Author photoMartina Gregová 20.03.2024 20:00

Víťazné ťaženie dreva pokračuje. Osvietený developer štartuje výstavbu jedinečnej mestskej štvrte

Drevostavby sa spájajú s výstavbou najmä v Škandinávii a v Rakúsku, postupne sa však presadzujú aj inde. Odvážni developeri sa pripravujú na budovanie nielen jednotlivých domov, ale aj celých štvrtí, pričom má ísť o ekologicky i sociálne uvedomelé projekty. Príkladom je zámer The Phoenix vo Veľkej Británii. Pôjde o najväčšiu realizáciu svojho druhu v krajine. 

Zdroj: Human Nature

Zdroj: Human Nature

Škandinávske krajiny sú dlhodobo považované za lídrov v oblasti výstavby z dreva. Pri predstavovaní nových projektov lokálne developerské spoločnosti aj samotné mestá často vyzdvihujú pozitíva tohto stavebného materiálu. Pred niekoľkými mesiacmi oznámila švédska developerská spoločnosť Atrium Ljungberg plánovaný začiatok výstavby projektu Stockholm Wood City. Podľa mnohých odborníkov možno tento projekt označiť za ukážkový príklad škandinávskej architektúry a urbanizmu 21. storočia, v ktorých sa kladie silný dôraz na udržateľné riešenia, navrhnuté s ohľadom na funkčnosť a komfort pri ich užívaní.  

Ide o najväčší projekt mestskej výstavby na báze dreva, ktorý aktuálne vo svete prebieha. Jeho celková rozloha dosahuje až 250-tisíc metrov štvorcových. „Ako ukazujú rôzne výskumné štúdie, drevostavby poskytujú lepšiu kvalitu vzduchu, znižujú stres, zvyšujú produktivitu a ukladajú oxid uhličitý počas celej doby používania," zhrnuli výhody dreva predstavitelia Atrium Ljungberg.   

Na aktuálny trend výstavby z dreva sa v roku 2021 rozhodla naskočiť aj britská developerská spoločnosť Human Nature. Projekt s názvom The Phoenix má bývalý priemyselný areál v britskom meste Lewes premeniť na novú udržateľnú štvrť s vyše 680 bytovými jednotkami. Vďaka rozlohe 7,9 hektárov pôjde o najväčší developerský projekt s drevostavbami na území Spojeného kráľovstva. Začiatkom roka 2024 spoločnosť na výstavbu projektu získala stavebné povolenie.

Galéria

  • Zdroj: Human Nature
  • Zdroj: Human Nature
  • Zdroj: Human Nature
  • Zdroj: Human Nature
  • Zdroj: Human Nature
  • Zdroj: Human Nature
  • Zdroj: Human Nature
  • Zdroj: Human Nature

Nová štvrť tak vznikne v horizonte niekoľkých rokov, v tesnej blízkosti rieky, ktorá bývalým priemyselným areálom preteká. Okrem rezidenčnej funkcie do oblasti prinesie aj kvalitne navrhnuté verejné priestory, chýbajúce služby či objekty poskytujúce zdravotnú starostlivosť. Výška jednotlivých objektov nepresiahne päť podlaží, vďaka čomu celá štvrť plynulo nadviaže na už existujúcu zástavbu v blízkom okolí. 

Hlavným konštrukčným materiálom sa má stať drevo. Podľa Human Nature „používanie štandardných, energeticky náročných materiálov v stavebníctve nielenže poškodzuje klímu, ale vytvára tiež sterilné miesta pre život. Sme priekopníkmi v používaní prírodných stavebných materiálov z regiónov, v ktorých sa projekty stavajú. Naše metódy využívame na vytváranie cenovo dostupných, vysokokvalitných a udržateľných budov.” Okrem dreva má spoločnosť pri novej výstavbe v pláne využiť aj recyklovateľné materiály.  

Dôležitou súčasťou The Phoenix bude aj rekonštrukcia a zmena funkcie už existujúcich priemyselných objektov, ktoré sa dnes na riešenom území nachádzajú. Po novom budú tieto budovy slúžiť ako komunitné centrá, spoločenské sály, coworkingové priestory, fitnesscentrá či dielne pre umelcov a remeselníkov.

Investor na zámere spolupracuje s kanceláriami Archio, Ash Sakula, Mae Architects, Mole Architects a Periscope. Ash Sakula je známa aj zo Slovenska, pripravuje Manufaktúru v Bernolákove a Mayer Malacky v spoupráci s Imagine Development. Architekti pri kreovaní zámeru vychádzali z dobre známeho konceptu. „Ústredným bodom našich plánov je princíp päťminútového susedstva, kde väčšinu denných potrieb možno uspokojiť krátkou prechádzkou alebo bicyklom,” tvrdí spoločnosť Human Nature. 

Vďaka značnému odklonu automobilovej dopravy a podpore pešej, cyklistickej a mestskej hromadnej dopravy v okolí jednotlivých rezidenčných objektov navyše vznikne kvalitný verejný priestor. Spoločné nádvoria, parky, zelené koridory a strešné záhrady sú navrhnuté tak, aby umožnili lepšiu sociálnu interakciu a podporili komunitný spôsob bývania. Chýbať nebudú ani detské ihriská, vodné prvky či mestský mobiliár. 

Projekt tiež kladie dôraz na vytvorenie takej štvrte, ktorá bude určená všetkým vekovým a príjmovým kategóriám. Až 30% zo všetkých bytových jednotiek má byť cenovo dostupných a určených prioritne ľuďom, ktorí poberajú rôzne vládne príspevky na bývanie. 

 

V Lewes vznikne 5-minútová štvrť, kde budú domy rozčlenené tak, aby pripomínali tradičnú zástavbu. Zdroj: Human Nature

 

Štvrť takéhoto typu je aj vo Veľkej Británii zatiaľ unikátom - hoci by byť nemusela. „Vybudovanie nízkouhlíkového a vysokokvalitného bývania, ktoré zvyšuje biodiverzitu a nezanecháva škodlivú ekologickú stopu, je absolútne možné, ale je to náročné. Potrebujeme, aby sa vláda a veľkí developeri verejne zaviazali dodržiavať ambiciózne ekologické normy, aby dodávateľské reťazce získali dôveru investovať,“ hodnotí aktuálnu situáciu v krajine Smith Mordak, výkonný riaditeľ Britskej rady pre zelené budovy. 

Mnoho nových developerských projektov vo Veľkej Británii je ostro kritizovaných a odmietaných miestnymi obyvateľmi. V prípade štvrte The Phoenix sa však developer stretol s prevažne pozitívnymi názormi na budúcu výstavbu. Podľa informácií mesta Lewes tento projekt v prieskume podporilo až 68% respondentov. 

Pozitíva napokon hovoria samé za seba. Ľudská mierka, množstvo zelene, podpora zdieľanej a udržateľnej dopravy, rekonštrukcia existujúcich budov, viac pracovných miest a prílev cenovo dostupného bývania - to je len niekoľko z nich. Nová štvrť prinesie veľkú zmenu, je to ale zmena k lepšiemu. Kľúčovú úlohu v tomto prípade zohral bez debaty osvietený developer, ktorý dlhodobo podporuje využívanie udržateľných princípov výstavby. Britský projekt dokazuje, že podobné vízie sú aplikovateľne aj inde ako v Škandinávii. 

 

(Human Nature, The Guardian, Dezeen, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube