Author photoSimona Schreinerová 22.12.2023 14:15

Významný projekt pre verejnosť pokročil. Petržalka buduje športovú halu, dokončila hrubú stavbu

Výstavba novej multifunkčnej haly v Petržalke na Pankúchovej ulici patrí k významným investičným počinom miestnej samosprávy. Nedávno sa dokončila prvá fáza realizácie, čím mestská časť vyčerpala povinnú štátnu dotáciu. Miestna verejnosť onedlho získa dôležitý prvok občianskej vybavenosti.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Nová moderná športová hala na Pankúchovej v Petržalke vyrástla na zelenej ploche futbalového ihriska. Stavba je už podľa informácií mestskej časti založená, dokončilo sa opláštenie, zasklenia aj strecha. Ukončila sa tak prvá fáza výstavby, ktorá započala na začiatku augusta toho roka.

Stavba odštartovala prostredníctvom vysúťaženého zhotoviteľa. Po dokončení základovej dosky nastúpil na stavbu druhý zhotoviteľ, ktorý pracoval na vyhotovení skeletu. To zahŕňalo práce na oceľovej konštrukcii a obvodovom a strešnom plášti, ktoré viedli k finálnemu zastrešeniu a zaskleniu budovy.

Prácam na stavbe prialo aj počasie, ktoré najmä počas jesene nekomplikovalo ani neprerušovalo napredujúcu výstavbu. Úspešne dokončiť hrubú stavbu ešte v tomto roku sa podľa samosprávy podarilo aj vďaka aktívnemu nasadeniu zhotoviteľov.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Motiváciou mala byť aj nutnosť dodržať zmluvné podmienky. Najdôležitejšou z nich pritom bolo preinvestovanie dotácie, poskytnutej Ministerstvom investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) vo výške 1,2 milióna eur do konca kalendárneho roka 2023.

Mestskej časti sa to však podarilo. „V rámci výzvy na rozvoj občianskej vybavenosti a služieb v regióne sme tento cieľ splnili a na stavbu haly sme doteraz vynaložili viac ako 1,4 milióna eur,” hovorí Viola Holzhauserová z Referátu investičných činností miestneho petržalského úradu. Zároveň dodala, že stavba je pripravená na inštaláciu budúcich sietí vody, elektriny a kanalizácie.

Samospráva aktuálne začína pripravovať súťažné podklady, aby mohol byť čoskoro dokončený aj interiér. „Verejnú súťaž by sme radi vyhlásili ešte v tomto roku. Ak všetko pôjde podľa plánu, zhotoviteľ by mal byť známy už v polovici januára,” uzatvára Holzhauserová.

Interiér Športovej haly Pankúchova by mal byť kompletne hotový a hala pripravená na kolaudáciu v priebehu tretieho kvartálu budúceho roka. Zdá sa, že výstavba modernej haly ide podľa plánov a v ideálnom prípade by o rok už mohla slúžiť športovcom.

Hala je navrhnutá tak, aby slúžila najmä amatérskym športovým klubom, mládežníckym športovým klubom a verejnosti. Ide o objekt jednoduchého dizajnu, ktorý by mal mať kapacitu stáleho hľadiska zhruba 250 divákov, no s možnosťou dočasného rozšírenia kapacity. Maximálny počet návštevníkov by v takom prípade mohol prekročiť štvorcifernú hranicu. 

Bude poskytovať zázemie pre rôzne športové disciplíny, vrátane hádzanej, futsalu, nohejbalu, basketbalu, volejbalu, bedmintonu, florbalu, tenisu a stolného tenisu. Okrem toho bude slúžiť aj ako miesto pre kultúrne a spoločenské udalosti pod krytou strechou.

Celkové náklady na výstavbu haly by sa mali pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur a necelú polovicu by mala pokryť spomínaná účelová dotácia od MIRRI. Zvyšné prostriedky plánuje zabezpečiť mestská časť zo svojho rozpočtu – 500.000 eur z rezervného fondu a ďalších 800.000 eur cez úver.

 

Otvorenie športovo-rekreačného areálu v Dúbravke. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

 

Okrem haly na Pankúchovej mestská časť nedávno ukončila prvú etapu rekonštrukcie športovej haly na Prokofievovej. Pred časom tiež ohlásila zámer vybudovať multifunkčnú halu na pozemkoch školského areálu Základnej školy Gessayova. Vlastnú halu si navyše buduje Ekonomická univerzita. Petržalka sa krok po kroku stáva mestskou časťou s dobudovanou a obnovenou športovou vybavenosťou. 

Postupne sa blíži aj vznik novej športovej lokality celomestského charakteru. Rozsiahle plochy medzi Sitnianskou ulicou, vozovňou Petržalka, Orechovou cestou a cestou I/2 by mal zaplniť areál so širokou pôsobnosťou a významom – Kampus športu a zdravia. Tento projekt má byť v réžii Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a už začal s povoľovacími procesmi.

BSK je tiež v podpore športu aktívny. Nedávno otvoril unikátny športovo-rekreačný areál v Dúbravke pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej Karola Adlera. Projekt od uznávanej kancelárie AT26 Architects zahŕňa veľké a malé futbalové ihrisko, bežecký ovál, tenisový kurt, multifunkčné ihrisko, telocvičňu, lezeckú stenu či workoutovú zónu. Vznikli viaceré samostatné ihriská, priestory pre šatne, sociálne zázemie pre verejnosť vrátane toaliet či bufet s prestrešením.

Kampus v Petržalke má úroveň posunúť ešte ďalej. „Pohyb je nesmierne dôležitý pre dospievajúcich, ale aj pre nás všetkých. A to nielen pre telo, ale aj psychické zdravie. A po Dúbravke sa na podobný areál môžu tešiť aj Petržalčania. Dovolím si povedať, že sme týmto projektom odštartovali novú éru športovísk 21. storočia,“ vyjadril sa Droba pri otvorení areálu v Dúbravke. 

Kým sa začne s realizáciou rozsiahlej športovej zóny, môžu územie dopĺňať menšie projekty. Jedným z nich je Multifunkčná športová hala Relevant, ktorá má vzniknúť severne od plánovaného Kampusu športu a zdravia. Investorom je spoločnosť RELEVANT Investment, spracovateľom dokumentácie je architektonická kancelária Morocz_Tacovsky. Druhým je Makfootbalarena, za ktorou stojí futbalový reprezentant Róbert Mak. 

Športová vybavenosť Petržalky, ale aj iných častí Bratislavy sa po období úpadku v súčasnosti rozrastá a skvalitňuje. Pozitívny proces súvisí s oživeným záujmom verejnosti o pohyb, aktívny životný štýl, zdravie aj rozvoj športu. Infraštruktúra je v prípade mnohých disciplín ešte stále nedostatočná. Aktuálny vývoj vša nasvedčuje tomu, že ide len o dočasný stav. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube