Author photoAdrian Gubčo 27.02.2019 13:15

Construction update: The Corner, 18.2.2019

The Corner patrí k trojici projektov, ktoré výrazne menia okolie Námestia 1. mája. Realizovaný na pozemku, ktorý bol dlhodobo prázdny, teraz vytvára hranu mestského bloku medzi Jezefskou a Námestím slobody. Exponovaná poloha zvyšuje nároky na prevedenie budovy, zatiaľ sa však zdá, že tieto nároky budú splnené.

Projekt vzniká na pomerne stiesnenom pozemku, napriek tomu prináša zaujímavú koncentráciu funkcií na jednom mieste. V sedempodlažnej budove vzniknú byty, kancelárie i obchody, navyše s dostatočnou parkovacou kapacitou. Developerom je spoločnosť Vodohospodárske stavby Malacky, a.s.

Stavebné práce sa spustili už v roku 2015, výstavba však postupovala pomaly. Hrubú stavbu projekt dosiahol v priebehu roka 2017, dokončenie sa očakávalo v roku 2018, ani tento termín sa však nepodarilo naplniť. Okrem toho, počas celej doby výstavby chýbali kvalitnejšie zdroje informácií o developmente, vrátane finálneho vzhľadu.

Každopádne, vieme, že v projekte by malo vzniknúť približne 1.170 metrov štvorcových kancelárskych plôch, 300 metrov štvorcových retailu na prízemí a 16 bytov. Bývanie bude lokalizované na najvyšších troch podlažiach, kde budú mať niektoré byty k dispozícii terasy s výhľadom na historické centrum mesta. V projekte bude päť jednoizbových bytov, desať dvojizbových a jeden trojizbový. Parkovacích miest je 53, vybudované budú v trojpodlažnej podzemnej garáži.

Okrem základných bilancií je už čoraz jasnejšie, ako bude projekt vyzerať. Už predtým platil mierny optimizmus – projekt navrhli ešte začiatkom 21. storočia architekti z kancelárie Architekti BKPŠ, ktorá patrí k našim najskúsenejším pracoviskám v oblasti architektúry. Časový odstup a nekvalitné vizualizácie však prirodzene vyvolávali obavy, ktoré s postupným dokončovaním fasády zanikajú.

Projekt je obložený prevetrávanou fasádou z keramických dosiek, inštalované boli hliníkové okná vyššie štandardu. Je vysoko pravdepodobné, že projekt bude vyzerať veľmi solídne. Vzhľadom na polohu a charakter pozemku by to bolo prirodzené, v Bratislave to však zatiaľ nie je vždy štandardom, preto je odhaľujúca sa podoba The Corner o to potešiteľnejšia.

Dokončenie sa najnovšie predpokladá v treťom kvartáli tohto roka. Tentokrát by to mal byť už reálny termín, keďže aktivita na projekte je dnes viditeľná každým dňom.

Konečne sa tak ukončí transformácia tohto pozemku a Námestie 1. mája bude pôsobiť kompaktnejším a mestskejším dojmom. Výstavba však bude ukončená až po dokončení blízkych projektov KesselbauerMetropolitan Star, kde prebiehajú prvé prípravné a stavebné práce.

Do budúcnosti sa môžu všetky tieto developmenty stať súčasťou jednej z najatraktívnejších štvrtí v metropole, keďže už v najbližších rokoch sa očakáva výrazná transformácia Kollárovho námestia. To by sa malo premeniť zo zanedbaného priestoru medzi dvomi rušnými komunikáciami na príjemný verejný priestor s preferenciou pešej a verejnej dopravy. Bývanie v okolí takýchto priestranstiev býva vždy mimoriadne žiadané, nové projekty teda prichádzajú v pravý čas, aby prispeli k oživeniu tohto významného mestského bodu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Vodohospodárske stavby Malacky, a.s.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube