Author photoAdrian Gubčo 28.10.2017 12:00

Nový pražský mobiliár

V centre Prahy sa dnes nachádza 131 typov lavičiek a 72 typov odpadkových košov. Ich kvalita je veľmi rozdielna, kým niektoré sú v poriadku, iné vyzerajú katastrofálne. Preto sa mesto Praha rozhodlo tento mobiliár zjednotiť, čím poverilo mestskú organizáciu Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR.

Zdroj: Institut plánováni a rozvoje Hlavného města Prahy

Zdroj: Institut plánováni a rozvoje Hlavného města Prahy

V medzinárodnej dizajnérskej súťaži sa vyberalo z veľkého počtu návrhov, v rámci ktorých sa hľadala nová podoba pražských lavičiek, košov a cyklistických stojanov. Víťazom sa stali architekti z kancelárie Olgoj Chorchoj so svojim mimoriadne elegantným návrhom, ktorý pozitívne prispeje k obrazu českej metropoly a zvýši kvalitu verejných priestranstiev.

A čo Bratislava? Ani u nás nie je podoba lavičiek, košov či cyklistických stojanov zjednotená, na niektorých lavičkách pribúdajú kontroverzné opatrenia voči ľuďom bez domova, a nemáme ani nikoho, kto by bol schopný zastrešiť súťaž podobného rozsahu ako bola tá pražská.

Podobne ako v prípade kauzy podivnej dlažby na Židovskej ulici, stále viac sa ukazuje potreba vzniku expertnej inštitúcie, ktorá by mala na starosti tvorbu strategických materiálov a dbala na koncepčné zlepšovanie verejných priestranstiev. Na vznik podobného útvaru tlačí mnoho odborníkov už roky, zatiaľ bez úspechu. Chápe vôbec Bratislava - hlavné mesto SR, že je už čas robiť veci poriadne?

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Institut plánováni a rozvoje Hlavného města Prahy

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube