Author photoMartina Gregová 27.01.2024 17:12

Reklama na ochranu prírody. Výnimočné edukačné centrum prepája prostredie so vzdelávaním

Prírodné prostredie treba chrániť. Cestou k tomu je edukácia, ideálne v priamom dotyku so vzácnym prostredím, čo umocňuje zážitok zo vzdelávania. Rozumejú tomu aj u našich severných susedov, kde bol dokončený vzdelávací objekt, zaujímavý nielen funkciou. Samotná architektúra novostavby je najlepšou reklamou na ochranu prírody a prepájanie ľudí s okolím.

Zdroj: Gierbienis + Poklewski

Zdroj: Gierbienis + Poklewski

Koncom septembra bolo neďaleko poľského mesta Gdyňa otvorené a verejnosti sprístupnené nové edukačné centrum, ktoré doplnilo existujúcu Lesnú botanickú záhradu. Podoba objektu vzišla z architektonickej súťaže, vyhlásenej ešte v roku 2016. Za jej návrhom stojí poľské štúdio Gierbienis + Poklewski, ktoré má vo svojom porfóliu už nejednu zaujímavo riešenú drevostavbu.

Vzdelávací objekt má svojou funkciou doplniť existujúcu botanickú záhradu, ktorá je v rámci lokality Trojmestia (aglomerácie miest Gdaňsk, Gdyňa a Sopot) obľúbeným miestom pre rekreáciu aj aktívny oddych. Ročne ju navštívi približne 30-tisíc návštevníkov. Cieľovú skupinu tvoria najmä žiaci základných a stredných škôl, na svoje si však príde aj široká verejnosť.

Projekt od svojho vzniku získal už niekoľko ocenení. Medzi najvýznamnejšie patrí napríklad víťazstvo v rámci ocenenia Grand Prix, ktoré sa nieslo v znamení hesla „Premeňte víziu na dizajn“. Objekt tiež získal Cenu Macieja Nowickiho, ktorej hlavnou témou boli energeticky úsporné budovy navrhnuté v súlade so silami prírody. Oceňované sú realizácie, ktoré sú energeticky sebestačné, udržateľné, bezpečné a zdravé pre ľudí aj pre životné prostredie.

Galéria

  • Zdroj: Gierbienis + Poklewski
  • Zdroj: Gierbienis + Poklewski
  • Zdroj: Gierbienis + Poklewski
  • Zdroj: Gierbienis + Poklewski
  • Zdroj: Gierbienis + Poklewski
  • Zdroj: Gierbienis + Poklewski
  • Zdroj: Gierbienis + Poklewski

Edukačné centrum má prioritne vzdelávaciu funkciu, zároveň však demonštruje možnosti udržateľnej výstavby. „Uvažovanie o zlepšení výchovy v oblasti lesohospodárstva napokon dospelo až k zámeru postaviť budovu, ktorá by sama o sebe mohla predstavovať výchovný prvok, ukazujúci potenciál a rozmanitosť využitia dreva v stavebníctve," opisujú architekti.

Hlavným použitým materiálom sa tak stalo drevo. V konštrukcii boli použité CLT panely, čiernu fasádu tvoria pálené drevené dosky. Výstavba z CLT panelov sa vo svete teší čoraz väčšej obľube, no v Poľsku bola v takomto rozsahu na verejnom objekte použitá prvýkrát. Čo sa týka výhod materiálu, architekti vyzdvihujú najmä jeho prefabrikáciu, nízku uhlíkovú stopu, relatívne nízku hmotnosť, ako aj fakt, že materiál nepotrebuje žiadnu dodatočnú povrchovú úpravu. Výstavba na mieste tak bola rýchla a efektívna.

Tvar jednotlivých objektov, ktoré sú súčasťou vzdelávacieho komplexu, vychádza z tradičných hospodárskych budov, ktoré sa v poľskej prírodnej krajine objavujú už od nepamäti. Jednotlivé stavby sú navzájom prepojené dreveným oplotením aj sériou kameninových chodníčkov. V srdci komplexu vzniklo patio, ktorého súčasťou sú lavičky a zeleň. V centrálnej časti sa nachádza aj menší amfiteáter. Slúžiť bude na usporadúvanie prednášok a iných vzdelávacích podujatí.

Vnútorné priestory jednotlivých súčastí súboru sú navrhnuté tak, aby boli čo najviac flexibilné. Vďaka tomu dnes pokrývajú radu rôznych funkčných náplní, ktoré vo výsledku oslovuju viaceré vekové aj záujmové skupiny. Nachádzajú sa tu konferenčné miestnosti, expozície aj kancelárie a zázemie pre zamestnancov, ktorí pracujú v lesnej správe.

Dôležitým bodom návrhu bolo aj bohaté presklenie. Jednotlivé okenice je možné naplno otvoriť a zabezpečiť tak plynulé prepojenie interiéru s vonkajšou záhradou. Keď sú zatvorené, divák zostáva aspoň v neustálom vizuálnom kontakte s okolitou flórou a faunou. Fyzický kontakt s prírodou navyše umocňujú dve nádvoria rôzneho charakteru.

Výnimočnosť projektu jednoznačne spočíva v jeho polohe. Relatívna blízkosť mesta, priamy dotyk s prírodou aj čiastočné uzavretie komplexu smerom dovnútra z neho robí vyhľadávané miesto. Napriek tomu sa architekti aj investor spočiatku obávali kontroverzie, ktorú by mohla vyvolať jeho tmavá fasáda. Vďaka jeho celkovej kvalite to ale bolo zbytočné. 

Vzdelávacie centrum uprostred poľskej prírody v mnohom pripomína nedávno otvorené Centrum ekovýchovy na bratislavskom Kamzíku. Rovnak by ale mohlo inšpirovať objekty, ktoré by mohli v horizonte niekoľkých rokov vzniknúť v našich národných parkoch. V poslednom období totiž jednotlivé národné parky postupne predstavujú výsledky architektonických súťaží, ktorých cieľom bolo do výnimočných prírodných lokalít na Slovensku priniesť kvalitné objekty, podporujúce vzdelávanie aj informovanosť turistov o daných územiach. Napríklad v NP Veľká Fatra sa plánuje v horizonte niekoľkých rokov nové ekovýchovné centrum, v NP Malá Fatra zas majú pribudnúť nové návštevnícke centrá.

Všetko však bude závisieť od podpory ochrany prírody a vzdelávania zo strany štátu. Situácia sa môže vyvinúť aj úplne opačne. Namiesto vzorových projektov, zameraných na spoznávanie krás a hodnôt chránených území, bude úspechom, ak v najbližších rokoch žiaden park nezanikne - a spolu s ním aj prírodné prostredie, ktoré mal chrániť. 

 

(Archiweb.pl, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube