Author photoMartina Gregová 02.04.2024 18:15

Špičková architektúra na nečakanom mieste. Slovenská obec je vďaka unikátnemu združeniu ohniskom kultúry

Pavilón Kunstdorf je jedným z mnohých diel, ktoré vznikli vďaka spolupráci architektov a občianského združenia pôsobiaceho v malej slovenskej obci. V podstate nenápadná stavba drobnej mierky dokazuje, že podobné zámery vedia zatraktívniť verejné priestory a tým zvýšiť ich využívanie.

Autor: Matej Fekiač

Autor: Matej Fekiač

Pár kilometrov od Banskej Bystrice sa nachádza menšia obec Dúbravica. Občianske združenie Periférne centrá tu už niekoľko rokov podporuje rozvoj kultúry a drobnej architektúry. V minulosti toto občianske združenie zorganizovalo niekoľko projektov, zameraných na experimentovanie a vznik kvalitných architektonických diel v okolitej krajine. 

Medzi najznámejšie z nich patrí projekt Sauny Kunstdorf pod horou Medvedinec. Ide o malú drevenú saunu s vonkajšou kaďou. Objekt navrhli a postavili autori z pražského ateliéru H3T architekti. Podľa predstaviteľov združenia Periférne centrá tento projekt výrazným spôsobom ovplyvnil saunovaciu kultúru na slovenskom vidieku a inšpiroval vznik ďalších verejných vidieckych sáun naprieč celou krajinou. 

Ďalším známym projektom, ktorý vznikol aj vďaka aktivitám združenia, je rozhľadňa a útulňa UNIMO. V minulosti bola táto drobná stavba nominovaná na niekoľko architektonických ocenení vrátane ceny CE ZA AR. „Ide o mobilný objekt koncipovaný na časovo obmedzené osídlenie najrozličnejších lokalít. Jeho dimenzia a tvar vychádzajú z recyklovanej konštrukcie unimobunky,” opisujú architekti Richard Murgaš a Martin Lepej, ktorí stoja za jej návrhom.  

Galéria

  • Autor: Matej Fekiač
  • Autor: Matej Fekiač
  • Autor: Matej Fekiač
  • Autor: Matej Fekiač
  • Autor: Matej Fekiač

Najnovším projektom od Periférnych centier je drobná realizácia Pavilón Kunstdorf v obci Dúbravica. Investorom projektu je obec, o návrh a realizáciu sa postaralo architektonické štúdio Guča architektúry.

Objekt pavilónu sa nachádza v predpolí bývalej materskej školy. Dnes budova slúži ako kultúrne centrum, ktoré má v dlhodobom prenájme práve združenie Periférne centrá. „Požiadavka na vybudovanie pavilónu prišla z obecnej iniciatívy počas letnej rezidencie nášho ateliéru v rámci „Landscape Revisited 11 – Dielňa architektúry a dizajnu“ v kultúrnom centre Škôlka. Obecná požiadavka vyplývala z potreby vybudovania zázemia pre budované obecné multifunkčné ihrisko v predpolí kultúrneho centra,” opisujú architekti.  

Pavilón vznikol ako súčasť verejného priestoru a má slúžiť predovšetkým na odloženie si osobných vecí a ako oddychové miesto. Ide o líniový objekt z masívneho smrekového dreva, ktorý je prestrešený bielym polykarbonátom. „Objekt bol realizovaný autorským tímom. Materialita bola vyberaná s ohľadom na rôzne diela tvoriace identitu Periférnych centier, ale aj s ohľadom na nutnú relatívne rýchlu realizáciu,” popisujú autori diela.

Odlišné výškové osadenie jednotlivých polí pavilónu vytvára priestor pre rôzne aktivity. V niektorých častiach obyvatelia obce radi posedávajú, stolujú či sledujú športové podujatia, ktoré sa konajú na susednom multifunkčnom ihrisku. Iné slúžia prioritne ako odkladacie plochy.

Z architektonického hľadiska je pavilón Kunstdorf v podstate nenápadnou stavbou drobnej mierky. Je však príkladom, ako dokážu menšie objekty podporiť a spríjemniť využívanie verejných priestorov v menších obciach aj vo väčších mestách.

„Náš projekt v sebe niesol aj akúsi výzvu voči umeleckej komunite, voči tomu, ako je u nás umenie centralizované v zopár mestách," vysvetľuje fotograf a spoluautor pavilónu Ján Viazanička. „Veď je to šialene elitárske a priam kruté voči ostatnej krajine. Ak majú byť umelci súčasťou elity spoločnosti a oni svoje myšlienky a diela neukazujú ľuďom rovnomerne po krajine – aký to má zmysel?“ 

V slovenskom prírodnom prostredí sa už nejakú dobu objavuje aj vysoko kvalitná drobná architektúra. Dôkazom sú projekty ako Pozorovateľňa zvierat Vydrica, ktorá sa nachádza v bratislavskom lesoparku, Lesná sauna v Spišskom Hrhove či množstvo rozhľadní a útulní naprieč celou krajinou. Mnohé z nich za svoju finálnu podobu vďačia architektonickým súťažiam či priamej spolupráci s architektonickými štúdiami.  

V mnohých menších slovenských obciach však takéto projekty stále ešte chýbajú. Drobné stavby, prístrešky či pavilóny síce vznikajú pomerne často, no ich architektonická kvalita a nadväznosť na okolie väčšinou nie sú príliš vysoké.

Združenie Periférne centrá na návrh a realizáciu viacerých projektov oslovilo známe či menej známe architektonické štúdiá, vďaka čomu sa niektoré z diel stali známe aj v kruhoch odbornej a laickej verejnosti. „Dúfame, že diskusiou prídeme aj k záverom, ako možno jednoznačnejšie prezentovať diela v krajine a dodať im potrebné zázemie bez toho, aby bol narušený ich charakter a genius loci,” uzatvára združenie, ktoré svojou prácou obohatilo prostredie slovenského vidieka. 

 

(Periférne centrá, Guča architektúry, SME, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube