Author photoMartina Gregová 29.08.2023 17:14

Príroda a mesto idú dokopy. Nový bytový komplex ukazuje, ako stavať na rozhraní voľnej krajiny

Podľa niektorých ľudí je mesto akousi antitézou k prírode. Kým s prirodzeným prostredím sa nám spájajú predovšetkým pozitívne konotácie, mesto má byť nevhodné a život v ňom je núteným zlom. V skutočnosti je ale opak pravdou. Rozdiely možno najviac vidieť na rozhraní jednotlivých celkov, nový prístup sa ale usiluje o lepšie začlenenie prírody do obytného prostredia. Príkladom do bytový komplex Cosmopoly.

Autor: Julien Thomazo

Autor: Julien Thomazo

Parcely, na ktorých bytový komplex Cosmopoly stojí, sa nachádzajú juhozápadne od juhofrancúzskeho mesta Castelnau le Lez, ktoré má približne 15-tisíc obyvateľov. Vznikol na mieste vtedy už takmer nevyužívaných poľnohospodárskych pozemkov. Lokalitu tak možno označiť najmä ako prírodnú. V jej tesnej blízkosti sa totiž nachádza les a povodie malej rieky. Blízkosť mestečka tomuto charakteru neubližuje. 

Práve umiestnenie je to, čo robí nový obytný komplex výnimočným. Prírodný aj mestský charakter okolia novovybudovaných objektov ovplyvnil najmä riešenie vonkajších priestorov v ich tesnej blízkosti. Pri obnove celej lokality sa autori projektu snažili o znovuvytvorenie ekologických koridorov. Tie majú umožniť voľný a do veľkej miery aj prirodzený pohyb mnohých živočíšnych druhov. Okrem toho obnova lokality prispeje k celkovej odolnosti existujúceho ekosystému.  

Kľúčovú úlohu v projekte zohralo rozmiestnenie jednotlivých objektov. Dve z troch budov majú tvar písmena L, vďaka čomu mohlo medzi nimi vzniknúť vnútorné zelené átrium, ktoré je priamym pokračovaním prírody. Navodzuje tak pocit, akoby okolité prostredie vstupovalo až pred dvere obytného komplexu. Zároveň však bol vybudovaný aj tretí, o niečo menší objekt. Autori návrhu ho umiestnili do stredu medzi dve väčšie bloky, vďaka čomu je exteriérový priestor o čosi súkromnejší. 

Galéria

  • Autor: Julien Thomazo
  • Autor: Julien Thomazo
  • Autor: Julien Thomazo
  • Autor: Julien Thomazo
  • Autor: Julien Thomazo
  • Autor: Julien Thomazo

Vnútorné átrium svojou funkciou zároveň nadviazalo na tradíciu mestského poľnohospodárstva. Na nádvorí sa nachádza niekoľko pásov zeleninovej záhrady, viniča aj malého sadu. Vysadených tu bolo niekoľko nových stromov a rôzne trvalky či trávy. „Nádvorie je akási zdieľaná záhrada, podporujúca pocit komunity medzi susedmi, a priestor, kde sa dajú organizovať spoločné a spoločenské akcie,” vysvetľujú architekti z Taillandier Architectes Associés, ktorí stoja za návrhom projektu obytného komplexu Cosmopoly Apartments.  

Zaujímavosťou dizajnu je aj riešenie vonkajšieho osvetlenia. To je navrhnuté rovnako neinvazívne ako obytné bloky. Novonavrhnuté svetelné prvky sú jednak orientované na budovy a zároveň osvetľujú pešie ťahy. Smerom k prírodnej krajine sú však čoraz slabšie, až sa úplne strácajú v tme. „Vytvorením slabého svetla na rôznych vstupných miestach, vegetačných prechodoch, otvárajúcich sa do prírody, alebo dokonca na úrovni balkónov a terás na prvom poschodí, osvetlenie jemne zvýrazňuje otvorenosť bloku a architektonickú siluetu celku,” popisujú autori projektu. 

Celková podlažná plocha obytného komplexu je takmer 9-tisíc metrov štvorcových. Hlavné vstupy do jednotlivých objektov boli navrhnuté z átria, čo z neho robí skôr aktívne nádvorie, ako len doplnkový exteriérový priestor. V nadväznosti na vstupy sú umiestnené viacúčelové spoločenské miestnosti s veľkými okennými otvormi, orientovanými do nádvoria.  

Z architektonického hľadiska bolo hlavným zámerom vytvorenie jednoducho a harmonicky pôsobiacich objemov, ktoré prirodzene zapadnú do existujúceho prostredia. Odľahčenie objemu je zabezpečené mierne zapusteným prízemím a rastrom okenných otvorov a zapustených loggií. Intimitu loggií zabezpečuje použitie perforovaného kovového zábradlia a deliacich priečok. 

Hmoty obytných blokov sú opticky rozdelené na tri časti - prízemie, hlavnú časť a podkrovnú časť. Z materiálového hľadiska ide o kombináciu bieleho betónu, kovových prvkov a bieleho náteru. Byty na najvyššom podlaží sú pred slnkom chránené visutými hliníkovými pergolami.

Projekt Cosmopoly Apartments vznikol v špecifickom prostredí. Jeho hraničná poloha medzi mestskou zástavbou a priľahlým prírodným prostredím definovala celý jeho architektonický výraz aj riešenie vonkajších priestorov. Vďaka vytvoreniu polosúkromného zeleného átria a umiestneniu hlavných vstupov v tejto časti projektu architekti jasne definovali dôležitosť prepojenia obytného komplexu s okolitou prírodou. Projekt je tak príkladom toho, ako stavať na okrajoch miest. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube