Author photoRED 06.07.2022 15:42

Bazény v bytovom komplexe. Stanú sa trendom aj v Bratislave?

Zatiaľ čo v Bratislave a tobôž na Slovensku má bazén v obytnom komplexe ešte stále príchuť mimoriadneho luxusu, v iných častiach Európy ide o bežnú záležitosť. Napríklad v Aspern Seestadt v susednej Viedni je bazénov v novopostavených vnútroblokoch hneď niekoľko. Ako sa vyjadrili projektanti, ich cieľom bolo vyhnúť sa „komunite spální“ a dosiahnuť nepretržitý pulz verejných priestorov počas celého dňa. Dorazí takýto trend niekedy aj k nám?

Bazén v projekte Agáty. Zdroj: Cresco Real Estate

Bazén v projekte Agáty. Zdroj: Cresco Real Estate

Prvé lastovičky pribúdajú pomaly

Až na bytový komplex Rozadol z roku 2006 (investor Asset), ktorý sa zviditeľnil bazénom na streche 25-poschodovéhodlažného polyfunkčného vežiaka, nedávno dokončený vrakunský Lesopark (developer Elite Holding) so spoločným bazénom, a druhú etapu Čerešne City od ITB Development s „lagúnou“, sa podobným bonusom k bývaniu prevažná väčšina slovenských developerov pochváliť nemôže. Najnovšou – v poradí iba treťou známou a plnohodnotnou výnimkou je developer Cresco Real Estate. S ideou bazéna sa momentálne pohráva v projekte Agáty, situovanom v najsevernejšej časti Dúbravky. Nie je to však prvý raz, čo s ňou koketuje. Svojho času sa bazén spomínal aj v súvislosti s projektom Slnečnice – zóna Kopec.

Popri kombinácii bytov, apartmánov a domov so záhradami či architektúre s neoplotenými priestranstvami, veľkorysými terasami a vzdušnou zástavbou vyzdvihuje developer komunitný bazén ako kľúčový benefit Agátov. Súčasťou projektu je aj napriek tomu, že v našich končinách nebýva všednou súčasťou vybavenia projektov na bývanie. Investor predpokladá, že obyvatelia tohto komplexu, ktorý reflektuje v poslednom období čoraz viac skloňovaný štýl bývania uprostred živej komunity, ho ocenia najmä v letných horúčavách.

Agáty bezprostredne hraničia s lesom chráneného územia Devínskej Kobyly, ktoré je podľa developera zárukou súkromia a súčasne istotou, že v susedstve nepribudne ďalšia výstavba. Ide o rozvojovú lokalitu s majetkovo-právne zastabilizovaným územím. Byty považuje Cresco za vhodné na trvalé bývanie, za víkendové útočisko pod lesom, ale takisto – v kombinácii so silným rozvojovým potenciálom lokality – aj za atraktívnu investičnú príležitosť. Existencia blízkeho Penati klubu toto miesto ďalej predurčuje na jeho rekreačné využívanie.

„Týmito funkciami sa snažíme prilákať aj inú klientelu, ktorá má záujem kúpiť si nehnuteľnosť investične a ďalej ju prenajímať. A práve pri prenájme je dôležité, aby to neboli nejaké štyri steny na prespanie, ale aby pre nájomníkov fungovala aj určitá vybavenosť,“ povedal pre YIM.BA výkonný riaditeľ spoločnosti Cresco Real Estate Ján Krnáč.

 

Lesopark vo Vrakuni. Zdroj: Elite Holding

 

Developeri sú zatiaľ rezervovaní

V úsilí získať názor na perspektívu budovania komunitných bazénov v rámci rezidenčných projektov priamo z prvej ruky sme oslovili viacerých developerov, ktorí patria v danom segmente medzi najvýznamnejších. Pýtali sme sa ich nasledovné otázky:

 

1. Ako vidíte perspektívu budovania komunitných bazénov v rámci rezidenčných komplexov s prihliadnutím na meniaci sa životný štýl a mentalitu slovenskej klientely?

2. Počítate ako developer so zahrnutím tohto v našich končinách nového prvku do vašich budúcich projektov?

3. Myslíte si, že spoločný bazén sa môže stať pridanou hodnotou developerského projektu pre záujemcov o trvalé bývanie, alebo skôr pre tých, čo v ňom hľadajú atraktívnu investičnú príležitosť?

 

Anketové odpovede:

Rastislav Valovič, CEO Alto Real Estate

Komunitné bazény nie sú zatiaľ súčasťou našich aktuálnych rezidenčných projektov a v blízkej budúcnosti nad touto alternatívou ani nerozmýšľame. Sústredíme sa skôr na energeticky a údržbovo jednoduchšie funkcie verejných priestorov – napríklad športoviská, zeleň, detské ihriská alebo iné komunitné priestory. Z pohľadu urbanizmu sme presvedčení, že pre obyvateľov miest sú tieto funkcie vhodnejšie, čo platí aj z pohľadu nadchádzajúcej klimatickej krízy.

 

Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE

V našich projektoch sme k budovaniu komunitných bazénov zatiaľ nepristúpili aj z dôvodu, že otvorený bazén sa v našej zemepisnej polohe dá využívať iba obmedzený čas v roku. Takisto jeho samotná poloha v rámci projektu by mala byť izolovaná vzhľadom na ruch, ktorý okolo bazénov vládne. V neposlednom rade v prípade, ak by sme bazén do projektu zakomponovali, jednoznačne by sme s budúcimi vlastníkmi už počas predaja bytov komunikovali súvisiace prevádzkové náklady a požadovali by sme ich záväzok takéto náklady do budúcnosti znášať.

O tom, že s tým môžu mať problém aj majitelia bývania v prémiových projektoch, svedčí prípad Sky Poolu v komplexe Embassy Gardens v Londýne, kde vlastníci žiadali uzavretie bazéna v zimnom období pre vysoké náklady na vykurovanie. Naše projekty sú väčšinou tvorené viacerými funkciami a sú komplexné, takže naši klienti v River Parku či Eurovea majú v prípade záujmu prístup do bazénov nachádzajúcich sa napríklad v hoteloch, ktoré sú súčasťou našich mestských štvrtí.

 

Filip Gulan, manažér rozvoja projektov, Corwin

1. Na Slovensku nemáme takúto skúsenosť, ale vnímame veľa príkladov zo zahraničia, kde sa komunitný bazén stal vitálnou súčasťou života komunít a rozhodne prispel ku kvalite života i vzťahov. S ohľadom na čoraz intenzívnejšie horúce letné dni bude tento typ extra vybavenosti čoraz atraktívnejší a časť verejnosti na Slovensku či v Bratislave sa tomu určite rada prispôsobí tak, aby mohla tento benefit užívať.

2. Vnímame veľké množstvo obdobných nápadov a trendov, ktoré majú potenciál zlepšiť život v meste. Komentovať ich konkrétny mix v budúcich projektoch je však predčasné. Pri každom projekte sa snažíme o to, aby ľudia bývali v čo najlepších štvrtiach, ktoré pokryjú viaceré ich potreby – od oddychu, športu až po kultúrne vyžitie. Ku každej komunite a každému projektu treba ale pristupovať individuálne a sústrediť sa na špecifické potreby miestnych obyvateľov.

3. V Corwine veríme, že kvalitné projekty sú koncipované tak, aby rozvíjali komunity a prispievali ku kvalitnému životu v meste. Tie naše sú preto zamerané práve na ľudí, ktorí v nich chcú žiť. Ak sú lákavé pre ľudí, stanú sa aj dobrou investíciou. Aj tu platí, že zdieľaný bazén je iba jedným z nástrojov, ktorý môže prispieť k tomu, aby projekt dobre fungoval. Netreba však zabúdať na množstvo ďalších. Urbanizmus s ľudskou mierkou, občianska vybavenosť, kvalitné verejné priestory – to všetko sú dôležité faktory, ktoré musíme pri našich projektoch sledovať. Komunitný bazén by mohol byť ich súčasťou.

 

Ladislav Hoffmann, riaditeľ výstavby Cresco Real Estate

1. Samozrejme, závisí to od charakteru a lokality projektu. Najmä pre komunitný typ bývania, ako je to aj v prípade nášho projektu Agáty v Dúbravke, je aj z pohľadu developera dôležité ponúknuť budúcim obyvateľom možnosti relaxu, trávenia voľného času aj touto formou. Nie každý má čas, energiu, chuť ísť po práci alebo po škole na verejné kúpalisko. Takže možnosť okúpať sa, alebo si zaplávať v bazéne priamo pri vlastnom bytovom dome zlepšuje kvalitu života a bývania. Takýto typ vybavenosti bytových domov je bežný v USA, ale aj v iných krajinách, najmä v lokalitách v teplých podnebných pásmach. Keďže sa aj v dôsledku globálneho otepľovania bude na Slovensku zvyšovať priemerná teplota, predpokladáme, že to začne byť zaujímavý odlišovací prvok nových projektov u nás. Samozrejme, prevádzka bazéna so sebou prináša aj náklady. Takže dá sa predpokladať, bude skôr súčasťou projektov zameraných na klientelu, ktorá ich je ochotná v mesačných platbách akceptovať.

2. V tejto chvíli sa pripravuje výstavba vonkajšieho bazéna v už spomínaných Agátoch, ktoré sa aktuálne stavajú a sú aj v predaji. Nevylučujeme, že aj v niektorom z budúcich projektov zvážime takúto vybavenosť pre obyvateľov, avšak, ako som už spomínal, závisí to od lokality a charakteru projektu.

3. Dovolím si tvrdiť, že aj pre vlastné bývanie, aj pre kúpu investičného bytu je to rovnako vysoká pridaná hodnota. Ak ste vodomilný človek, určite oceníte možnosť ísť sa kedykoľvek po práci či po raňajkách cez víkend okúpať, zaplávať si. A je jedno, či si kupujete vlastné bývanie, alebo hľadáte bývanie v prenájme.

 

Komplex Rozadol sa preslávil bazénom na streche výškovej budovy. Zdroj: ASB.sk

 

Fakt, že iba dvaja zo štyroch developerov odpovedali na každú anketovú otázku osobitne, naznačuje u nich prevahu pomerne rezervovaného, opatrného postoja k reálnosti budovania komunitných bazénov v rezidenčných komplexoch na Slovensku. Reakcie respondentov, ako aj ich projekty zároveň vypovedajú, že relatívne najďalej sa v developmente tohto podsegmentu dostal u nás Cresco Real Estate.

Faktom však ostáva, že priemerné teploty sa na Slovensku zvyšujú – a to do takej miery, že Bratislavu možno takmer označiť za subtropické mesto. Ako to už býva, štandardne konzervatívny slovenský trh pravdepodobne čaká na „pioniera“, ktorý tento prvok výraznejšie otestuje na vlastnej koži. Ak sa potvrdí úspešnosť využívania daného typu vybavenosti, nie je vylúčené, že sa postoje developerov zmenia.

Ak sa tak stane, môže to priniesť citeľné zlepšenie kvality bývania pre mnohých obyvateľov. Napokon, len nedávno Bratislava zažila intenzívnu vlnu horúčav. V budúcnosti bude takých viac a budú trvať dlhšie. Kto by sa za takých podmienok nerád schladil?

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube