Author photoPR 29.10.2021 15:59

Budúcnosť kancelárskych priestorov? Flexibilita a udržateľnosť

Aktuálnou úlohou mnohých prenajímateľov kancelárskych budov je, aby svoje priestory čo najviac prispôsobili potrebám nájomcov a splnili ich nové požiadavky. Túto situáciu priblíži v rozhovore Adrián Bódis, Country manager IMMOFINANZ pre Slovenskú republiku. Koncern IMMOFINANZ vlastní sieť 27 kancelárskych budov pod jednotnou značkou myhive v šiestich krajinách Európy s prenajímateľnou plochou viac ako 600-tisíc štvorcových metrov.

Aké sú vaše skúsenosti s prenájmom kancelárií v pretrvávajúcom období pandémie koronavírusu?

Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že kancelársky sektor vďaka pandémii spomalil, no zároveň pôsobí ako katalyzátor existujúcich trendov. V myhive vidíme pokračujúci záujem nájomcov dokonca aj po koronakríze, mnohí z nich oceňujú sociálny aspekt kancelárií. V závislosti od lokality sme dokonca zaznamenali zvýšený záujem. V myhive Vajnorská v Bratislave (bývalé Polus Towers) minulý rok predstavovali nové nájmy a prolongácie celkovo takmer 7000 m2. Rok 2021 pokračuje v tomto trende vďaka nášmu zameraniu sa na komunitu, dodatočné služby a plnú flexibilitu v porovnaní s konkurentmi. myhive flexibilné kancelárske produkty totiž umožňujú nájomcom platiť len za kancelárske priestory, ktoré skutočne využívajú.

 

Ako sa vyvíja súčasná situácia v kancelárskom sektore na Slovensku?

Home office sa síce stále prezentuje ako aktuálna téma, ale dopyt po práci z domu poklesol so zlepšujúcou sa pandemickou situáciou. Nie je to určite o zmenšovaní kancelárií kvôli práci z domu, keďže kancelárie musia mať teraz oveľa vyššiu kvalitu a funkčnosť. Osobná interakcia s kolegami je rozhodujúca pre inovácie, produktivitu, tímového ducha a firemnú kultúru. Súčasne tak evidujeme dopyt nájomcov po flexibilite a digitalizácií kancelárií, aby zamestnanci spolupracovali v online aj on-site prostredí tzv. hybridným modelom. A netreba zabúdať, že kvalitná kancelária so službami je potrebná nielen pre motiváciu zamestnancov k ich návratu do kancelárie, ale aj záujemcov o prácu v danej spoločnosti.

 

Meniace sa nároky nájomcov určujú novodobý trend práce v kanceláriách. Ako veľmi sa líši novodobý kancelársky štandard od konvenčného?

Kancelárie musia držať krok s novými trendmi a hlavne flexibilitou. Spoločnosti nevedia presne predpovedať budúcnosť, preto si čoraz viac prenajímajú na dlhodobé využitie určitý priestor a v prípade potreby krátkodobo dopĺňajú potrebný počet pracovísk v zdieľanej kancelárii alebo využívajú zdieľané zasadacie miestnosti, a teda platia len za priestory, ktoré využívajú. Preto sme aj na Slovensku predstavili nové myhive služby vrátane coworking priestorov a zdieľaných kancelárií s množstvom benefitov, nakoľko s nimi máme pozitívne skúsenosti z ostatných realitných trhov, na ktorých pôsobíme. Na rozdiel od klasických low-costových coworkingových ponúk, my ponúkame nadštandard a služby moderného sídla v kombinácii s flexibilitou coworkingových priestorov. Nájomcovia v myhive Vajnorská dostanú atraktívny priestor, kvalitné služby, pohostinnosť, všestrannú infraštruktúru ako aj živú komunitu. Veľkým benefitom je prepojené nákupné centrum VIVO! Bratislava s obchodmi, službami a dostatkom parkovacích miest aj pre návštevy.

 

Adrián Bódis

 

Týkajú sa zmeny aj štruktúry vašich nájomcov?

Štruktúra nájomcov je u nás veľmi pestrá, keďže umožňujeme začínajúcim a stredným podnikom vytvárať siete a spolupracovať s veľkými firmami v jednej kancelárskej budove. Mnoho nájomcov bolo vďaka nášmu konceptu schopných rozšíriť svoje podnikanie a aktuálne sa do centra pozornosti dostávajú spoločnosti zamerané na e-commerce, IT a zdravotnícke služby, ktoré majú rýchly rast.

 

Udržateľné kancelárie sú čoraz viac „in“. Je po nich zvýšený dopyt?

Každý nájomca má svoje špecifiká, ale vo všeobecnosti si všímame zvýšený záujem o udržateľné riešenia. Nájomcovia chcú, aby priestor, v ktorom budú riadiť svoj biznis, korešpondoval s ich víziou, cieľmi či podnikateľským konceptom. Preto je aj naša dlhodobá stratégia zameraná na dosiahnutie klimatickej neutrality nášho portfólia. Certifikáty trvalej udržateľnosti ako indikátor environmentálneho dopadu budovy má už takmer 32 % nášho portfólia, ďalšie sa pripravujú. Potvrdením, že to robíme správne, je certifikát BREEAM pre budovy myhive Vajnorská, znižovanie spotreby energií ako aj množstvo udržateľných aktivít zverejnených v koncepte Smarthead, ktorého členom sme sa stali len nedávno.

 

Podieľajú sa vaši nájomcovia na aktivitách súvisiacich so zlepšovaním životného prostredia?

Členovia komunity nájomcov myhive Vajnorská, o ktorých sa stará náš komunitný manažér, sa pravidelne zapájajú do aktivít tohto druhu. Pomáhajú napríklad v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto a rôznym neziskovým organizáciám. Zapájame ich do pravidelných činností, akými sú výsadba zelene, aby absorbovala CO2 a poskytla potravu pre včely, ktoré našli nový domov v úľoch na streche parkoviska nákupného centra VIVO! Bratislava prepojeného s budovami myhive Vajnorská, pričom odmenou im je napríklad aj úroda medu. Komunitná knižnica nepotrebných vecí v spoločných priestoroch poukazuje na zbytočné utrácanie a prispieva k zelenému mysleniu nájomcov. Myslíme aj na ekologické formy dopravy - podporujeme bicyklovanie aj e-mobilitu formou stojanov, samoobslužných servisných stojanov, stojanov na kolobežky, nechýbajú ani nabíjačky na elektromobily. myhive je jednoducho skvelé miesto pre moderných ľudí, ktorým záleží nielen na priestore, v ktorom pracujú, ale aj na životnom prostredí, v ktorom žijú.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube