nechať svoj odtlačok na tvári downtownu a naznačuje, že bude mimoriadne kvalitný.

Existujú dôvody pre optimizmus. Zo súťaže na developera bol odhalený jeden návrh od iného účastníka (Strabag Real Estate), ktorý možno naznačuje, čo na pozemku vznikne. Firma, ktorá spolupracovala s kanceláriami Sadovsky&Architects, Superatelier a s Igorom Markom, taktiež navrhla zachovanie zámočníckej dielne a jej nadstavbu atraktívne pôsobiacou súčasnou kancelárskou budovou. Zo zadnej strany (oproti Bottovej) bola umiestnená bytovka s tehlovou fasádou. Celkovo ide o príťažlivý koncept. Súťaž sľubuje ešte zaujímavejšie návrhy.

Okrem toho je tu história ZSE ako firmy, ktorá celkom dbá na svoju architektonickú prezentáciu. Veľmi živým a aktuálnym príkladom je vznik nabíjacej stanice pre elektromobily City Hub, ktorá vzniká v susedstve budúcej Sky Park Tower. Na malý projekt vyhlásila firma (ZSE Drive) architektonickú súťaž. Víťazný ateliér INDEX jej dodal moderný organický výraz, ktorý nadviaže na charakter lokality a sám bude akýmsi majákom inovatívneho prístupu.

Pokiaľ ale ide o novú centrálu, nároky sú ešte vyššie. Bratislavský downtown by tak mohol získať jeden zo svojich najlepších projektov, ktorý spĺňa (alebo by mal splniť) všetky nároky, kladené na development v tejto oblasti: príťažlivú architektúru, vysokú mieru polyfunkčnosti, doplnenie kultúrno-spoločenskej zložky, zachovanie historickej pamäte, vysoké environmentálne nároky a kontextuálnosť. Nové centrum mesta bude opäť o čosi atraktívnejšie.

Navyše, ide o cestu k tomu, aby sa celkovo dobudovalo. Pokiaľ sa totiž ZSE presťahuje do novej budovy, areál v trojuholníku medzi Dostojevského radom, Čulenovou a Landererovou sa stane prebytočným. Nie je ešte presne známe, kto ho prevezme. Už teraz je ale jasné, že stavať sa bude aj tam. Ak tým developerom bude Immocap, teraz možno nastaví latku, ktorú v budúcnosti ešte ďalej prekoná. 

 

*Uhlíková náhrada. Offset predstavuje štandardne jednu tonu CO2, pričom kúpou offsetov firma kompenzuje svoj dosah na ovzdušie. Kompenzácia má formu výsadby lesov, investície do udržateľných foriem energie a podobne.

Článok vznikol v spolupráci s Immocap.   

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Situácia - umiestnenie projektu. Zdroj: Immocap

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube