Author photoSimona Schreinerová 04.04.2024 17:05

Nová výstavba v prehliadanej lokalite. Štátny úrad plánuje vlastnú budovu, vybral si netypické miesto

Geodetický a kartografický ústav (GKÚ) má svoje sídlo dlhodobo na Chlumeckého ulici v Ružinove. Na tejto adrese bude fungovať aj naďalej, svoju prevádzku však plánuje rozšíriť. Nový objekt by mal vzniknúť v lokalite, ktorá sa vo všeobecnosti nespája s výstavbou nových administratívnych objektov.

Zdroj: Google Maps

Zdroj: Google Maps

Geografický a kartografický ústav je dnes spojený s Úradom geodézie a katastra na tradičnej adrese na Chlumeckého ulici v Ružinove. Jeho úlohou je okrem iného realizovať, spravovať a rozvíjať záväzné referenčné geodetické systémy či spravovať informačný systém geodézie, kartografie a katastra. Ide o vážnu a čoraz významnejšiu úlohu, ktorá si bude vyžadovať nové kapacity - personálne i priestorové.

Súčasné priestory GKÚ to však už neposkytujú v dostatočnej miere, preto plánuje výstavbu novej prevádzkovej budovy. Nový objekt má vzniknúť taktiež v Ružinove, v časti Trnávka na Krajnej ulici, na pozemkoch susediacich so zástavbou rodinných domov a objektom Air Explore. Parcely sú vo vlastníctve Slovenskej republiky, ich správcom je GKÚ. V uplynulých dňoch na stavbu získal súhlasné záväzné stanovisko mesta.

Zo stanoviska vyplýva, že by malo ísť o novú prevádzkovú budovu GKÚ Bratislava s dvoma nadzemnými podlažiami. Pôjde o rozšírenie prevádzky hlavnej budovy GKÚ, v ktorej sú poskytované geodetické služby a iné služby s tým spojené.

Na prvom nadzemnom podlaží sa navrhujú vstupné priestory, preberacia miestnosť materiálov, sterilizačná miestnosť, skladovací a archivačný priestor CERS, technické priestory, zázemie pre zamestnancov a priestory autodielne, resp. servisu pre vozidlá patriacich investorovi. 

Na druhom nadzemnom podlaží budú prislúchajúce administratívne priestory, miestnosti pre skenery, bádateľňa, záložné dátové centrum GKÚ, skladovací a archivačný priestor pre Ústredný archív geodézie a kartografie, sklady, technické priestory a zázemie pre zamestnancov. Dominantnú prevádzku bude tvoriť archivačná a digitalizačná služba GKÚ. Zastrešenie bude riešené plochými strechami. 

Parkovacie miesta budú zabezpečené na teréne. Pre osobné vozidlá vznikne desať miest, pre nákladné autá dve. Areál je napojený priamo na priľahlú ulicu Krajná.

Spracovateľom dokumentácie je Ateliér 3M, ktorý navrhol napríklad Nuppu developera YIT Slovakia, Stockerku od Proxenty, Green River od Opera SL Group alebo Olivia Residence developera BZ. Akú podobu bude mať stavba pre GKÚ, zatiaľ nie je známe. Dá sa však očakávať skôr racionálna a jednoduchá architektúra, ktorá zapadne do prostredia,  tvoreného málopodlažnou zástavbou skladov, administratívnymi objektmi a rodinnými domami.

Súčasťou areálu je dnes existujúci objekt. Doteraz tu fungovala spoločnosť Automobily - Vybavenie Pre Servisy, aktuálne by mala byť prevádzka dočasne uzavretá. Kedy dôjde k jeho zániku a výstavbe nového úradu, nie je známe. Realizáciu možno predpokladať najskôr v priebehu budúceho roka s dokončením do dvoch rokov neskôr.

 

Galvaniho predeľuje Trnávku na západnú obytnejšiu časť a východnú industriálnejšiu. Zdroj: Google Maps

 

Trnávka patrí medzi pokojné bratislavské štvrte, ktoré majú v mestskom kolorite svoje miesto. V minulosti bola táto časť tvorená najmä plochami polí, lúk a pasienkov. Dnes sa v západnej časti Trnávky, predelenej Galvaniho, nachádza kompaktná zástavba rodinných domov alebo bytové domy, kým vo východnej najmä sklady, obchodné centrá, retail alebo záhrady, v menšej mieste aj bývanie. 

V poslednom období prešla Trnávka výrazným rozvojom, čo sa týkalo aj okolia letiska. Popri Galvaniho vznikli rezidenčné developmenty ako Galvaniho dvory od Macho Consulting alebo Galvanihome od Martin Development, smerom k letisku Moruše od VI Group alebo rastúce sídlisko Ovocné sady od J&T Real Estate. V príprave je tiež nová centrála nemeckej spoločnosti Goldbeck. Rozvoj okolo letiska ešte zďaleka nekončí, práve naopak. 

Rastúci počet projektov v území je náznakom meniacej sa optiky verejnosti aj investorov. Trnávka už nie je periférna a chudobná oblasť, ďaleko od všetkého diania. Pomalými krokmi sa mení na polyfunkčnú mestskú štvrť, ktorej súčasťou budú aj súčasné administratívne sídla štátnych úradov. GKÚ má byť už onedlho jedným z nich. 

Geodetický a kartografický ústav Bratislava bol zriadený v roku 1950 pod vtedajším názvom Slovenský zememeračský a kartografický ústav. V roku 1954 vznikol samostatný rezort geodézie a kartografie, ktorý zastrešoval štátnu zememeračskú službu. Zmenou organizácie sa ústav premenoval na Geodetický, topografický a kartografický ústav v Bratislave.

O tri roky neskôr prišlo k ďalšej zmene v dôsledku ktorej vznikli dva ústavy - Geodetický ústav v Bratislave a Kartografický a reprodukčný ústav v Modre - Harmónii. Rozsiahlejšia štrukturálna reorganizácia prišla začiatkom roka 1966. Činnosť ústavu sa sústredila na geodetické základy, archív a dokumentáciu. Okrem toho vznikol aj experiment - Kartografický a geodetický fond v Bratislave.

V rokoch 1969 až 1972 sa Bratislavský ústav vrátil k názvu Geodetický ústav v Bratislave. Od roku 1973 mal štatút národného podniku, čo sa odrazilo i na úprave v názve na Geodetický ústav, n. p. Bratislava a neskôr sa stal štátnym podnikom. Od 1. januára 1991 vznikol Geodetický a kartografický ústav Bratislava ako nástupnícka organizácia Geodetického podniku, š. p., Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube