Author photoAdrian Gubčo 05.06.2019 08:45

Bratislava z výšky, máj 2019

Neuplynulo veľa času a opäť mám možnosť zdieľať vynikajúci album fotografií Bratislavy z výšky. Fotografie sa zameriavajú na vznikajúci downtown, kde práve vrcholí aktivita na niektorých z najvýznamnejších projektov, ktoré v blízkej dobe zmenia Bratislavu.

Zdroj: J.

Zdroj: J.

K tým najvýznamnejším patrí Sky Park, kde sa budujú štyri veže zo šiestich a rekonštruuje sa historická pamiatka Jurkovičova tepláreň. Trojica veží Sky Park Residence už dosiahla plnú výšku 103,8 metrov, čoskoro k nim pribudne prvá kancelárska budova Sky Park Offices s 80 metrami. Celý development od spoločnosti Penta Real Estate a architektonickej kancelárie Zaha Hadid Architects bude zasadený do parku s veľkosťou Medickej záhrady. Prvé etapy budú dokončené v priebehu budúceho roka.

 

Rozostavaná Stanica Nivy a ulica Mlynské nivy v prestavbe

 

Vo vysokom štádiu výstavby je aj Stanica Nivy od developera HB Reavis, pozostávajúca z nákupného centra, v ktorého podzemí sa bude nachádzať bratislavská autobusová stanica, a výškovej budovy Nivy Tower. Tá bude so svojimi 125 metrami, ktoré dosiahne už v priebehu najbližších dní, najvyššou budovou v Bratislave aj na Slovensku. Komplex od kancelárií Benoy a Siebert+Talaš bude dokončený už tento rok v prípade veže a budúci rok v prípade nákupného centra.

 

Prípravné práce pre projekt Eurovea II. Vznikne tu prvý slovenský mrakodrap aj rozšírenie nábrežného parku

 

Nivy Tower si svoj titul dlho neužije, lebo prípravné práce sa už spustili aj na pokračovaní nábrežného komplexu Eurovea, kde vznikne prvý oficiálny mrakodrap v krajine, Eurovea Tower s výškou 160 (168) metrov. Momentálne prebieha odstraňovanie environmentálnej záťaže, dátum spustenia samotnej výstavby ešte nie je známy. Aktuálne sa čaká na potvrdenie (alebo odmietnutie) vydania územného rozhodnutia zo strany Okresného úradu, keďže voči rozhodnutiu boli vznesené odvolania. Developerom je J&T Real Estate, dokončenie sa predpokladá v roku 2023. Za dizajnom stojí kancelária GFI.

 

Rozostavaná Klingerka, vpravo od nej areál fabriky Gumon, kde bude Klingerka II

 

Ďalším rozbehnutým projektom od JTRE je Klingerka, ktorej bude taktiež patriť superlatívum – do výstavby Eurovea Tower pôjde o najvyššiu rezidenčnú budovu na Slovensku, bude mať 115 metrov. Aktuálne sa budujú podzemné časti multifunkčného developmentu, kde bude okrem bytového domu aj kancelársky objekt. Architektom je kancelária GFI, ukončenie výstavby sa očakáva v roku 2021.

 

Budúci priestor Zwirnu, Pradiareň 1900 už v pokročilej rekonštrukcii

 

K najkomplexnejším developmentom v území však patrí projekt Zwirn, ktorý na mieste bývalej Cvernovej továrne navrhuje vznik mestskej štruktúry, ktorej jadrom bude námestie okolo zachovanej industriálnej pamiatky – Pradiarne 1900. Väčšiu časť zóny bude tvoriť bývanie, na nároží Košickej a Svätoplukovej však vznikne administratívna budova. Developer YIT Slovakia už spustil rekonštrukciu Pradiarne, prvý rezidenčný blok by sa mal začať stavať v roku 2020. Architektom je víťaz architektonickej súťaže, ateliér Compass.

 

Ulica Mlynské nivy, zóna Mlynské Nivy - Západ, kde sa v blízkej dobe rozbehnú viaceré developmenty

 

Posledným zachyteným smerom je ulica Mlynské nivy, resp. jej východná časť, ktorá sa taktiež mení z priemyselného sektoru mesta na kancelársko-obytnú štvrť. Aktuálne sú rozostavané projekty JarabinkyDiscovery Residence, nedávno bola ukončená výstavba CityPark Ružinov. V blízkej dobe možno očakávať ďalšiu stavebnú aktivitu – meniť sa bude napríklad Apollo Business Center, očakávané sú však aj ďalšie developmenty. Výrazným impulzom k rozvoju by mohla byť realizácia električkovej trate, pre ktorú ulica poskytuje ideálne predpoklady.

 

Celé zachytené územie tvorí v podstate len veľmi malú časť metropoly, napriek tomu tu v priebehu niekoľkých rokov vznikne obrovské množstvo nových bytov, kancelárií, obchodov, ale aj zelene, parkov či ciest. Bývalá priemyselná zóna sa zmení na nové komerčné centrum Bratislavy.

Rozsah a dosah tejto premeny je radikálny a je to najmä takýto pohľad z výšky, ktorý ho umožňuje plne pochopiť. V rámci (nielen) strednej Európy ide o čosi úplne výnimočné. Považujem za vysoko pravdepodobné, že v budúcnosti bude súčasná doba predmetom intenzívneho záujmu odborníkov aj milovníkov histórie, ktorí budú na dnešok pamätať ako na zlaté časy – ako na dobu, kedy mesto zmenilo svoj obraz, postavenie a snáď aj kvalitu viac ako kedykoľvek predtým.

 

Za fotografie ďakujem fanúšikovi J.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Súvisiace články

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube