Author photoMartina Gregová 22.06.2023 17:00

Ikonický produkt si zaslúži ikonickú architektúru. Najnovší Apple Store potvrdzuje mimoriadne ambície firmy

Najnovšia londýnska predajňa spoločnosti Apple bola otvorená v budove unikátnej elektrárne Battersea. Architekti, ktorí stoja za jej návrhom, o nej hovoria ako o evolúcii v mnohých ohľadoch. Firma tým pokračuje vo svojej tradícii budovania imidžu cez špičkový dizajn a architektúru.

Zdroj: Foster+Partners

Zdroj: Foster+Partners

Spoločnosť Apple je známa tým, že svoju firemnú identitu posilňuje aj prostredníctvom veľkolepých predajní. Tie sa často nachádzajú v architektonicky zaujímavých budovách a ich interiéry sa vďaka svojej kvalite dostávajú na stránky prestížnych architektonických magazínov. Za návrhmi maloobchodných prevádzok pritom stoja takmer vždy rovnakí architekti. Ide o štúdio Foster+Partners. 

Len pomerne nedávno bola v britskej metropole otvorená predajňa Apple Brompton Road, ktorá dokonale zapadla do historickej zástavby ulice Brompton a stala sa tak pokojnou oázou v rušnej časti Londýna. Najvýraznejším prvkom interiéru sa v tomto prípade stal zvlnený drevený strop so vsadenými aj prisadenými svietidlami, ktoré boli navrhnuté tak, aby splývali s drevenými panelmi. 

Krátko po tomto otvorení Apple oznámilo otvorenie ďalšej pobočky v Londýne. Ide o v poradí 40. maloobchodnú prevádzku, nachádzajúcu sa v Spojenom kráľovstve. Najnovšia predajňa spoločnosti bola otvorená v objekte bývalej elektrárne Battersea Power Station v Londýne.

Galéria

  • Zdroj: Foster+Partners
  • Zdroj: Foster+Partners
  • Zdroj: Foster+Partners
  • Zdroj: Foster+Partners
  • Zdroj: Foster+Partners
  • Zdroj: Foster+Partners

Nachádza sa na prízemí bývalej turbínovej haly. V priestoroch tejto priemyselnej budovy po jej rozsiahlej rekonštrukcii sídlia mnohé obchodné prevádzky, administratívne priestory a ponúka tiež aj nové možnosti bývania. Apple je v rámci celého objektu najväčším prenajímateľom. Okrem samotnej predajne sa totiž v budove elektrárne nachádzajú aj kancelárske priestory spoločnosti. 

Architekti z Foster+Partners tento projekt označili za evolúciu v návrhu maloobchodných prevádzok Apple. Poukázali pritom najmä na použité materiály. Pri ich výbere kládli dôraz najmä na ekologickú stránku a úspornosť. „Túto paletu materiálov aj ostatné interiérové príslušenstvo sme vyberali tak, aby bolo v  súlade s najnovšími cieľmi spoločnosti Apple," povedal Bill Bergeron Mirsky, vedúci globálneho maloobchodného dizajnu v Apple.

Interiéru predajne dominuje dubové drevo, ktoré je súčasťou rozsiahleho nábytku na mieru. V bočných častiach veľkého otvoreného priestoru sa nachádzajú jednoduché drevené regály, na ktorých sú umiestnené jednotlivé produkty spoločnosti. Drevo je tiež hlavným materiálom, použitým pri voľne stojacom mobiliári. Spolu so štandardnými stolmi Parsons, ktoré sú vyrobené z udržateľne vyťaženého európskeho dubu, má obchod aj niekoľko znížených stolov. Kombinácia ich rôznych výšok v priestore zabezpečuje potrebnú flexibilitu.  

Drevo ako hlavný materiál sa v interiéroch spoločnosti Apple objavuje čoraz častejšie. Vďaka jeho rozsiahlému používaniu maloobchodné predajne spoločnosti pôsobia omnoho útulnejšie. Okrem toho teplá paleta materiálov, použitých v rámci mobiliáru, dáva vyniknúť samotným produktom.  

Okrem dreva sa v projekte nachádzajú aj mnohé iné biomateriály, napríklad podlaha, ktorá je vyrobená z kameniva spojeného biopolymérom. Ako tvrdia architekti z Foster+Partners, aj výber odtieňu podlahy prispieva k udržateľnosti celého konceptu. Vďaka voľbe svetlých farieb je totiž na získanie príjemnej atmosféry vnútorných priestorov potrebné menšie množstvo osvetlenia.

Ďalším dôležitým prvkom v rámci priestoru sú štyri široké tehlové stĺpy, ktoré vďaka priznanému materiálu odkazujú na históriu celého objektu. Sú totiž pozostatkom pôvodnej architektúry. Teplo pôsobiace materiály sú ďalej vyvážené na čierno natretými stropmi a stenami, ktoré interiér prevádzky prepájajú so zvyšnými časťami budovy bývalej turbínovej haly.  

Predajňa Apple Battersea Power station sa stala ďalšou zo série výnimočných predajní, navrhnutých svetoznámym architektonickým ateliérom Foster+Partners. Zaradila sa tak medzi Apple Central World v Bangkoku, Apple Fifth Avenue v New Yorku, Apple Piazza Liberty v Miláne, Apple Tower Theatre v Los Angeles a mnohé ďalšie, ktoré sa oplatí navštíviť nielen pre produkty spoločnosti, ale predovšetkým pre ich architektonickú kvalitu. Nová maloobchodná prevádzka nadviazala na snahu spoločnosti propagovať značku Apple aj formou architektúry. Inovatívny prístup firmy je inšpiráciou aj pre iné značky, aby ku svojej komunikácii pristupovali obdobne. 

 

(Foster+Partners, Dezeen, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube