Author photoAdrian Gubčo 19.07.2018 09:00

Construction update: Podchod Trnavské mýto, 17.07.2018

Revitalizácia jedného z najfrekventovanejších podchodov pod kľúčovým bratislavským uzlom pokračuje. Podchod na Trnavskom mýte sa pomaly blíži k dokončeniu na konci letných prázdnin.

Práce prebiehajú v celom podchode, hoci prechod od električkových zastávok či spojenie medzi Istropolisom a zvyšnými vchodmi do podchodu stále nie je možné. Finišuje sa s úpravami vchodu pri nákupnom centre Central, vybudovala sa výťahová šachta na električkovej zastávke v smere do centra. Pred dokončením sú aj vstupy od Istropolisu a Vajnorskej, pracuje sa však ešte v obchodnej pasáži. Okrem týchto prác, jeden z investorov rekonštrukcie, Bratislava - hlavné mesto SR realizuje obnovu povrchov v okolí vstupov do podchodu.

Po rekonštrukcii v celkovej hodnote 3,7 milióna eur sa kedysi veľmi zanedbaný podchod premení na obchodnú pasáž, kde na 1400 metroch štvorcových vznikne 18 prevádzok. Obnovené však budú aj toalety, podchod bude menej bariérový a zriadená bude strážna služba, čo by malo zabrániť jeho vandalizovaniu.

Rekonštrukcia bola možná vďaka prenajatiu podchodu na 15 rokov spoločnosti Immocap Group, ktorá developovala nákupné centrum Central a pripravuje mohutný projekt aj na mieste, kde dnes stojí Istropolis. Architektom rekonštrukcie je Ivan Kubik, ktorý stojí aj za Centralom. Pôvodne mala byť obnova už zrealizovaná, aktuálny termín znie, ako bolo povedané, koniec letných prázdnin.

Revitalizácia tohto frekventovaného podchodu je veľmi vítaná, na druhej strane však treba povedať, že podchody ako také sú už vo vyspelých mestách skôr prežitok a hľadajú sa spôsoby, ako viesť chodcov bez čo najväčších prekážok a bariér po povrchu, čo je aj im samým príjemnejšie. Zmysel podchody majú ako vstupy do podzemných dopravných systémov - metra či vlakov - to je však prvok, ktorý v Bratislave zatiaľ absentuje, hoci podchod na Trnavskom Mýte mal mať aj takýto účel.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Vstup Istropolis
  • Vstup Vajnorská
  • Pri vstupe na električkovú zastávku (smer centrum) bol zriadený výťah.
  • Zmeny podchodu by si azda žiadali aj určité dizajnové zmeny zastávok v rámci električkového terminálu.
  • Dokončovanie prístupnej časti obchodnej pasáže.
  • Pred finišom je aj táto aktuálne neprístupná časť pasáže.
  • Vstup od Centralu bol vyčistený a dostal nový eskalátor
  • Hlavné mesto realizuje obnovu povrchov v okolí vstupu od Novej tržnice.
  • Zdroj: Immocap Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube