Author photoAdrian Gubčo 05.03.2024 18:36

Dalo sa to čakať. Bratislava potrebuje podporu, inak bude provinciou

V priebehu dneška bola potvrdená informácia, že medzinárodná bezpečnostná konferencia Globsec sa bude tento rok konať v Prahe. Bratislava tým minimálne na nejakú dobu prišla o podujatie, ktoré malo významný nadnárodný dosah. Nebol by to taký problém, keby nešlo o ojedinelé podujatie svojho druhu.

Kongres v stane. Zdroj: GLOBSEC

Kongres v stane. Zdroj: GLOBSEC

Globsec Forum sa tento rok bude konať v Prahe od 30. augusta do 1. septembra. Rozhodnutie zrealizovať podujatie v Česku je podľa organizátorov výsledkom dlhodobej snahy Globsecu o posilnenie stredoeurópskej identity značky a tiež diverzifikáciu aktivít naprieč strednou Európou. Informovala o tom Henrieta Kunová z Globsecu.

Ide o súčasť stratégie organizácie zvýšiť svoj dosah. „Rozhodnutie uskutočniť tento rok Globsec Forum 2024 v Prahe je symbolickým krokom smerom k intenzívnejšej regionálnej spolupráci,“ povedal prezident a zakladateľ Globsecu Róbert Vass. „Bohatá história a strategický význam Prahy z nej robia ideálne miesto na podporu medzinárodného dialógu a šírenie konštruktívneho hlasu strednej Európy.“

Vass ocenil záštitu českého prezidenta Petra Pavla, ktorá podľa Vassa podčiarkuje dôležitosť medzinárodnej spolupráce. Český prezident považuje Globsec za významnú medzinárodnú konferenciu, ktorá prispieva ku kultivácii dialógu o otázkach zahraničnej a bezpečnostnej politiky. 

Dôležitým podnetom rozhodnutia je podľa organizátorov zvýšený globálny záujem o podujatie. Poukazujú aj na dôležitosť roku 2024 z medzinárodnopolitického hľadiska. Globsec Forum chce byť podľa Vassa platformou pre konštruktívny dialóg v rámci transatlantickej komunity, ale aj s ďalšími partnermi z rôznych častí sveta.

„Medzinárodná bezpečnostná situácia je bezprecedentná. Stabilita svetového poriadku bola zásadne podkopaná a bude ďalej testovaná na viacerých frontoch. Na Ukrajine, na blízkom východe a iných častiach sveta,“ skonštatoval prezident Globsecu. Pripomenul aj 75. výročie vzniku NATO a 20. výročie rozšírenia NATO a EÚ, tretí rok vojny na Ukrajine, americké prezidentské voľby a európske parlamentné voľby.

Podľa Vassa má Globsec „ambíciu byť stredoeurópska organizácia s globálnymi dosahom, nie lokálna organizácia s regionálnym dosahom“. Centrála organizácie naďalej ostáva v Bratislave. Na Slovensku plánuje naďalej rozvíjať konferenciu Tatra Summit. Zároveň bude v SR posilňovať aktivity, ktoré sú zamerané na ekonomický rozvoj, investície, inovácie a budúcnosť Európy. Taktiež bude pokračovať v ďalších projektoch a programoch, ktoré dlhodobo rieši.

Rozhodnutie organizácie tak nesúvisí s aktuálnou domácou politickou situáciou. „Globsec je úspešnou a hrdou Slovenskou značkou Made in Slovakia, ktorá prerástla rozmery Slovenska a strednej Európy a pokiaľ chce mať globálnu ambíciu, musí naďalej posilniť svoju stredoeurópsku dimenziu. Preto svoje aktivity v strednej Európe diverzifikujeme,“ dodal Vass. Podľa známych informácií sa o podujatie zaujímali aj iné mestá a krajiny vrátane poľskej metropoly Varšavy.

 

Bratislava akútne potrebuje moderné a kapacitné kongresové centrum. Zdroj: Immocap

 

Hoci spojenie so súčasným politickým vývojom na Slovensku možno vylúčiť, v slovách prezidenta Globsecu jasne cítiť, že problémom je skôr Bratislava ako taká. Slovenské hlavné mesto neposkytuje organizácii s väčšími ambíciami priestor pre rozvoj a rast. Ide o dôsledok viacerých faktorov, medzi ktoré možno zaradiť absenciu vhodných priestorov pre usporadúvanie väčších kongresov, nedostatočné ubytovacie aj gastronomické kapacity alebo zlú či chýbajúcu značku Bratislavy. Slovenská metropola jednoducho nie je dosť prestížna, aby malo miestne podujatie potenciál pritiahnuť viac hostí a sponzorov.

Nejde o nijaké novinky. Podnikatelia v oblasti kongresového cestovného ruchu, gastronómie či organizátori podujatí na to upozorňujú už dlho. Problémom Bratislavy je sezónnosť cestovného ruchu, keď sa hotely naplnia v lete, počas iných mesiacov však zívajú prázdnotou. Množstvo turistov v meste netrávi dosť času ani nemíňa veľa peňazí, takže tu nie je priestor pre rozvoj väčšieho počtu kvalitnejších hotelov alebo reštaurácií.

Predovšetkým sa ale v meste nedá usporiadať veľký kongres na najvyššej úrovni. Existujúce priestory sú malé alebo na desivej úrovni. Aj samotný Globsec sa koná v nevhodných podmienkach hotela v River Parku. Organizátorov to vedie k provizórnym riešeniam, keď hostia špičkových politikov, generálov, úradníkov, aktivistov alebo novinárov v stane, v prerobených hotelových izbách alebo na pristavenej lodi na Dunaji. Podujatie navyše komplikuje dopravu v centre.

Na rozdiel od Bratislavy, Praha poskytuje špičkové podmienky – miestne Kongresové centrum je obrovským komplexom, kde sa už konali viaceré podujatia svetového formátu. Vďaka jeho kapacite až 9,3-tisíc návštevníkov (najväčšia sála pojme 2.766 ľudí) je pre takéto udalosti ideálne. Ku kvalite kongresov dopomáhajú aj dostatočné hotelové kapacity Prahy, ktorým zas opačne pomáha celoročná prítomnosť návštevníkov na rovnakej úrovni.

Organizátori Globsecu tak prídu do civilizačne omnoho vyspelejšieho prostredia. Do obľúbenej a svetoznámej Prahy s oveľa väčším nadšením zavítajú aj hostia. Bratislava sa opäť ocitne na periférii záujmu, keď príde o jedno z mála pravidelných podujatí, ktoré ju umiestňovali na mapu sveta. Slovensko si ale za to môže samo.

Keby totiž aktívne pracovalo na zlepšení potenciálu mesta pre hosťovanie kongresov v podobe podpory vzniku Národného kultúrneho a kongresového centra v kombinácii s brandingom metropoly aj krajiny, Globsec by možno neuvažoval nad odchodom. Napokon, známou európskou bezpečnostnou konferenciou je aj tá v Mníchove. Jej organizátori len sotva plánujú s podujatím rotovať, keďže bavorské mesto má silný imidž.

Mníchov sa však pravdepodobne nemusí vysporiadať so systematickou ignoranciou zo strany Bavorska alebo nemeckej vlády. Investície nie sú vnímané ako „sypanie peňazí pažravému mestu“ a politici sa ho neboja podporiť a zúčastňovať sa na tvorbe dobrého imidžu miesta. Uvedomujú si, že z toho benefituje celé Nemecko, ktorého značka je aj vďaka takémuto prístupu extrémne silná.

Tam nanešťastie Slovensko nedorástlo a pravdepodobne dlho ani nedorastie. Namiesto toho bude stagnujúca a možno aj upadajúca krajina sledovať, ako ju všetky významnejšie podujatia a investori obchádzajú, šikovní ľudia a firmy odchádzajú a spoločnosť je čoraz viac frustrovaná. Poďakovať za to ale môže jedine sebe – a bez ohľadu na vládu, ktorá je aktuálne pri moci.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube