Author photoAdrian Gubčo 29.09.2022 13:48

Prefabrikácia je riešením budúcnosti. Ukáže to študentská súťaž

Zložitá ekonomická a spoločenská situácia núti stavebný sektor hľadať kreatívne spôsoby, ako zdynamizovať výstavbu pri zachovaní jej vysokej kvality. Cestou môže byť prefabrikácia. Dokázať to majú študenti, ktorí budú hľadať jej využitie v prvom riadnom ročníku súťaže PREFA GOES CREATIVE. Za jej organizáciou stojí spoločnosť Peikko Slovakia spoločne s Katedrou architektúry SvF STU Bratislava.

Zdroj: Matej Grman / SvF STU, Peikko

Zdroj: Matej Grman / SvF STU, Peikko

Súťaži predchádzal nultý ročník, ktorý ukázal vysoký potenciál študentov pri riešení zložitých zadaní s podmienkou využitia prefabrikácie. Organizátori chcú tento rok pokračovať v úspešnom podujatí. Témou tohto ročníka súťaže je občianska stavba situovaná v ľubovoľnej lokalite s použitím prefabrikovaných nosníkov DELTABEAM® v kombinácii s rôznymi materiálovými variantmi prefabrikovaných stropov a zvislých konštrukcií. Súťaž je vypísaná ako voľná s akoukoľvek funkčnou náplňou spadajúcou pod kategóriu občianskej vybavenosti.

Do súťaže sa môžu zapojiť študenti všetkých architektonických vysokých škôl - Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave, Katedry architektúry na Stavebnej fakulte STU, Technickej univerzity v Košiciach a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Podrobnosti zadania sú predstavované v týchto dňoch, následne budú mať v spolupráci so školiteľmi približne šesť mesiacov na prípravu a odovzdanie súťažných projektov.

Podmienkou pre súťažiacich je vybrať vhodné materiály a konštrukčný koncept s využitím prefabrikovaného systému DELTABEAM®, zohľadniť urbanistické vzťahy, navrhnúť atraktívny verejný priestor a použiť udržateľné materiály a riešenia. „Vidíme veľký potenciál vo výstavbe pomocou prefabrikovaných riešení a skrutkových spojov a chceme spraviť všetko preto, aby sme ich spopularizovali aj na Slovensku,“ vysvetľuje motiváciu hlavného partnera súťaže generálny riaditeľ Peikko Slovakia Milan Ďurčovič. „Viac ako 90 percent produkcie nášho výrobného závodu v Kráľovej nad Váhom smeruje na export a toto chceme zmeniť. Čím skôr sa budúci architekti zoznámia s možnosťami, ktoré im ponúkajú naše systémy, tým skôr uvidíme aj ich reálne uplatnenie v praxi.“

Veľká časť tohto exportu smeruje aj do susedných krajín – Česka, Rakúska či Maďarska, ktoré sú vo využívaní prefabrikácie omnoho ďalej. V zahraničí je totiž povedomie o možnostiach prefabrikácie vyššie. „Keď je prefabrikácia poňatá moderne, predstavuje ideálny systém na stavbu flexibilných občianskych stavieb rýchlo, kvalitne a udržateľne, s ohľadom na životné prostredie a bez toho, aby autora akokoľvek obmedzovala,“ vysvetľuje tajomník súťaže Robert Provazník z Katedry architektúry SvF STU v Bratislave. „Prefabrikácia neznamená uniformitu, aby nevznikol dojem, že znova ideme vytvárať len nejaké panelové činžiaky,“ dodáva.

Prefabrikácia môže byť jedným z nástrojov, ako zároveň dosiahnuť ekologizáciu výstavby. „A čo sa týka udržateľnosti, v stavebníctve sa k nej priblížime najskôr šetrením materiálov,“ zdôrazňuje Provazník. „A to prefabrikované riešenia, a konkrétne aj systém DELTABEAM, umožňujú vďaka subtílnejším základom, tenším stropom a nižšej konštrukčnej výške.“ Živým príkladom je projekt Legero Campus v Grazi, na ktorého realizácii sa Peikko Slovakia podieľalo.

Študentská súťaž možno prinesie podobne odvážne a atraktívne koncepty, ktoré ukážu široké možnosti architektúry a stavebníctva pri využití prefabrikácie. Rovnako dôležité je aj so súťažou spojené vzdelávanie budúcich profesionálov, ktorí si takto rozšíria obzory. Vďaka podobným podujatiam sa azda rozšíri povedomie o prefabrikácii, čo povedie k jej intenzívnejšiemu využitiu. Pre rozvoj výstavby na Slovensku ide o zásadnú úlohu.

 

(TS)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube