Author photoAndrej Sárközi 27.01.2023 16:45

Nová veža pre Ružinov: Bajkalská ulica dostane najvyššiu dominantu

Reštart projektu Business Center Bajkal 2 bol oznámený v novembri 2022. Udialo sa tak po desiatich rokoch, odkedy mal investor začať s výstavbou. Po poslednom oznámení stavebného úradu všetko nasvedčuje tomu, že na realizáciu predsa len príde, a to už čoskoro. Bajkalská tak dostane novú vežu, ktorá môže byť najvyššou na tejto ulici.

Zdroj: Kosi Architekti

Zdroj: Kosi Architekti

Development je naplánovaný v susedstve bývalého Holiday Inn v bratislavskom Ružinove. Nachádzať sa bude v blízkosti priľahlej čerpacej stanice a dopravnej tepny Bajkalskej ulice. Dnes je tu prázdny, nezastavaný priestor. Nahradiť ho má polyfunkčný súbor od investora Slovkarpatia. Tá je blízka podnikateľovi Františkovi Hodorovskému, ktorý je známym hráčom v cestovnom ruchu. Na projekte by sa mohla podieľať aj firma MACHO Consulting. O doteraz známe architektonické riešenie sa postarala kancelária Kosi Architekti.

Zámer tohto projektu bol odhalený v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) ešte v júni 2011. V októbri 2022 zverejnila mestská časť Ružinov informáciu o začatí stavebného konania. Zatiaľ však išlo len o dopravné napojenie, úpravu priľahlých chodníkov, cyklotrasy a realizovanie prekládok inžinierských sietí. Tieto stavebné riešenia mali byť zrealizované v očakávaní vybudovania polyfunkčného centra. Dnes sa potvrdzuje postup aj na tejto časti projektu, na úradnej tabuli mestskej časti Ružinov totiž bola zverejnená informácia o začatí stavebného konania na celý súbor, od hlavných objektov, inžinierskych sietí až po príslušné technológie. 

Galéria

  • Zdroj: Kosi Architekti
  • Zdroj: Kosi Architekti
  • Zdroj: Kosi Architekti
  • Zdroj: Slovkarpatia s.r.o.
  • Situácia. Zdroj: Slovkarpatia s.r.o.

Celkovo sa bude komplex skladať z troch objektov – A (hotel a byty), B (wellness, kongresová sála), C (administratíva, obchod a služby). Výškový blok A bude mať 23 podlaží a výšku 87 metrov. Prvé podlažie budú tvoriť vstupné priestory, recepcia a zázemie hotela. Na druhom sa nachádza administratíva hotela, hotelové lobby s prechodom do reštauračnej časti v administratívnom bloku a tiež do kongresových miestností v bloku C. Na druhom až siedmom podlaží je navrhnuté hotelové ubytovanie v jedno- a dvojlôžkových izbách a apartmánoch. Na ôsmom až 23. podlaží sú zase navrhnuté dvoj-, troj- a štvorizbové bytové jednotky. Celkovo je v pláne 105 bytov pre 285 obyvateľov.

Blok B je naplánovaný na piatich nadzemných podlažiach. Na prvom sa nachádzajú vstupné priestory pre kongres a technické miestnosti. Dve kongresové miestnosti budú tvoriť druhé podlažie. Na zvyšných troch je navrhnuté wellness centrum, rovnako sa tam nachádza aj fitness centrum, bazén, sauny a jacuzzi. Prístupné budú pre celý súbor, ako aj pre verejnosť. Maximálna kapacita návštevníkov je v dvoch stovkách.

Administratívny blok C je navrhnutý pozdĺž Bajkalskej ulice a má mať osem nadzemných podlaží, z toho najvyššie bude ustupujúce. Na prvých dvoch sa v parteri nachádzajú komerčné a administratívne priestory, reštaurácia pre hotel, reštaurácia pre administratívu a komunikačné či zásobovacie schodiská. Na zvyšných piatich a jednom ustupujúcom podlaží sa predpokladajú veľkoplošné administratívne plochy. 

V podzemí sa bude nachádzať 466 parkovacích miest, na úrovni terénu bude ďalších 18. Development celkovo počíta až s 1.822 návštevníkmi a rezidentmi, vrátane nájomcov administratívy, hotelovej časti, wellness centra či bytovej časti. 

Architektúra všetkých blokov bude podľa dosiaľ zverejnených podkladov riešená dvojitým fasádnym systémom, pričom výškový objekt má byť charakteristický dynamickým uhlopriečnym fasádnym členením. Jeho nárožia budú zasklené reflexným sklom, členenie prechádza náznakovo do konštrukcie parteru administratívneho bloku na dvoch nadzemných podlažiach, kde sa bloky prepájajú aj funkčne. Možno povedať, že architekt sa pri návrhu inšpiroval mrakodrapom Hearst Tower v New Yorku od sira Normana Fostera. Architektúra bude výrazná aj v ostatných objektoch. Blok C bude čiastočne odkrývať pohľad na bývalý hotel Holiday Inn smerom od Bajkalskej a medzi jednotlivými blokmi je navrhnutá zelená plocha, ktorá bude objekty oddeľovať aj opticky. Celkové odhadované náklady sa v dobe podania zámeru pohybovali vo výške 50 miliónov eur. 

 

Zdroj: Kosi Architekti

Začatie stavebného konania na Business Center Bajkal 2 tak predznamenáva koniec dosiaľ voľného pozemku, ktorý sa tu vyskytoval už roky. Nejde o veľkú tragédiu, v podstate je zázrakom, že priestor ostal nezastavaný až doteraz. Rušná a významná Bajkalská sa doplní a zároveň výrazne zmení svoj vizuál.  Nebude to však len vďaka tomuto developmentu. 

Dobudovať sa má druhá etapa projektu Rozeta od YIT Slovakia a na výstavbu čaká administratívna časť od Záhradnícka Property. V susedstve križovatky Bajkalskej a Trnavskej sa plánuje polyfunkčný projekt Saida, naproti zas prebieha rekonštrukcia a dostavba športovej haly na Pasienkoch. Ikonická hala z roku 1958 sa má premeniť na Národné basketbalové centrum. Bajkalskú už niekoľko rokov dotvára aj administratívny objekt Rosum od Penta Real Estate. V prípade Národného futbalového štadióna nemožno hovoriť o mimoriadnom okrášlení, ulicu však tento stánok minimálne dopĺňa (aj keď v mnohých smeroch nevhodne).

Frekventovanej bratislavskej ulici dodá investor Business Center Bajkal 2 novú najvyššiu budovu a upravenú plochu, ktorá malo prejsť transformáciou podľa pôvodných úvah už pred desaťročím. Bajkalská ulica sa výhľadovo môže stať atraktívnou mestskou triedou, pričom pripravovaný prírastok jej k tomu môže dopomôcť. K tomuto cieľu však bude potrebovať viac, ako len jeden polyfunkčný súbor. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube