Author photoMartina Gregová 16.07.2023 19:16

Radšej byty ako domy: Atraktívny projekt ukazuje, ako spojiť výhody vidieka a mesta

Asker bol donedávna samostatne fungujúcou obcou. Dnes je z neho predmestie nórskeho hlavného mesta Oslo. Rezidenčný projekt Villa Asker vznikol ako reakcia na typickú vidiecku architektúru aj ako reflexia jedinečnosti danej lokality.

Autor: Jean-Pierre Mesinele

Autor: Jean-Pierre Mesinele

Asker bol ešte prednedávnom vidieckou obcou. Ako sa však nórska metropola Oslo rozrastala, stala sa obec jeho predmestím. V súčasnosti je považovaná za jednu z najbohatších častí Nórska, v ktorej žije veľa známych osobností. Projekt Villa Asker vznikla v bývalej prevažne komerčnej oblasti. Vďaka výstavbe série obytných komplexov sa táto kedysi obchodná časť postupne mení na príjemnú rezidenčnú štvrť. 

Vyššie spomenutý obytný komplex navrhli architekti zo štúdia A-Lab, ktoré len pred nedávnom svoje pôsobenie rozšírilo z Nórska aj do iných častí sveta. Svoje štúdiá majú napríklad v Portugalsku či Francúzsku. Architekti v rámci svojich návrhov často oslovujú miestne zastupiteľstvá či obyvateľov lokalít, v ktorých majú ich projekty vzniknúť. To im napomáha vytvárať architektúru, ktorá reaguje na miestne potreby. 

Obytný komplex Villa Asker má výbornú polohu. Blízkosť centra Askeru, lesa Vestmarka aj dôležitých cestných ťahov, to všetko umožňuje obyvateľom naplno využívať lokalitu, v ktorej je objekt postavený.  

Galéria

  • Autor: Jean-Pierre Mesinele
  • Autor: Jean-Pierre Mesinele
  • Autor: Jean-Pierre Mesinele
  • Autor: Jean-Pierre Mesinele
  • Autor: Jean-Pierre Mesinele
  • Autor: Jean-Pierre Mesinele
  • Autor: Jean-Pierre Mesinele
  • Autor: Jean-Pierre Mesinele

Hlavným konceptom, ktorý formoval tvar objektu, bola snaha o adekvátnu reakciu na mierku okolitých budov aj organizáciu komunikácií, ktoré obkolesujú riešený pozemok. Obytný komplex je tvorený niekoľkými navzájom prepojenými hmotami, ktorých predné fasády uskakujú v závislosti od tvaru pozemku. 

Vďaka svojmu tvaru budova lepšie reaguje na typickú zástavbu a na kontext okolia s tradičnými radovými domami/dvojdomami, pochádzajúcimi predovšetkým z 50. rokov 20. storočia. Tento nevšedný tvar so sebou prináša aj niekoľko ďalších výhod. Každá časť objektu vďaka nemu disponuje dostatočným voľným priestorom v prednej aj zadnej časti pozemku. Uskočené tvarovanie tiež poskytuje obyvateľom dostatočné súkromie na balkónoch.   

Výnimočnosť projektu spočíva aj v použitých materiáloch. Fasáda celého objektu je obložená neupraveným cédrovým drevom. Tento materiál bol zvolený nielen pre jeho estetické vlastnosti, ale aj vzhľadom na okolitú architektúru, ktorá ho vo veľkom využíva. Aj vďaka tomuto materiálu komplex vhodne zapadol do prostredia. Ďalším výrazným prvkom sú medené plechy. Tie zvýrazňujú najmä hlavné vstupy do objektu a balkóny v jeho zadnej časti. 

Vznikol tak atraktívny súčasný doplnok územia. „Celková kvalita a precíznosť spracovania dreva na fasáde pomáha podčiarknuť vzhľad celej budovy, ktorý sa umocňuje, čím viac sa k fasáde približujete. Villa Asker sa stala vizuálnou atrakciou pre okoloidúcich a obyvateľov celého regiónu,” vyzdvihujú materiálové riešenie objektu architekti z A-Lab. 

Za zmienku rozhodne stojí aj vnútorná dispozícia. Villa Asker do oblasti priniesla celkovo 22 bytových jednotiek. Tie sú naprojektované tak, aby svojim obyvateľom poskytovali komfort a zdravé prostredie. Obojstranne orientované byty disponujú výbornými svetelnými podmienkami a možnosťou dostatočného prirodzeného vetrania.  

Veľkosti bytov sa v tomto prípade pohybujú v rozmedzí od 56 až do 130 metrov štvorcových, s výškou stropu 2,6 metra. Všetky byty disponujú rozľahlou obývacou časťou spojenou s kuchyňou, ktorá je orientovaná na západ, veľkými panoramatickými posuvnými dverami a priestrannými súkromnými terasami či balkónmi. 

Villa Asker je typickým príkladom kvalitnej severskej architektúry. Medzi jej hlavné kvality jednoznačne patria prírodné konštrukčné aj fasádne materiály, menšia mierka reagujúca na okolitú zástavbu aj dostatočne presvetlené a prevetrávané vnútorné priestory objektu.

Zároveň je projekt príkladom toho, ako stavať v častiach miest, ktoré kedysi neboli ich súčasťou, a tak sa často vyznačujú architektúrou typickou skôr pre vidiecke obce. Villa Asker totiž vďaka svojmu komornému rozsahu, dostatočne veľkým balkónom aj zeleným plochám priamo nadväzujúcim na samotný objekt poskytuje svojim obyvateľom mnohé výhody, typické skôr pre vidiecku než mestskú výstavbu. V tomto smere je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí by inak uprednostnili menej efektívne bývanie v samostatnom rodinnom dome. 
 

(A-Lab, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube