Author photoAdrian Gubčo 13.07.2023 19:10

Radoslav Kopka z PERI Slovensko: Slováci majú radi betón, s architektmi vieme postaviť hocičo

Keď sa diskutuje o výstavbe, najčastejšie sa spomínajú developeri alebo architekti. Rovnako dôležitú úlohu však zohrávajú aj dodávatelia, teda stavebné firmy, ktoré premieňajú vízie investorov a kreatívcov na realitu. K významným hráčom patrí v tomto smere spoločnosť PERI, jeden z najväčších producentov debnenia a lešenia na svete. O špecifikách tejto práce hovorí Radoslav Kopka, výkonný riaditeľ PERI pre Slovensko.

Nad bratislavským downtownom sa v posledných rokoch dvíhajú výškové budovy. Mnohí okoloidúci to prehliadajú, ale súčasťou budovania každej z nich bolo použitie debnenia aj lešenia – pričom väčšina zo stavebníkov použila riešenie od spoločnosti PERI Slovensko. Medzinárodne úspešná stavebná firma sa podieľala na projektoch Sky Park, Nivy, Metropolis aj Eurovea Tower, na podobe nového centra metropoly tak má svoj podiel.

Aktivity PERI Slovensko sa však netýkajú len výškových budov, ale mnohých rozličných stavieb po celej krajine. Prítomnosť firmy napovedá o mnohých špecifikách stavebného procesu na Slovensku. Odhaľuje ekonomické procesy, trendy vo výstavbe a dokonca aj kultúrne tradície, ktoré vplývajú na architektúru či konštrukčné riešenie jednotlivých budov.

Súhlasí aj Radoslav Kopka, výkonný riaditeľ PERI pre Slovensko, keď na základe aktivity firmy dokáže odhaliť mieru rozvoja bývania. „Slovensko má stále v porovnaní s krajinami V4 najmenší počet nových bytov na počet obyvateľov,“ pripomína. „Zvykli sme si, že dopyt je väčší ako ponuka, ale teraz sa to spomaľuje.“ Činnosť stavebných firiem je tak dobrým indikátorom rozvoja.

 

 

Potvrdzuje tak už okrídlenú vetu, že počet žeriavov na horizonte ukazuje vitalitu mesta. To iste platí o lešeniach či debneniach, ktoré sú len o čosi menej viditeľné v panoráme. Na druhej strane, lepšie viditeľné sú z pohľadu chodca na ulici, ktorý si vie takto spraviť predstavu aj o miere obnovy jednotlivých budov.

Kopka ale pripomína, že to nie je len o budovách, ale aj o veľkých stavbách, vrátane výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. PERI sa podieľa na výstavbe mosta na úseku D1 Hričovské podhradie – Dubná skala (teda úseku, kde je aj neslávne známy tunel Višňové) alebo výnimočnej mostnej konštrukcie na R2 Kriváň – Mýtna. Aplikuje pritom moderné metódy, aby tieto dlhoočakávané úseky odovzdali čo najskôr.

Význam stavebných firiem nemožno prehliadať. Bez overených spoločností by nebolo možné realizovať odvážne architektonické vízie alebo stavebné projekty, významné pre rozvoj krajiny. PERI Slovensko možno medzi takýchto dodávateľov zaradiť, čoho dôkazom ja napokon aj jeho stabilná prítomnosť na najvýznamnejších projektoch Bratislave i mimo nej.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube