Author photoMartina Gregová 01.06.2023 09:39

Kvalitný verejný priestor, bicykle, zeleň: Ako by mali vyzerať predstaničné námestia

Predstaničné námestie v holandskom meste Zwolle je pokračovaním snáh samosprávy o podporu verejnej aj cyklistickej dopravy naprieč celým mestom. Vďaka tomu sa môže pýšiť najväčším krytým parkoviskom bicyklov v krajine. 

Autorka: Aiste Rakauskaite

Autorka: Aiste Rakauskaite

Mesto Zwolle, ktoré sa nachádza len pár hodín cesty autom od Amsterdamu, je známe ako cyklistické mesto. Jeho hlavná stanica je považovaná za druhý najväčší železničný uzol v Holandsku a zároveň je jedným z najrýchlejšie rastúcich uzlov verejnej dopravy v celej krajine. Dostupnosť verejnej dopravy,  ako aj rozsiahla sieť cyklotrás, je pre obyvateľov tohto mesta úplnou samozrejmosťou. Toto zmýšľanie výrazným spôsobom ovplyvňuje celú mestskú infraštruktúru. Nie je preto prekvapením, že nové staničné námestie, ktoré bolo dokončené v roku 2022, bolo navrhnuté s ohľadom na preferovanú dopravu.  

Pod námestím bolo totiž vybudované parkovisko pre bicykle, ktorého poloha a napojenie uľahčuje prestup z bicykla na vlak, čím ešte viac podporuje tieto druhy prepravy. Zaujímavosťou je aj fakt, že v blízkosti stanice nenájdeme žiadne parkovacie miesta pre automobily. K dispozícii je len vyhradený parkovací pás pre rýchly výstup a nástup. Aj týmto spôsobom chcelo mesto docieliť, aby obyvatelia svoje autá nechali doma a na vlak prišli inak - verejnou dopravou alebo bicyklom, ktorý si môžu jednoducho uschovať v podzemnom parkovisku.  

Vjazd do tohto parkoviska je lemovaný rozsiahlou zeleňou. Pri druhom vchode bola pozdĺž schodiska vytvorená vodná stena, ktorá ukazuje, ako sa akumuluje dažďová voda zozbieraná z námestia. Táto voda sa následne zhromažďuje a neskôr sa využíva na zavlažovanie zelene v suchších mesiacoch. Architektonické riešenie vstupu navyše privádza do vnútorných priestorov parkoviska dostatok denného svetla, vďaka čomu sa prechod stal bezpečnejším a príjemnejším.  

Galéria

  • Autorka: Aiste Rakauskaite
  • Autorka: Aiste Rakauskaite
  • Autorka: Aiste Rakauskaite
  • Autorka: Aiste Rakauskaite
  • Autorka: Aiste Rakauskaite
  • Autorka: Aiste Rakauskaite
  • Autorka: Aiste Rakauskaite
  • Autorka: Aiste Rakauskaite
  • Autorka: Aiste Rakauskaite

Priestor pred stanicou je riešený formou zelených ostrovov, ktoré okrem tieňa poskytujú aj možnosti na odpočinok. Tieto ostrovčeky sú zároveň pokračovaním neďalekej promenády, ktorá cestujúcim ukazuje smer do centra samotného mesta. Architektúra podzemného parkoviska je riešená v súlade s námestím nad ním. Autori návrhu z kancelárie PosadMaxwan, známej ekologicky priaznivými realizáciami, napríklad zvolili rovnaké materiály pochôdznej plochy v podobe prírodného kameňa. 

Pri kapacite 5.800 bicyklov sa parkovisko, vybudované neďaleko hlavnej stanice mesta Zwolle, stalo najväčším krytým priestorom svojho druhu v celom Holandsku. „V PosadMaxwan sa vždy snažíme pozerať za hranice konvenčných spôsobov reorganizácie verejných priestorov, pretože veríme, že ako mestskí dizajnéri môžeme prispieť k vytvoreniu krajších miest, v ktorých sa žije lepšie," opisujú svoj zámer autori projektu. „Inovatívny dizajn v Zwolle umožňuje každému zažiť prírodu v meste, a to aj počas bežnej každodennej rutiny, ako je parkovanie bicykla – dokonca aj v podzemí.” 

V rámci úpravy bola špeciálna pozornosť venovaná tomu, aby podzemný objekt poskytoval užívateľom bezkolíznu prevádzku a dostatočný pocit bezpečia. Celá dispozícia parkoviska je preto navrhnutá tak, že v nej nevznikajú žiadne tmavé zákutia ani body, v ktorých by sa užívateľovi do cesty stavala nejaká prekážka, ktorú je nutné zbytočne obchádzať.  

Interiéru okrem bielej a čiernej farby dominuje aj nevšedná modrá. Tá odkazuje na špeciálny druh tulipánu, ktorý rastie len vo Zwolle. Minimalistický interiér je naviac doplnený aj výraznou nástennou maľbou, ktorú namaľovalo štúdio Silo. 

Námestie železničnej stanice v Zwolle je súčasťou rozvoja mesta, ktorým chce samospráva ešte viac podporiť využívanie verejnej aj cyklistickej dopravy ako ekologickejšej alternatívy k tej automobilovej. Inšpiratívne tak je v mnohých ohľadoch. Je ukážkou toho, ako možno riešiť predstaničné priestory, ako možno podporiť rozvoj zdravšej mobility aj ako možno lepšie prepájať nadzemné a podzemné podlažia tak, aby ostali atraktívnymi po stránke funkčnosti, bezpečnosti aj samotnej architektúry. 

Bratislava, ktorá pripravuje rozsiahlu rekonštrukciu Hlavnej stanice, by si mala obdobné realizácie zobrať ako príklad. Dnes možno v slovenskej metropole nebicykluje toľko ľudí. Treba sa ale pripraviť na budúcnosť, ktorá môže pri sústredenej snahe prísť. 

 

(PosadMaxwan, Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube