Author photoAdrian Gubčo 20.10.2017 12:00

Nová dlažba na Židovskej

Na Židovskej ulici sa v týchto dňoch inštaluje nová dlažba. Mestská časť Bratislava - Staré Mesto a jej starosta tak reaguje na katastrofálny stav pôvodnej dlažby z veľkoformátových blokov, ktorá bola osadená len minulý rok.

Hoci teraz zvolený materiál aj formát dlažby je už lepší ako predtým, stále ide o nevhodný typ, ktorý je len sanáciou zlého stavu. Iné riešenie vzhľadom na to, ako sa minulý rok zrealizovalo podložie, nie je nateraz možné. Do mozaiky rozličných typov dlažieb, ktoré sa nekoncepčne kladú po celom meste a odrážajú skôr aktuálne akcie u predajcov materiálu ako vedomé zásahy niekoho, kto problematike rozumie, tak pribudne ďalší kúsok.

Celá táto trápna situácia odráža akútny nedostatok jednotiaceho Manuálu tvorby verejných priestranstiev, ktorý by jasne zadefinoval, kde a aká dlažba má byť, a zabránil rôznym amatérskym pokusom o tvorbu verejných priestranstiev zo strany politikov - hoci aj keď sú náhodou architekti. Bol to totiž politický zásah, ktorý stál za výberom pôvodného typu dlažby na Židovskej, pričom daný politik maximálne precenil svoje schopnosti.

Tvorbu verejných priestranstiev treba zveriť do rúk expertov, resp. celej skupiny expertov, ktorí budú strážcami vopred zadefinovaných princípov kvality. Mestská ulica má byť dokonale funkčná pre jej používateľov a nie byť pamätníkom ega jej správcu. Nanešťastie, v meste doteraz chýba verejná inštitúcia, ktorá by mala schopnosti pozitívne a koncepčne vplývať na zlepšovanie verejných priestranstiev. Kauza Židovskej však jasne ukazuje, že pre takúto inštitúciu je najvyšší čas.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube