Author photoAdrian Gubčo 22.10.2018 09:00

Construction update: Einpark, 11.10.2018

V mestskej časti Petržalka výrazne povyrástli budovy, vznikajúce v rámci projektu Einpark. Polyfunkčný súbor od developera Corwin bude zahŕňať kancelársky komplex a výškovú rezidenčnú budovu.

Sedempodlažný administratívny objekt v tvare písmena L tvorí hranu Einsteinovej ulice a komunikácie, spájajúcej ju so Zadunajskou cestou, čím vzniká hmotová a zvuková bariéra, oddeľujúca rušnú dopravnú triedu od obytnej štvrte. V novom vnútrobloku bude vybudovaná aj bytová veža, ktorá bude mať osemnásť nadzemných podlaží, čím prerastie blízke paneláky a umožní obyvateľom vyšších podlaží nerušené výhľady na Bratislavský hrad.

Developer teraz aktívne marketuje predovšetkým predaj bytov, ktorých je v projekte 110. Štandardom patria k mierne nadpriemerným, čo v kombinácii s lokalitou s výbornou dostupnosťou do centra mesta malo dávať predpoklad k vyšším cenám – pôvodne bola avizovaná cena za meter štvorcový v priemernej výške 2,7-tisíc eur, čo je však podobné ako pri iných bratislavských projektoch takéhoto typu. Aj vďaka tomu je väčšina bytov už vypredaná, podľa oficiálnej stránky je dostupná niečo menej ako tretina.

Nie je známe, ako napreduje prenájom priestorov v kancelárskej budove. Developer dodá na trh približne 16-tisíc metrov štvorcových, pričom konkurenčnou výhodou oproti iným projektom má byť energetická certifikácia na úrovni LEED Platinum, čím bude Einpark Offices v podstate prvou kancelárskou budovou v Bratislave, kde sa toto rieši už v procese výstavby. Budova vytvára svojou architektúrou predpoklad k predĺženiu lávky, vedúcej zo severnej strany Einsteinovej, až k obchodnému stredisku Billa.

Einpark je projektom, ktorý na predtým nevyužívaný pozemok prináša vhodné funkcie a dobrý architektonický štandard, za ktorým stojí kancelária A1 Architecture, ktorá s Corwinom spolupracovala už pri Blumentali, fasádu kancelárskej budovy zas navrhlo prestížne slovinské štúdio OFIS Arhitekti.

Napriek tradičnému odporu časti miestnych, Einpark patrí rozhodne k tomu lepšiemu, čo v Bratislave vzniká a na svoje miesto absolútne patrí. Po dokončení v priebehu roka 2019 tak Petržalka získa ďalší projekt, ktorý ju o trošku viac skompaktní a prispeje k jej premene na plnohodnotnú mestskú štvrť.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad z premostenia ponad Einsteinovu ulicu
  • Pohľad z Einsteinovej
  • Developer realizuje novú zastávku MHD, automaticky s kasselskými obrubníkmi
  • Pohľad zo Zadunajskej cesty, kancelárska budova vľavo, vpravo rezidenčná veža
  • Nový vnútroblok je relatívne priestranný
  • Rezidenčná veža
  • Rezidenčná veža
  • Priehľad na Hrad. Holá stena vyzýva k tomu, aby tu raz vznikla ďalšia budova podobnej mierky ako Einpark Offices
  • Susedné objekty majú nízku a tým pádom nevhodnú mierku. Po dobudovaní Einparku by sa mohla zvýšiť atraktivita územia a okolie ďalej prestavať
  • Zdroj: Corwin

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube