Author photoAdrian Gubčo 24.08.2021 15:17

Práce na Blumentálskej sú obnovené, južná časť ulice získava definitívnu podobu

Rekonštrukcia ďalšej časti Blumentálskej ulici patrí k najdôležitejším zmenám verejného priestoru v réžii Starého Mesta v priebehu tohto roka. Napriek tomu sa istú dobu zdalo, že realizácia je pozastavená. Dnes sú však práce opäť obnovené a južná strana ulice získava finálny vzhľad, vďaka čomu sa mení na príjemný a bezpečný verejný priestor.

Prvá etapa rekonštrukcie Blumentálskej ulice sa spustila v priebehu roka 2018 a zahŕňala úsek medzi Floriánskym námestím a Vazovovou ulicou. Pôvodne nevzhľadná ulica s obojsmernou premávkou a divokým parkovaním sa premenila sa mimoriadne príjemný priestor. Ulica sa zjednosmernila, po oboch stranách pribudli segregované cyklopruhy, rozšírili sa plochy zelene, zregulovalo parkovanie a predláždili chodníky. Po určitých problémoch bola úprava definitívne dokončená na začiatku roka 2019.

Problémy boli spojené s odporom časti verejnosti, ktorá projektu vytýkala najmä skomplikovanie parkovania. Na protesty reflektovalo vedenie mestskej časti aj časť poslancov, ktorí chceli dať nespokojným občanom priestor na vyjadrenie – nakoniec sa však ulica dokončila v zmysle pôvodných plánov. Za tú dobu si verejnosť na nový stav očividne vznikla. To, spoločne s dostupnosťou finančných prostriedkov, podnietilo mestskú časť k spusteniu druhej etapy.

Realizácia sa oficiálne spustila na prelome mája a júna, no už čoskoro sa práce prakticky zastavili. Na dôvody som sa spýtal priamo mestskej časti, tá však nereagovala. Podľa všetkého však pozastavenie prác súviselo s čakaním na orez stromov zo strany Magistrátu, ale aj vyriešením určitých projekčných a finančných otázok. Na druhej strane, toto čakanie prinieslo určité zlepšenia – ako hovorí Martin Gajdoš, architekt a miestny poslanec, vzniknúť by mohli tzv. slonie uši, teda vysunutie chodníka v mieste priechodov pre chodcov, alebo rozšírenie chodníka smerom k trati na Vazovovej. Chodci tak získajú ešte komfortnejší a príjemnejší priestor.

Medzičasom, práce sa ku koncu júla opäť obnovili. Dnes získava južná strana Blumentálskej, ktorá sa rekonštruuje ako prvá, definitívnu podobu. Zrejmá už je línia chodníka aj budúcej cyklotrasy, realizuje sa podložie, už dávnejšie boli osadené aj obrubníky. Využité sú kvalitnejšie kamenné obrubníky, dlažba chodníka bude rovnaká ako v prípade prvej etapy. Opäť sa rozšíria zelené plochy a zreguluje sa parkovanie.

Staré Mesto pôvodne predpokladalo, že celá rekonštrukcia Blumentálskej, ktorej súčasťou je aj úprava chodníka od Bernolákovej po Legionársku, nehovoriac o severnej strane ulice, bude trvať približne tri mesiace. V dôsledku dlhšieho výpadku prác však možno očakávať, že rekonštrukcia bude dokončená omnoho neskôr. Stále by to však malo byť pravdepodobne v priebehu tohto roka. Viacerí obyvatelia sa obávajú zhoršenia dopravnej situácie v dôsledku zjednosmernenia, to je však pravdepodobne len dočasný stav.

Keďže už máme skúsenosť s prvou etapou rekonštrukcie Blumentálskej, je zrejmé, že táto ulica sa priblíži k tomu, aby bola jednou z najkrajších v Bratislave. Splnené sú tu základné predpoklady tvorby "kompletných ulíc": vytvorenie bezpečného priestoru pre všetkých účastníkov dopravy, debarierizácia a zabezpečenie tieňa a chládku. Zároveň treba zdôrazniť, že sa ukazuje benefit regulácie parkovania a vytlačenia áut z chodníkov či zelene.

Ak by sa podobný počin – teda skutočné pretvorenie chodníkov tak, aby patrili chodcom, nielen jedna ulica, ale celá Bratislava by bola omnoho príjemnejším miestom pre život.

 

Fotografie z 24.8.2021. Pozrite si úpravy verejných priestorov vo fotoalbumoch

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube