Author photoAdrian Gubčo 28.02.2020 10:46

YIT Slovakia vyhlasuje súťaž na redevelopment pozemku na Mlynských Nivách

Developer YIT Slovakia po niekoľkých mesiacoch príprav pristúpila k vyhláseniu architektonicko-urbanistickej súťaže na premenu ďalšieho brownfieldu v Bratislave – bývalej panelárne a priemyselného areálu na Mlynských nivách. Pozemok získal v priebehu minulého roka, na jeho mieste plánuje vybudovať polyfunkčnú mestskú štvrť.

Zdroj: YIT Slovakia

Zdroj: YIT Slovakia

Súťaž je overená Slovenskou komorou architektov a má formu vyzvanej súťaže, t.j. bolo do nej vopred vybraných 11 česko-slovenských tímov. Po osemtýždňovom procese by mali byť vypracované ideové návrhy, ktoré budú v máji predstavené. Okrem samotnej konverzie a revitalizácie územia v súlade s očakávaniami investora by mali byť implementované aj opatrenia reagujúce na zmenu klímy a obnovu narušenej biodiverzity.

Developer ďalej pripomína, že hlavným cieľom je premena tohto brownfieldu na modernú mestskú štvrť plnú „pulzujúceho a rôznorodého života“, vrátane širokej ponuky bývania rôznych segmentov a kategórií, vrátane nájomného bývania. YIT v území ráta aj s kancelárskymi a obchodnými priestormi, potrebnou občianskou vybavenosťou, ako aj verejnými priestormi.

Ideou je, aby sa z pozemku s výmerou až 6,5 hektára stalo „epicentrum“ rozvoja zóny Mlynské Nivy – Západ, vrátane tvorby bulváru Mlynské nivy, ktorého pokračovanie by tu malo vzniknúť. Územie sa má zároveň otvoriť smerom k Dunaju a Zimnému prístavu. Dnes sa tu nachádzajú len nevyužité plochy a niekoľko nehodnotných priemyselných objektov.

„Územie sa nachádza v tesnej blízkosti novovznikajúceho downtownu Bratislavy a má tak veľký potenciál pre ďalší rozvoj mesta,“  vysvetľuje generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko. „Súčasné využitie areálu je v rušivom kontraste s rozvíjajúcou sa okolitou zástavbou a práve premiešanie funkcií a kvalitný verejný priestor sú hlavnými predpokladmi na to, aby na danom území vzniklo dobré miesto pre život.“

Podľa zadania majú zúčastnené ateliéry vo svojom návrhu predstaviť čo najlepšie funkčné hmotovo-priestorové členenie, ako aj jeho celkové zakomponovanie do okolitej súčasnej aj pripravovanej zástavby. Dôraz bude kladený na vytvorenie kvalitnej a trvalo udržateľnej architektúry. Zároveň budú zohľadnené aj parametre ako dopravná obslužnosť, mobilita, svetlo-technické, akustické, inžiniersko-geologické a hydrologické podmienky v predmetnom území. Pri výbere víťaza budú nemenej dôležité aj opatrenia na obnovu biodiverzity prostredia, adaptácia na klimatické zmeny, hospodárenie s vodou či cirkulárna ekonomika.

Na príprave súťaže spolupracovali odborníci zo strany Hlavného mesta aj mestskej časti, v sedemčlennej porote sa tak nachádza zástupca Metropolitného inštitútu Bratislavy, mestskej časti, ako aj renomovaní architekti Ľubomír Závodný a Pavel Hnilička. Okrem toho bude k dispozícii aj tím odborných poradcov, ktorého zloženie dokazuje, že YIT má skutočný záujem na mimoriadne kvalitnom výsledku.

Prizvané tímy budú mať čas do konca apríla na odovzdanie návrhov, vyhodnotenie prebehne v priebehu mája. Developer chce výsledky predstaviť v rámci slávnostného podujatia 20. mája 2020. Po tomto dátume by mala byť verejná výstava a prezentácia.

 

Zdroj: YIT Slovakia

 

YIT Slovakia sa podarilo do súťaže získať týchto jedenásť tímov: Bouda Masár architekti s.r.o., Compass, s.r.o., DAM architekti s.r.o., DKLN, s.r.o., Chybik+Kristof Associated Architects s.r.o., Igor Palčo s.r.o., Projektil Architekti s.r.o., Sadovsky&Architects, Siebert + Talaš, spol. s r.o., team ABJ, s.r.o. + Grido Architekti, s.r.o. a What architects s.r.o. Vo všetkých prípadoch ide o renomované pracoviská, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo v česko-slovenskom regióne máme.

Črtá sa tak ďalšia vynikajúca súťaž, ktorá prinesie kvalitný a citlivý návrh na riešenie priestoru. YIT sa rozhodlo neosloviť zahraničné ateliéry, ktorým chýba taká dobrá lokálna znalosť, a uprednostnilo domácich a podmienkam dobre rozumejúcich architektov. Akú víziu pre územie pripravia, je samozrejme ešte otázne, podľa všetkého ale nemožno čakať, že by tu vznikol ďalší kandidát na zásadnú pozíciu v bratislavskom skyline.

Developer si pri organizácii súťaže zakladá na skúsenostiach v prípade premeny areálu bývalej Cvernovky medzi Svätoplukovou, Páričkovou a Košickou, kde sa už pripravuje výstavba projektu Zwirn. Taktiež česko-slovenská súťaž vygenerovala vynikajúce výsledky, v lokalite vznikne jeden zo vzorových bratislavských developmentov.

Pozitívnu skúsenosť potvrdzuje aj Milan Murcko. „Keď sme pred viac ako tromi rokmi vstupovali do projektu premeny areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne, išlo o prvú architektonickú súťaž, na ktorej príprave a úspešnej realizácii sme intenzívne spolupracovali so Slovenskou komorou architektov. Som rád, že to, v čom sme ako YIT Slovakia boli priekopníkmi, je už dnes častejší fenomén na bratislavskom trhu.“

Skutočne, v Bratislave roztrhlo vrece s architektonickými súťažami, a to na úrovni súkromných investorov, ale konečne aj Hlavného mesta. Takýmto spôsobom sa v metropole budú budovať kvalitnejšie, citlivejšie a celkovo prospešnejšie projekty, ako tomu bolo v minulosti.

Čo sa týka samotnej lokality, tá môže týmto projektom zásadne zmeniť svoj výzor, fungovanie aj identitu. Ide o ďaší smer rozvoja bratislavského downtownu: s postupným zastavovaním pozemkov v okolí Chalupkovej ulice sa práve sem prenesie jadro investičnej aktivity, spojené pravdepodobne aj so vznikom ďalších veží – vrátane potenciálneho mrakodrapu od Arca Real Estate.

Projekt od YIT, ktorého predpokladaný začiatok výstavby je v roku 2023, bude hrať v tomto kontexte zásadnú úlohu: môže byť kvalitatívnou latkou, od ktorej sa budú odvíjať aj iné projekty, ak majú byť konkurencieschopné. Už v máji tak uvidíme, aká bude budúcnosť Mlynských Nív.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube