Author photoAdrian Gubčo 28.01.2022 09:08

Kvalitná architektúra a modularita: Kampus Legero United v Grazi

Modulárne stavby zápasia na Slovensku mnohokrát s historickými predsudkami, podľa ktorých ich nie je možné využiť na realizáciu architektonicky príťažlivejších budov. Vo svete však vývoj pokročil a modulárne riešenia sú súčasťou mnohých príťažlivých diel. Príkladom je projekt Legero United Campus, centrála obuvníckej spoločnosti Legero United v rakúskom Grazi.

Južné predmestie Grazu pripomína podobné oblasti v okolí väčších miest – poľnohospodárska krajina sa zráža s rodinnou zástavbou, skladmi, logistickými centrami, neosobnými kancelárskymi budovami alebo dopravnými areálmi. Štandardne tu možno len zriedka objaviť architektonickú kvalitu. Napriek tomu sa práve v takomto prostredí rozhodla rakúska obuvnícka firma Legero United, ktorej tradícia siaha do roku 1879, vybudovať svoju centrálu, spojenú s vývojovým centrom aj veľkou predajňou. Dokončená bola v roku 2019 a v danej lokalite pôsobí ako zjav.

Firma oslovila v Rakúsku známu a prestížnu kanceláriu Dietrich | Untertrifaller Architekten. Architekti odpovedali na prísne požiadavky investora rozdelením jednotlivých funkcií do dvojice budov v tvare prstencov, prepojených markízou. V menšom z objektov sa nachádza showroom a predajňa obuvi z dielne Legera, v mohutnejšej dvojpodlažnej budove je administratíva, vývojové kapacity a ručná výrobňa prototypov v samostatnom objekte. Keďže však ide o prstenec, väčšia z budov získala veľkorysé a príťažlivo upravené nádvorie. Vznikol tak skutočný kampus s verejnou časťou aj priestorom, určeným len pre zamestnancov.

Projekt si od svojho dokončenia vyslúžil mnoho chvály. Vonkajšiemu výrazu dominuje hliníkový obklad v bronzovej farbe, ktorý dramaticky mení farbu v závislosti od dopadu slnečného svetla, v kombinácii s pohľadovým betónom či veľkými presklenými plochami. Prostredie dotvára umne osadená zeleň a chodníky, vyhotovené z metličkovaného betónu. Kruhové tvary pôsobia dynamicky a elegantne, motív kruhu sa opakuje aj v prípade mohutnej betónovej markízy pred vstupom do kancelárskej časti, čím ju značne odľahčuje. Dôležitou je však najmä vnútorná náplň jednotlivých objektov.

Práve v tom sa odrážala prísnosť požiadaviek firmy. Investor zdôraznil nutnosť „skryť“ dizajnový a výrobný proces dovnútra budovy. Legero United si dáva záležať na jedinečnosti svojich návrhov, s ktorými má úspech na domácom aj zahraničnom trhu. Ďalšou požiadavkou bolo v prvej etape vytvorenie atraktívneho a variabilného priestoru pre 250 súčasných alebo maximálne 350 výhľadových zamestnancov. Okrem samotných pracovísk tu tak vznikli aj priestory pre socializáciu alebo veľká kantína, ktorá je v priamom dotyku so zeleňou na nádvorí. Legero United od svojho nového sídla žiadalo aj vysokú úroveň udržateľnosti. Napokon, spoločnosť má rastúce ambície, takže firemné sídlo musí byť do budúcna jednoducho rozšíriteľné bez toho, aby došlo k vážnejšiemu narušeniu pracovného procesu.

Architekti tomu museli prispôsobiť nielen architektúru či dispozíciu objektov, ale aj konštrukčné a materiálové riešenie. Odpoveďou bola modularita stavby – a nájdenie dodávateľa, ktorý by bol schopný zrealizovať konštrukciu pri vysokých nárokoch na presnosť, udržateľnosť, ekológiu a možnosť jej replikovania. Toho našiel čiastočne aj na Slovensku.

 

Kombinácia kvalitného dizajnu, materiálov a zelene robí z Legero United Campus príjemné miesto pre prácu

 

Netradičné zadanie podnietilo architektov k zvoleniu zvislej drevenej konštrukcie a ľahkých oceľových nosníkov s veľkorysým rozponom na druhom nadzemnom podlaží, aby bola dosiahnutá vnútorná flexibilita aj vysoká únosnosť. Tá je dôležitá, keďže pri svojom raste plánuje firma namiesto rozširovania sa na pozemku v prvom rade navýšiť objekt. Pribudnúť by malo identické tretie podlažie, takže stavebne musí byť budova pripravená. Je zrejmé, že technicky náročné riešenie nie je realizovateľné každým.

Architekti a dodávateľ si preto vybral spoločnosť Peikko, ktorá využila svoj vlajkový produkt, nosníky DELTABEAM®. Vďaka svojim vlastnostiam – ľahkosti, vysokej únosnosti, prispôsobiteľnosti konkrétnemu riešeniu aj ekológii – sa ukázali byť ako zásadné pri realizovaní architektonickej idey kampusu. Aj vďaka nim sa podarilo otvoriť dispozíciu a zabezpečiť dobrú prípravu pre ďalšiu expanziu. Ďalšie podlažie sa môže v podstate na budovu len položiť. Vybudovať sa dá v priebehu zopár mesiacov.

Výhodou je, že nosníky sú na rozdiel od tradičných riešení zapustené do stropnej konštrukcie. Kombináciou spriahnutých nosníkov a drevených panelov vznikol unikátny bezprievlakový strop. Išlo o špecifické riešenie aj v kontexte iných realizácií Peikka. „Zaujímavou bola kombinácia drevených konštrukcií ako sú stĺpy, stropné panely a oceľové nosníky. Tie sa po zabetónovaní správajú ako spriahnuté konštrukcie,“ popisuje Matej Hrubý z Peikko Slovakia. „Tento konštrukčný systém sa nazýva hybridná drevostavba a kombinuje výhody drevených, oceľových a betónových konštrukcií.“

Konštrukčná výška budovy sa tak nahradením dreveného prievlaku DELTABEAM nosníkom znížila o 36 centimetrov. To umožnilo zmenšiť plochu obvodového plášťa o 170 metrov štvorcových, teda znížiť stavebné náklady a následne aj náklady na správu objektu – predovšetkým vykurovanie, keďže sa ušetrilo tisíc metrov kubických priestoru. Pre firmu s ambíciou získať ekologické riešenie to bola dôležitá výhoda. V udržateľnosti ide ale objekt ďalej, ako je bežné. „Obrovskou devízou zakomponovania dreva do nosnej konštrukcie je zlepšenie bilancie CO2,“ vysvetľuje Matej Hrubý. „V niektorých prípadoch sa dá dokonca hovoriť o CO2 pozitívnych skeletoch budov.“

Klient získal modulárne riešenie na vysokej architektonickej úrovni, plne zohľadňujúce súčasné aj budúce potreby spoločnosti Legero United. „Našim cieľom bolo navrhnúť kampus, ktorý odráža vnútorné procesy a identitu Legero United,“ vyjadril sa pre médiá architekt Much Untertrifaller. „Absencia smerovania kruhu zdôrazňuje rovnomernosť významu všetkých vnútorných priestorov. Chceli sme vytvoriť vzrušujúcu a plynúcu sériu miestností so širokou varietou interiérových aj exteriérových vlastností, teda garantovať jedinečný charakter každej z nich.“ Budova získala aj architektonické ocenenie GerambRose.

V čom spočíva spojenie so Slovenskom? Peikko je u nás v dôsledku zmieňovanej rezervovanosti vo vzťahu k modulárnym stavbám a progresívnym stavebným riešeniam ešte neveľmi známou firmou. V zahraničí sú však jeho produkty aktívne využívané. V obci Kráľová nad Váhom je veľký závod, odkiaľ sú produkty vyvážané na projekty po celej Európe. Navyše, firma u nás zamestnáva aj veľký počet vysokokvalifikovaných inžinierov, ktorí na týchto realizáciách spolupracujú.

 

Drevené stĺpy, panely a nosníky DELTABEAM® napomohli k otvoreniu priestoru, jeho príťažlivosti a dobrej ekologickej bilancii

 

Legero United sa pri prezentácii svojho sídla netají spokojnosťou. Nový kampus považuje za kľúčovú súčasť ďalšieho rozvoja spoločnosti, ale aj jej prepojenia s minulosťou. Architekti a inžinieri schovali do riešenia aj drobné odkazy na zakladateľov firmy. Pre Legero United je tradícia dôležitá, zároveň však zdôrazňuje potrebu vysokej inovatívnosti práce, dizajnu aj produktov.

Preto je zrejmé, že sídlo muselo tieto nároky dokonale zohľadňovať. Nikdy nejde o jednoduché zadanie, preto musia architekti aj dodávatelia pracovať s novými myšlienkami alebo progresívnymi technológiami. Navyše, modularita je dnes veľkou témou a pri zvyšujúcom sa tlaku na udržateľnosť výstavby sa bude tento význam len posilňovať. Našťastie, v regióne sú dodávatelia, ktorí sú schopní dodať aj takéto riešenia a komponenty. Pozitívne je, že prítomní sú aj na Slovensku, hoci si túto konkurenčnú výhodu zatiaľ veľmi neuvedomujeme.

Potrebná je otvorenosť architektov aj investorov novým myšlienkam. Podľa Matej Hrubého, aj rakúsky projekt ukazuje, že „...môže byť inšpiráciou, že prefabrikácia a modularita sa dá využiť aj pri architektonicky zaujímavých stavbách.“ Architekti by mali s inovatívnym systémom rátať od začiatku procesu navrhovania, aby vedeli potenciál technológie využiť naplno. Rovnako dôležitá je ale aj úloha klientov. „V prípade investora je to aj o dôvere k architektovi, že zvolí technické riešenie bez kompromisov. Teda napríklad otvorenú dispozíciu s krásnymi drevenými stĺpmi, stropmi a zároveň bez viditeľných prievlakov.“

Určité lastovičky z domova existujú. Aj v Bratislave sa pripravuje výstavba firemných kampusov, pričom ten najvýznamnejší – nové sídlo spoločnosti ESET – ráta s modularitou výstavby. Tento pojem použili architekti zo svetového architektonického štúdia BIG – Bjarke Ingels Group, ktorí majú s modulárnymi a ekologickými riešeniami bohaté skúsenosti (mimochodom, na niektoré z realizácií štúdia v Dánsku boli dodávané práve nosníky zo slovenského závodu). Keď sa k tomuto prístupu stavajú pozitívne jedni z najinovatívnejších architektov na planéte, je namieste, aby modularita zapustila hlbšie korene aj na Slovensku.

Projekt z Grazu je len jedným z mnohých príkladov využitia nosníkov DELTABEAM®. Tieto majú všestranné využitie, nejde len o prvok, určený pre prestížne a drahé objekty. Riešenie je použiteľné pre parkovacie domy, nemocnice, projekty dostupného bývania a ďalšie stavby, ktoré sú momentálne v Bratislave a na Slovensku najpotrebnejšie. Dobré príklady pochádzajú okrem Rakúska aj z Česka a v čoraz silnejšej miere aj z Maďarska.

Všetky argumenty aj skúsenosti z mnohých projektov, od dostupnejších po tie špičkové, hrajú v prospech modularity. Architekti aj investori by tak mali odhodiť opatrnosť. Otvoriť sa im môžu nové možnosti, ktoré povedú k zaujímavým, flexibilným, udržateľným, ekologickým a ekonomickejším stavbám. Pre budúcnosť stavebníctva, ale aj spoločnosti sú to úplne zásadné parametre. Slovensko nesmie v tomto vývoji ostať pozadu.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Peikko Slovakia. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube