Author photoMartina Gregová 13.12.2023 10:55

Supermoderné zdravotníctvo aj v Bratislave. Projekt v downtowne doplnila zubná klinika, oceňovaná expertmi

S novým developmentom v bratislavskom downtowne vznikajú aj moderné prevádzky, kde sa kladie veľký dôraz na architektúru a dizajn vnútorných priestorov. Výsledky sú nezriedka výnimočné. Dôkazom je nová zubná klinika v srdci jedného z najvýraznejších developmentov, ktorá priamo nadväzuje na jeho architektúru. Výsledkom je atraktívny priestor aj uznanie zo strany odbornej verejnosti.  

Zdroj: IDONA s.r.o.

Zdroj: IDONA s.r.o.

Kvalitná architektúra či dizajn interiérov zdravotníckych zariadení a prevádzok má mimoriadny efekt na celkovú úroveň zdravotnej starostlivosti. Pacienti alebo zamestnanci sa cítia nielen príjemnejšie, kvalitné priestory ale môžu výrazným spôsobom ovplyvniť aj celkový uzdravovací proces pacientov. V súčasnosti je tradičný obraz slovenských zdravotníckych zariadení pomerne depresívny a vo väčšine prípadov má skôr opačný ako požadovaný efekt.  

Aj na Slovensku ale pribúdajú pozitívne príklady toho, že zdravotnícke zariadenie nemusí v jeho návštevníkoch vyvolávať len negatívne emócie. Svedčí o tom aj 4. ročník ocenenia INSAID Awards, ktorého cieľom je propagovať kvalitné interiérové realizácie, vzdelávať odbornú a laickú verejnosť a šíriť osvetu o interiérovom dizajne. Medzi nominovanými a ocenenými dielami sa totiž objavilo hneď niekoľko vydarených projektov z oblasti zdravotníctva. 

Spomedzi všetkých prihlásených diel odborná porota nominovala 15 interiérov, ktoré sa uchádzali o získanie niektorej zo siedmich cien. V kategórii Verejný interiér napokon zabodovali vnútorné priestory Nemocnice Bory, ktorých návrh pochádza od štúdia AT26 architects. Interiér je kombináciou neutrálnych prvkov a plôch spolu s farebnými akcentmi, zvýrazňujúcimi dôležité zóny v rámci nemocničného priestoru. 

Galéria

  • Zdroj: IDONA s.r.o.
  • Zdroj: IDONA s.r.o.
  • Zdroj: IDONA s.r.o.
  • Zdroj: IDONA s.r.o.
  • Zdroj: IDONA s.r.o.
  • Zdroj: IDONA s.r.o.

Ďalším oceneným dielom z oblasti zdravotníctva bola aj Revitalizácia vstupných priestorov Neonatológie v Univerzitnej nemocnici na Kramároch. Tomuto interiéru sa odborná porota rozhodla udeliť Cenu za kreativitu. Ide o skvelý príklad toho, že vytvorenie príjemného nemocničného prostredia nemusí byť len o veľkých projektoch a rekonštrukciách.

Niekedy existujúce vnútorné priestory stačí len vizuálne zatraktívniť a tým prispieť k celkovej pohode návštevníkov. Zatraktívnenie vstupných priestorov neonatológie teda spočívalo najmä vo vytvorení na mieru navrhnutej grafiky, ktorá odzrkadľuje hlavnú funkciu riešených priestorov a pretvára predtým všedné prostredie na jedinečný zážitok.   

Medzi najlepšie slovenské interiéry sa dostali aj nové priestory dentálnej (zubnej) kliniky Dently. Za ich návrhom stojí opäť vyššie spomenutý ateliér AT26 architects. Priestory kliniky sa nachádzajú na takmer celom druhom podlaží jednej z veží výrazného projektu Sky Park, ktorý vybudoval developer Penta Real Estate (súčasným vlastníkom komerčných priestorov je Alto Real Estate). Vo výsledku tak toto zdravotnícke zariadenie zaberá 535 metrov štvorcových.  

Po vstupe do vnútorných priestorov kliniky sa pacientom naskytne pohľad na veľkoryso riešený foyer s tvarovo nezvyčajným recepčným pultom a dostatočným priestorom na čakanie. Interiéru dominuje biela a čierna farba, ktoré sú na viacerých miestach doplnené teplým drevom, betónovou štruktúrou, farebnými akcentmi v podobe mobiliáru aj zeleňou. „Samotný dizajn, ktorý vytvorilo naše štúdio, možno označiť za užívateľsky prívetivý vo vstupných/spoločných priestoroch a účelovo funkčný v medicínskej oblasti, kde dizajn musí spĺňať prísne hygienické normy,” opisujú svoje riešenie autori projektu.  

Zubná klinika Dently funguje už vyše 20 rokov a súčasťou jej tímu je niekoľko zubných lekárov aj dentálnych hygieničiek. V pôdorysnom riešení bolo preto vytvorených viacero v podstate samostatne fungujúcich zubných ambulancií. Ich umiestnenie po obvode objektu do týchto priestorov prináša dostatok denného svetla. Zvyšnú časť dentálnej kliniky zaberajú hygienické zázemia, sklady či iné sekundárne priestory, potrebné pre bezkolízny chod kliniky. Nechýba ani zázemie pre zamestnancov či viaceré zasadacie a kancelárske priestory. 

Vďaka veľkoryso riešeným vnútorným priestorom aj vhodne zvolenej palete materiálov sa architektom z AT26 podarilo vytvoriť jedinečný interiér súkromnej dentálnej kliniky, ktorej návšteva je omnoho príjemnejším zážitkom. Vzhľadom na to, že architekti majú za sebou už niekoľko úspešných realizácií, a to aj v oblasti zdravotníckych zariadení, to nie je žiadnym prekvapením. 

Nové centrum Bratislavy tak získalo ďalší priestor, ktorý nielen rešpektuje príťažlivú súčasnú architektúru nových veží, ale ju aj cituje, čím vzniká komplexná moderná lokalita. Návštevníka tak prenáša do prostredia, ktoré je v rozpore so zaužívanými predstavami o podobe zdravotníckych zariadení. Ukazuje ich budúcnosť, ktorá spája moderné technológie s užívateľsky príjemným dizajnom. 

 

(Archello, INSAID, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube