Author photoAndrej Sárközi 03.11.2022 14:32

Bajkalská môže získať novú vežu. Business Center Bajkal 2 ožíva

Mal sa stavať ešte v apríli 2012 a prevádzku začať v júni o rok neskôr. Projekt sa však doteraz nezrealizoval. Dnes sa však opätovne prebúdza povoľovanie polyfunkčného komplexu Business Center Bajkal 2. Rušná ulica by tak mohla získať nový prírastok, ktorý dotvorí jej charakter významnej mestskej triedy s kancelárskymi, hotelovými, športovými aj rezidenčnými komplexmi. 

Zdroj: Kosi Architekti

Zdroj: Kosi Architekti

Projekt je naplánovaný na prázdnej parcele oproti bývalému hotelu Holiday Inn v bratislavskom Ružinove, v blízkosti priľahlej benzínovej pumpy. Development svojou štruktúrou ovplyvní líniu Bajkalskej ulice a jej celkové vnímanie pri akomkoľvek uhle pohľadu. Pôjde totiž o jej nový výškový akcent. Zámer bol zverejnený v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) ešte v júni 2011, realizovať sa však pravdepodobne bude nie skôr ako v tomto desaťročí. Investorom projektu je spoločnosť Slovkarpatia, blízka podnikateľovi Františkovi Hodorovskému, na projekte by sa teoreticky mohla podieľať aj firma MACHO Consulting. O architektonické riešenie sa postarala kancelária Kosi Architekti.

Len nedávno mestská časť Ružinov zverejnila informáciu o začatí stavebného konania v súvislosti s projektom. Zatiaľ ide len o dopravné napojenie, upraviť by sa mali priľahlé chodníky, cyklotrasy a realizovať prekládky inžinierských sietí. Ako však vyplýva z ďalšieho dostupného dokumentu, tieto stavebné riešenia majú byť realizované pre plánované polyfunkčné centrum. Jeho výstavba tak nakoniec nemusí byť nereálna, práve naopak. Predpokladaný termín realizácie dopravných úprav je naplánovaný na január až marec 2023. 

Plánovaný development by sa mal skladať z troch základných blokov – business hotel, bývanie a administratívne priestory. Výškový blok A je navrhnutý na 23 podlažiach a bude mať 87 metrov. Prvé podlažie tvoria vstupné priestory, recepcia a zázemie hotela. Na druhom podlaží sa nachádza administratíva hotela, hotelové lobby s prechodom do reštauračnej časti v administratívnom bloku a tiež do kongresových miestností v bloku C. Na druhom až siedmom podlaží je navrhnuté hotelové ubytovanie v jedno- a dvojlôžkových izbách a apartmánoch. Na ôsmom až 23. podlaží sú zase navrhnuté dvoj-, troj- a štvorizbové bytové jednotky. Celkovo je v pláne 105 bytov pre 285 obyvateľov.

Blok B je navrhnutý na piatich nadzemných podlažiach. Na prvom sa nachádzajú vstupné priestory pre kongres a technické miestnosti. Druhé podlažie tvoria dve kongresové miestnosti, ktoré sa podľa potrieb dajú prepojiť. Na zvyšných troch je navrhnuté wellness centrum, rovnako sa tam nachádza aj fitness centrum, bazén, sauny a jacuzzi. Prístupné budú pre celý súbor, ako aj pre verejnosť. Maximálna kapacita návštevníkov je v dvoch stovkách.

Administratívny blok C je navrhnutý pozdĺž Bajkalskej ulice a má osem nadzemných podlaží, z toho najvyššie bude ustupujúce. Na prvých dvoch sa v parteri nachádzajú komerčné a administratívne priestory, reštaurácia pre hotel, reštaurácia pre administratívu a komunikačné či zásobovacie schodiská. Na zvyšných piatich a jednom ustupujúcom podlaží sa predpokladajú veľkoplošné administratívne plochy. 

Galéria

  • Zdroj: Kosi Architekti
  • Zdroj: Kosi Architekti
  • Zdroj: Kosi Architekti
  • Zdroj: Slovkarpatia s.r.o.
  • Zdroj: Slovkarpatia s.r.o.
  • Situácia. Zdroj: Slovkarpatia s.r.o.

Do podzemných podlaží sú navrhnuté dva dvojsmerné vjazdy, nachádza sa tam 466 parkovacích miest. Na úrovni terénu bude k dispozícii ďalších 18 parkovacích miest. V jednotlivých častiach objektov sú parkovacie státia určené aj pre zdravotne znevýhodnených obyvateľov. Development celkovo počíta až s 1.822 návštevníkmi a rezidentmi, vrátane nájomcov administratívy, hotelovej časti, wellness centra či bytovej časti. 

Urbanisticky tvorí súbor podľa dokumentácie hmotovo a priestorovo vyváženú štruktúru, ktorá dopĺňa chýbajúcu uličnú čiaru Bajkalskej ulice. V polohe medzi križovatkami s Prievozskou a Záhradníckou ulicou a v predĺžení Mliekárenskej ulice bude umiestnený výškový blok. Ostatné časti súboru dodržujú výškové zónovanie okolitej zástavby. 

Z oficiálnej dokumentácie taktiež vyplýva, že architektúra všetkých blokov je riešená dvojitým fasádnym systémom. Výškový objekt má byť charakteristický dynamickým uhlopriečnym fasádnym členením. Nárožia objektu budú zasklené reflexným sklom, členenie prechádza náznakovo do konštrukcie parteru administratívneho bloku na dvoch nadzemných podlažiach. Tu sa bloky prepájajú aj funkčne. Je očividné, že architekt sa pri koncipovaní dizajnu veže inšpiroval mrakodrapom Hearst Tower v New Yorku od sira Normana Fostera. 

V prípade ostatných blokov, objekt C hmotovo ustupuje od Bajkalskej ulice a svojím zalomením zvýrazňuje výškový blok. Zároveň čiastočne odkrýva pohľad na bývalý hotel Holiday Inn smerom od Bajkalskej. Medzi blokmi je navrhnutá zelená plocha, ktorá objekty opticky oddeľuje. Na ôsmom nadzemnom podlaží sú objekty prepojené skleneným premostením, kde je naplánovaná vyhliadková kaviareň.

Celkové odhadované náklady sa v dobe podania zámeru pohybovali vo výške 50 miliónov eur. Termíny realizácie nie sú známe, faktom však je, že dlhodobo voľný pozemok pred hotelom si pýtal zástavbu už dlhšie – a tú snáď aj dostane. Stavebné povolenie pre dopravné napojene uvažovaného projektu môže byť začiatkom premeny lokality, ktorá je obyvateľmi Bratislavy každodenne využívaná. 

 

Zdroj: Kosi Architekti

 

Posun v rozvoji projektu súvisí pravdepodobne s aktuálnou situáciou v hotelovom segmente. František Hodorovský je významným hráčom v cestovnom ruchu, ktorý výrazne zasiahla pandémia koronavírusu COVID-19. To viedlo, okrem iného, k ukončeniu prevádzky hotela Holiday Inn (po štvrťstoročí), kde vzniklo dlhodobé ubytovanie. Podľa F. Hodorovského, ktorý sa vyjadril pre magazín INDEX, to je ale príležitosť pre rozvoj konceptu územia. "Samozrejme, z ekonomického pohľadu postaviť dôležité architektonicko-logistické rozhodnutie iba na prevádzke hotelového typu by bolo veľmi neracionálne," konštatuje podnikateľ. Hotel v projekte tak bude mať pravdepodobne tiež skôr charakter dlhodobého ubytovania. 

Bajkalská prejde ďalšou veľkou zmenou. V blízkosti sa nachádza administratívny projekt Rosum od Penta Real Estate, pri križovatke Bajkalskej a Ružinovskej vznikla aj prvá etapa rezidenčnej časti projektu Rozeta od YIT Slovakia. Dobudovať sa má druhá a na výstavbu čaká administratívna časť od Záhradnícka Property. V susedstve križovatky Bajkalskej a Trnavskej sa plánuje polyfunkčný projekt Saida, naproti zas prebieha rekonštrukcia a dostavba športovej haly na Pasienkoch. Ikonická hala z roku 1958 sa má premeniť na Národné basketbalové centrum. Najväčším developmentom posledných rokov je však komplex Národného futbalového štadióna

Jedna z najvýznamnejších ulíc v meste tak prechádza výraznými zmenami. Nové projekty menia jej výraz, pričom Business Center Bajkal 2 pri bývalom hoteli Holiday Inn jej dodá aj novú najvyššiu budovu. Nemožno povedať, že by bola ulica urbanisticky zastabilizovaná a jednotlivé budovy jej dodávali harmonický charakter. Stále má ale potenciál pre veľký posun - stále sa môže posunúť z rýchlostnej komunikácie na mestskú triedu. Najnovší prírastok by jej k tomu mohol do istej miery pomôcť. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube