Author photoAdrian Gubčo 23.06.2023 15:30

Bratislava bude starostlivejšia, kraj dáva zelenú dôležitému projektu

Kvalita života v meste aj štáte sa meria podľa toho, ako dokáže spoločnosť pristupovať k potrebám najslabších. Bratislava má v tomto smere obrovské rezervy. Napriek tomu sa začína situácia postupne zlepšovať. Najnovšie sa má napraviť dlh voči ľuďom s pervazívnou vývinovou poruchou, ľudovo nazývaných autisti.

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje vybudovať Špecializované zariadenie pre dospelých s pervazívnou vývinovou poruchou. Vzniknúť by malo na Znievskej ulici v Petržalke. Vyplýva to z ideového zámeru, ktorý v piatok schválili krajskí poslanci. Z hľadiska dostupnosti a dopytu patrí podľa kraja poskytovanie sociálnej služby práve pre túto skupinu ľudí k najnaliehavejším.

Zariadenie by malo poskytovať sociálne služby pre dospelé osoby s poruchami autistického spektra. Malo by ísť o sociálno-zdravotné zariadenie s kapacitou 12 miest celoročnou pobytovou formou a 12 miest ambulantnou formou. Svojím umiestnením v areáli bývalej materskej školy susediacom s areálom základnej školy má podľa kraja potenciál byť v interakcii s miestnou komunitou.

Pôvodný objekt bol dlhšie opustený, schátraný a v tomto období aj vyhorel. BSK preto už pred časom budovu zasanovalo. Podľa štúdie, ktorú vypracovala kancelária Endorfine, vznikne maximálne dvojpodlažný objekt s veľkým zeleným nádvorím. Orientované do neho budú ubytovacie jednotky aj ambulancie.

Galéria

  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

BSK sa v súčasnosti nachádza vo fáze prípravy verejného obstarávania na výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie i samotnej výstavby. Zároveň podniká kroky súvisiace s majetkovoprávnym vysporiadaním prístupového pozemku a odborno-administratívnej prípravy projektového zámeru. Náklady by mali byť vyčíslené v rámci projektovej dokumentácie, odhadujú sa na úrovni 4,6 milióna eur. Kraj chce na to získať aj externé zdroje.

Špecializované zariadenie bude detašovaným pracoviskom Domova sociálnych služieb pre deti a dospelých (DSS) INTEGRA, ktoré poskytuje niekoľko druhov sociálnych služieb. Tie poskytuje v Bratislave a Senci.

Cieľovou skupinou sú fyzické osoby s ochorením z okruhu schizofrénie, afektívnej, neurotickej či organickej duševnej poruchy. Rovnako tak fyzické osoby s duševnými poruchami a poruchami správania aj v kombinácii s telesným alebo zmyslovým postihnutím. Taktiež fyzické osoby s pervazívnou vývinovou poruchou aj v kombinácii s telesným alebo zmyslovým postihnutím.

Ambícia kraja pokračovať v intenciách zlepšovania dostupnosti sociálnych služieb a zlepšovania životných podmienok ľudí so zdravotným postihnutím je v súlade s jeho programovým vyhlásením.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube