Author photoAdrian Gubčo 22.01.2019 08:15

Construction update: Nová Vlárska, 19.1.2019

Rezidenčný projekt Nová Vlárska od developera J&T Real Estate patrí k rade projektov, ktoré pribúdajú v poslednom období v novomestskej štvrti Kramáre. Prázdne či nedostatočne využité pozemky získavajú nový účel, vďaka čomu sa táto časť mesta postupne zahusťuje.

Príkladom projektu, ktorý intenzifikuje danú lokalitu, je aj Nová Vlárska. Development vzniká vo svahovitom pozemku, od ulice, ktorá mu dala meno, je oddelený staršou zástavbou. Nad obytným súborom sa nachádza Národný onkologický ústav, medzi nimi je však zachovaná zeleň s lesným charakterom.

V danej situácii vzniká dvojica šesťpodlažných objektov, obsahujúcich 82 bytov. S ohľadom na stav výstavby je predajnosť celkom dobrá – predané sú približne tri štvrtiny bytov. Väčšiu časť bytov (60%) tvoria dvojizbové, ktoré majú do 55 metrov štvorcových, o niečo menej (38%) je trojizbových s rozlohou do 77 metrov štvorcových, nachádza sa tu aj niekoľko štvorizbových s výmerou do 128 metrov štvorcových.

Projekt sa vyznačuje pomerne dobrými dispozíciami a štandardom, ktorý je mierne nadpriemerný. Ceny však patria v porovnaní s centrálnejšie lokalizovanými projektami k nižším, čo odráža fakt, že v bezprostrednom okolí Novej Vlárskej chýba rozsiahlejšia vybavenosť, ktorá je až ďalej na Stromovej. Vybavenosť sa nenachádza ani v rámci projektu, jedinú výnimku tvorí len detské ihrisko. Parkovanie je riešené v podzemí a na povrchu.

Tento projekt predstavuje celkom štandardný bytový súbor, ktorý sa nevyznačuje výnimočnou architektúrou a tvorí skôr prostú výplň územia. Azda jediným netradičnejším prvkom sú solárne panely na streche, ktoré prispejú k ohrevu vody, táto časť stavby však bude aj tak z pohľadu chodca neviditeľná. Na druhej strane, pozitívom je triezva mierka a fakt, že projekt nebude v danej lokalite kričať (v dobrom ani zlom).

Nová Vlárska má už v tejto chvíli dokončenú hrubú stavbu a realizujú sa fasády. V blízkej dobe bude pravdepodobne možné očakávať aj práce na blízkych exteriérových plochách. Projekt by mal byť dokončený ešte v priebehu tohto roka.  

Ide o jeden z menších projektov v portfóliu developera, ktorý sa pripravuje na výstavbu niektorých z najrozsiahlejších projektov v Bratislave, napríklad Eurovea II, Klingerka či Ovocné sady. Na Novej Vlárskej spolupracuje s Prvým penzijným fondom Poštovej banky, ktorý sa podieľa aj na projektoch v rámci existujúcej časti Petržalka City.

Snaha využiť boom na Kramároch je prirodzená. Táto časť mesta stále disponuje viacerými nezastavanými pozemkami a prostredím v blízkosti zelených plôch, čo láka časť kupujúcich. Druhou stanou mince je dopravná záťaž na Stromovej ulici, ktorá tvorí hlavnú os štvrte, no len ťažko zvláda nápor z obytnej časti Kramárov a viacerých nemocničných komplexov zároveň.

V budúcnosti by sa situácia mohla zlepšiť, keďže najväčšia Fakultná nemocnica na Kramároch pravdepodobne zanikne (za predpokladu výstavby nemocnice na Rázsochách). V takom prípade však bude nutné v predstihu pripraviť taký zostavovací plán územia, ktorý ho nebude zaťažovať, ale do budúcna vytvorí kvalitný doplnok k existujúcej štruktúre tejto novomestskej štvrte.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: J&T Real Estate

Súvisiace články

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube