Author photoMartina Gregová 27.11.2023 21:00

Potešenie len pre bohatých. Na streche ikonickej stavby vznikla unikátna záhrada, prístupná je len vyvoleným

Niektoré výnimočné architektonické diela nanešťastie nie sú dostupné každému. Príkladom je strešná záhrada Battersea Roof Garden, ktorá bola vybudovaná ako súčasť rozsiahleho projektu prestavby ikonickej londýnskej elektrárne a jej areálu. Záhrada sa nachádza na 16. podlaží jedného z bytových domov. Sprístupnená bude len obyvateľom komplexu.

Autor: Taran Wilkhu

Autor: Taran Wilkhu

Ikonická londýnska elektráreň Battersea Power Station kedysi zásobovala elektrinou až pätinu Londýna. Dnes sa v jej priestoroch nachádzajú obchodné prevádzky, administratívne priestory aj bývanie. Elektráreň sa po rozsiahlej konverzii otvorila verejnosti minulý rok. Prestavba objektu a jeho priľahlého okolia prebiehala vo viacerých fázach. Prvá bolo dokončená už v roku 2017 a do oblasti priniesla nové rezidenčné aj obchodné priestory. Druhá fáza bola ukončená v roku 2019 a jej výsledkom boli zrekonštruované komíny aj renovácia a sprístupnenie historických prvkov elektrárne či nových verejných priestranstiev.  

K návrhu tretej fázy boli prizvané renomované architektonické štúdia Gehry Partners a Foster + Partners. Táto časť projektu zahŕňala výstavbu viac ako 1,3-tisíc nových rezidenčných jednotiek v nových budovách, hotela, obchodných priestorov, rekreačných zariadení aj novej hlavnej ulice, známej ako The Electric Boulevard. V rámci tejto etapy bola konečne sprístupnená aj samotná elektráreň.

Čo sa týka rezidencií, architektonické štúdio Gehry Partners navrhlo päť obytných budov na východ od The Electric Boulevard. Spoločnosť Foster + Partners zas stojí za návrhom budovy, nachádzajúcej sa na západ od The Electric Boulevard, ktorá nesie názov The Skyline. V objekte sa dnes nachádza 436 bytových jednotiek rôznych mierok, 164-izbový hotel aj kancelárske priestory s rozlohou 18,5-tisíc metrov štvorcových. 

Galéria

  • Autor: Taran Wilkhu
  • Autor: Taran Wilkhu
  • Autor: Taran Wilkhu
  • Autor: Taran Wilkhu
  • Autor: Taran Wilkhu

Nedávno bola slávnostne otvorená aj ďalšia časť developmentu. Strešnú záhradu, nachádzajúcu sa na vrchole obytnej budovy The Skyline, navrhlo štúdio krajinnej architektúry James Corner Field Operations. Známe je najmä návrhom lineárneho parku High Line v New Yorku. Nová záhrada sa rozprestiera na 16. podlaží a vďaka svojej veľkosti výrazným spôsobom prispela k rozšíreniu pobytových plôch celého projektu. 

V záhrade bolo vysadených dokopy viac ako 23-tisíc nových rastlín a 55 stromov. Jej celková rozloha dosahuje takmer 2,7-tisíc metrov štvorcových, vďaka čomu sa stala jednou z najväčších strešných záhrad v Londýne. Jej otvoreniu však predchádzala vlna rozsiahlej kritiky. Aj napriek obrovskej investícii bude totiž strešná záhrada otvorená len pre obyvateľov troch nových bytových domov, nie pre širokú verejnosť.  

Ako tvrdia autori návrhu, do projektu išli najmä kvôli mimoriadnemu kontextu lokality - vyvýšenej a veľkej strešnej záhrade s výhľadom na nádhernú elektráreň a jej ikonické komíny, rieku Temžu a prakticky celý Londýn. Okrem samotného výhľadu však záhrada svojim návštevníkom ponúka oveľa viac. Nájdu tu totiž miesta na sedenie, stolovanie pod holým nebom a konať sa tu môžu aj skupinové cvičenia.  

Súčasťou projektu je aj premyslený systém tlmeného osvetlenia, ktorý zabezpečuje, že záhrada môže byť využívaná aj v noci. Architekti tiež navrhli sériu zväčša betónových chodníkov, určených na prechádzky aj na beh. Pešie komunikácie sa tiahnu naprieč celou strechou a po obvodoch sú zväčša lemované nízkou zeleňou.  

Fakt, že jedna z najväčších strešných záhrad v Londýne nebude sprístupnená širokej verejnosti, obyvateľov Londýna utvrdila v tom, čo sa o projekte hovorí už od ukončenia jeho prvej fázy. Aj napriek tomu, že táto realizácia v sebe spája množstvo funkcií, bol projekt časťou verejnosti kritizovaný a označovaný ako „ihrisko pre superbohatých" s veľmi drahým bývaním a luxusnými obchodmi. Tento názor pôvodne vznikol v súvislosti so zmenou pomeru cenovo dostupných bytov. Kým podľa pôvodného projektu ich malo byť 50%, v skutočnosti napokon cenovo dostupné nehnuteľnosti tvoria len 9% z celkového počtu vybudovaných bytových jednotiek. 

Jedinečná lokalita, rekordná zastavaná plocha, významné štúdio, ktoré stojí za návrhom, aj kontroverzia spojená s (ne)sprístupením záhrady. To všetko z tohto developmentu robí jednu z najskloňovanejších londýnskych architektonických udalostí roku 2023. „Kľúčovým cieľom projektu bolo poskytnúť prekvapivé momenty, potešenie aj hlboký vnútorný pocit pohlcujúcej prírody,” uzatvára opis projektu James Corner, zakladateľ jednej z najznámejších kancelárií krajinnej architektúry na svete. Ostáva len dodať, že za takýto pocit sa v srdci globálnej metropoly platia obrovské peniaze.  

 

(Dezeen, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube