Author photoMartina Gregová 05.04.2024 20:00

Príjemné posedenie u zubára? Pozrite si dizajnovú ambulanciu, ktorej návštevy sa netreba báť

Zubné prehliadky patria k tým menej obľúbeným. K uľahčeniu návštevy zubára však môžu okrem špičkových technológií pomôcť aj dizajnové priestory, kde sa myslí na to, aby sa v nich pacienti cítili príjemne. Príkladom je ambulancia v Trenčíne, nachádzajúca sa v bývalej budove známeho slovenského odevného závodu. Za svoje riešenie si vyslúžila pozornosť odborníkov.

Autor: Matúš Marko

Autor: Matúš Marko

Kvalitná architektúra a dizajn interiérov zdravotníckych zariadení má mimoriadny efekt na celkovú úroveň zdravotnej starostlivosti. Svedčí o tom hneď niekoľko úspešných slovenských projektov. V rámci ocenenia INSAID Awards 2023 sa o víťazstvo uchádzali napríklad vnútorné priestory Nemocnice Bory či Revitalizácia vstupných priestorov Neonatológie v Univerzitnej nemocnici na Kramároch. Obom sa podarilo nomináciu v rámci svojej kategórie premeniť na víťazstvo.

Medzi najlepšie slovenské interiéry sa dostali aj nové priestory dentálnej (zubnej) kliniky Dently. Za ich návrhom stojí ateliér AT26 architects, ktorý okrem iného navrhol aj spomínané vnútorné priestory Nemocnice Bory. Priestory kliniky sa nachádzajú na takmer celom druhom podlaží jednej z veží výrazného projektu Sky Park. „Samotný dizajn, ktorý vytvorilo naše štúdio, možno označiť za užívateľsky prívetivý vo vstupných/spoločných priestoroch a účelovo funkčný v medicínskej oblasti, kde dizajn musí spĺňať prísne hygienické normy,” opisujú svoje riešenie autori projektu.  

Kvalitu v tomto smere však nájdeme aj v mimo Bratislavy. V takom Trenčínee len pomerne nedávno vznikla moderná a dizajnovo príťažlivá zubná klinika Flow. Za jej návrhom stoja Michal Konečný a Marcela Šimonffyová zo štúdia Boom interiéry.  

Galéria

  • Autor: Matúš Marko
  • Autor: Matúš Marko
  • Autor: Matúš Marko
  • Autor: Matúš Marko
  • Autor: Matúš Marko
  • Autor: Matúš Marko
  • Autor: Matúš Marko

Dizajnérske štúdio Boom interiéry má vo svojom portfóliu predovšetkým návrhy a realizácie interiérov rezidenčných projektov. V roku 2022 však vďaka ich návrhu vznikol interiér Zubnej kliniky Flow, ktorý sa o rok neskôr uchádzal o získanie prestížneho slovenského ocenenia INSAID AWARDS 2023 v kategórii Verejný interiér.  

Minimalisticky poňaté priestory kliniky sa nachádzajú v bývalej budove odevného závodu Ozeta v Trenčíne a vo výsledku zaberajú až 200 metrov štvorcových. „Do Trenčína sme chceli priniesť nielen nové a moderné postupy s tými najkvalitnejšími materiálmi, ale aj dizajnový priestor, v ktorom sa budete cítiť komfortne,” opisuje investor projektu dôvod, prečo na spoluprácu oslovili pomerne známe dizajnérske štúdio.  

Ako uvádzajú autori návrhu, jednou z ich hlavných úloh bolo celý interiér nanovo rozvrhnúť tak, aby vznikli potrebné komunikačné a funkčné zóny. Vo výsledku to znamenalo vytvorenie hlavnej vstupnej haly s recepciou, niekoľkých osobitne fungujúcich zubných ambulancií a v neposlednom rade vytvorenie potrebného technologického zázemia a priestorov, určených zamestnancom kliniky. 

Navrhovaný interiérový dizajn bol ovplyvnený aj samotným názvom zdravotníckeho zariadenia. „Inšpiráciu sme hľadali v organických tvaroch, ktoré sme aplikovali vo viacerých výrazových prvkoch, z čoho plynie aj názov zubnej kliniky Flow,” popisujú architekti. Integrovanie organických tvarov možno pozorovať pri nábytku navrhnutom na mieru, pri výbere použitého mobiliáru aj pri tvorbe svetelného dizajnu. Najvýraznejšími prvkami sú bezpochyby atypicky riešený pult recepcie, výrazné kruhové závesné svietidlo situované v čakárni aj LED podsvietenie, umiestnené v sadrokartónových podhľadoch.  

Pri výbere materiálov a farebnej škály autori návrhu stavili na minimalizmus a neutrálne tóny. Interiéru preto dominuje najmä biela farba, ktorá je vo viacerých častiach doplnená o sivé odtiene a tmavé drevo. Dôležitou súčasťou bolo aj použitie špeciálnych akustických sklenených priečok medzi ambulanciami, ktoré podľa slov dizajnérov celý priestor presvetľujú. K minimalistickému dizajnu navyše prispelo aj využitie liatych podláh, dekoračných stierok či dverí so skrytými zárubňami. 

Okrem vstupnej haly klientov kliniky bezpochyby zaujme aj hygienické zázemie, a to predovšetkým vďaka výraznému mramorovému obkladu, ktorý bol použitý na niektorých stenách miestnosti. Celkovú príjemnú atmosféru hygienického zázemia dotvára aj premyslené LED osvetlenie. Okrem ambientného podsvietenia sú totiž LED pásy umiestnené tiež pod samotným umývadlom a boli využité aj ako hlavné osvetlenie miestnosti.  

Obdobné riešenie svetelného dizajnu možno pozorovať aj v ostatných miestnostiach. Najvýraznejším prvkom tohto typu je organicky tvarované náladové podsvietenie sadrokartónového podhľadu, a tiež podsvietenie loga kliniky situovaného za recepčným pultom.  

„Naším zámerom so súhlasom investora bolo vytvoriť moderný a nadčasový interiér zdravotníckeho zariadenia, ktoré sa odlíši od konkurencie použitím nadčasových prvkov a akcentov v interiéri, v ktorom si pacient spríjemní čakanie na zubné ošetrenie,” dodávajú autori. Aj na základe toho veria, že vďaka dizajnu interiéru pacienti stratia strach z ošetrenia. 

 

(Boominteriéry, INSAID 2023, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube