Author photoAdrian Gubčo 17.08.2022 17:01

Verejná doprava v Bratislave sa opäť zlepší, železničná stanica vo Vajnoroch sa môže premeniť na TIOP

Keď sa v Bratislave hovorí o MHD, ľudia si tradične predstavujú električky, trolejbusy a autobusy. Až za nimi sú vlaky, hoci v budúcnosti by mali mať oveľa väčší význam. Dopomôcť má k tomu rozvoj prestupných terminálov. Najnovší projekt sa pripravuje vo Vajnoroch, kde sa zrekonštruuje miestna stanica s okolím.

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Železničná doprava je zásadnou súčasťou konceptu tzv. nosného systému mestskej hromadnej dopravy. Ten vychádza z predstavy, že v budúcnosti sa budú v prevažnej miere na deľbe prepravnej práce (teda na spôsobe, ako ľudia cestujú) podieľať najmä električky a vlaky. Poskytujú totiž výhodu segregácie od ostatných druhov dopravy (nestoja v zápchach) a vyššej priemernej rýchlosti. Iné druhy dopravy majú byť skôr doplnkové a slúžiť ako prípoje. Nosné budú v oblastiach, kde nie je realistické rozvíjať koľajovú dopravu.

S tým súhlasí aj bratislavský župan Juraj Droba, ktorý pripomína, že vlaky majú presah aj do bratislavského metropolitného regiónu. „Budúcnosť dopravy v Bratislavskom kraji musí byť postavená na koľajach,“ vysvetľuje. „Na to, aby sme presvedčili čo najviac motoristov presadnúť na prostriedky mestskej hromadnej dopravy, potrebujeme komfortné dopravné prostriedky, nadväzujúce spoje, ako aj kultúrne prostredie v rámci staníc.“ Z tohto dôvodu kraj podporuje modernizáciu okolia železničných staníc, kde vznikajú vďaka novým zastávkam, cyklostojanom či parkoviskám prestupné terminály.

V Bratislavskom kraji už bolo dokončených šesť terminálov (v Pezinku, Malackách, Svätom Jure, Šenkviciach a v Ivanke pri Dunaji), dokončuje sa terminál v Bernolákove a vo vysokom štádiu prípravy je projekt vo Veľkých Levároch či parkoviska v Senci. Teraz sa k týmto mimobratislavským lokáciám pridá aj prvá bratislavská: veľkou modernizáciou by mala prejsť stanica s okolím vo Vajnoroch. Za zámerom stojí mestská časť Bratislava – Vajnory v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom, Dopravným podnikom Bratislava a Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR).

Stanica leží bokom od jadra obce, no v dotyku s významnou traťou a stanicou vo Východnom, odkiaľ sa pokračuje na Vinohrady a Hlavnú stanicu. „Z Vajnor sa vlakom dostanete na hlavnú stanicu za desať minút. To všetko v pohodlí a bez stresu v dopravnej zápche. Naši obyvatelia, ktorí bývajú blízko stanice, vlak reálne využívajú,“ hovorí Michal Vlček, starosta mestskej časti. „Chceme však cestovanie železničnou dopravou ponúknuť aj tým, čo bývajú ďalej od stanice.“

Prostriedkom k tomu bude vynovenie zastávky autobusov, vrátane zázemia a obratiska, vybudovanie dvadsať parkovacích miest a privedenie cyklotrasy. Mestská časť chce projekt financovať z eurofondov, čo sa aktuálne posudzuje. ŽSR vlastnia budovu aj železničnú infraštruktúru, rovnako ako pozemky pre budúce parkovisko. Vajnory preto musia spolupracovať a pozemky si vziať do nájmu. Samotný objekt staničky prejde rekonštrukciou. Naostatok, témou je aj premostenie trate bezbariérovým spôsobom, o čo sa Vajnory usilujú tiež. To však bude predmetom pravdepodobne až ďalších fáz rozvoja terminálu.

Jednotliví aktéri neprezradili, kedy by mal byť terminál dokončený, v každom prípade ale ide o dôležitý zámer pre mestskú časť a mobilitu v nej. Pre mnoho obyvateľov môže ísť o riešenie, ako sa rýchlejšie dostať do centra a odľahčiť tak vnútromestské cesty od dopravnej záťaže.

Galéria

  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Transformácia vajnorskej stanice z nej urobí v podstate TIOP, teda terminál integrovanej osobnej prepravy. Umožňovať by mala prestup medzi rozličnými druhmi dopravy s ohľadom na potreby cestujúcej verejnosti. Takéto terminály sú do budúcna odpoveďou, ako zlepšiť mobilitu v rámci mesta aj celého regiónu a vytvoriť zdravú alternatívu voči individuálnej automobilovej doprave. Napriek pokrokom však priamo v Bratislave pribúdajú len pomaly.

Okrem Vajnor sa ich v Bratislave plánuje hneď niekoľko – prvé tri by mali vzniknúť vo Vrakuni, Boroch a v Ružinove, neskôr aj v Neste, na Einsteinovej, na Patrónke, v Devínskej Novej Vsi alebo na Mladej Garde. Spoločným problémom je zdĺhavá príprava, problematické prestupy na iné druhy dopravy a pri niektorých aj ekonomický význam. Viaceré totiž predpokladajú výrazný rozvoj bezprostredného okolia, takže pribudnúť majú až potom.

V zahraničí je prístup nezriedka opačný – výstavba takéhoto terminálu je nástrojom k rozvoju. Takzvané transit-oriented developments predstavujú zóny intenzívnejšej výstavby v tesnej blízkosti významného dopravného uzla alebo bodu, napríklad aj železničnej stanice. Veľmi dobre pozorovateľné príklady možno nájsť v Londýne, kde takéto TODs vznikajú aj v súvislosti s rozvojom metra. Ide o mimoriadne racionálny prístup k mestskému a dopravnému rozvoju, keďže umožňuje vzájomné ekonomické benefity.

Do budúcna by to napokon nemusela byť celkom vzdialená perspektíva ani pre Vajnory. V Územnom pláne je už roky naznačované predĺženie električkovej trate zo Zlatých Pieskov do Vajnor, práve k železnične stanici (hoci z južnej strany, čo je nevýhodná poloha). V susedstve mestskej časti sa zároveň pripravuje aj veľký development na mieste bývalého vajnorského letiska. Pokiaľ by boli jednotlivé zámery vhodne zosúladené, Vajnory získajú kvalitný dopravný uzol, ktorý urobí z budúcej štvrte na mieste letiska mimoriadne dobre napojenú zónu.

Napohľad malý lokálny projekt tak môže mať do budúcna dôležite konzekvencie. Ide však o bežný jav v súvislosti s rozvojom verejnej dopravy. Ruka v ruke s ním totiž nasleduje aj rozvoj mesta samotného.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube