Author photoAdrian Gubčo 13.06.2022 17:40

Nepekná Ulica Svornosti sa začína meniť, vznikne tu Bývanie Svornosti

Podunajské Biskupice patria s Vrakuňou medzi najviac zaznávané lokality s povesťou jednej z najhorších adries na bývanie. To sa však začína postupne meniť. Situáciu zmenilo otvorenie rýchlostnej cesty R7, čo vedie nielen k rozvoju ďalšieho bývania, ale aj začiatku transformácie okolia donedávna extrémne zaťaženej Ulice Svornosti.

Zdroj: BDS Development

Zdroj: BDS Development

Ulica Svornosti patrila donedávna k hlavnej spojnici juhovýchodných predmestí Bratislavy s jej centrom. Každé ráno bolo spojené s obrovskými zápchami, ktoré sa tiahli od Bratislavy až do prvých obcí za Podunajskými Biskupicami. Po otvorení rýchlostnej cesty sa však kľúčová záťaž preniesla na novú komunikáciu, čo umožnilo pôvodnej trase „nadýchnuť sa“. Netrvalo dlho a o okolie cesty sa začínajú zaujímať developeri s rezidenčnými projektami.

Medzi takéto sa zaraďuje aj polyfunkčný dom Bývanie Svornosti. Nachádza sa v neveľkej vzdialenosti od križovania Ulice Svornosti s Lieskovskou cestou a Mramorovou ulicou, ktorá tvorí spojnicu s centrom pôvodnej časti Podunajských Biskupíc. Na ňu odkazuje aj developer projektu, spoločnosť BDS Development. Do centra Biskupíc sa dá dostať do troch minút, čo znamená aj dobrú dostupnosť vybavenosti, medzi ktorou oficiálny web zmieňuje „školy, parky, poštu, supermarkety, nemocnice, ihriská, športoviská, cyklotrasy i bežecké trasy“. V praxi však budú obyvatelia pravdepodobne využívať najmä automobily.

Samotný dom bude štandardnou päťpodlažnou budovou v tvare písmena L s hlavnou fasádou orientovanou do ulice. Konštrukčne ide o klasickú kombináciu nosného konštrukčného systému zo železobetónového skeletu s murovanou stenou z keramických tvaroviek s vysokým dôrazom na akustickú nepriezvučnosť. Prvé podlažie bude určené pre retail, na zvyšných podlažiach bude bývanie. Najvyššie podlažie bude ustúpené a vzniknú tu rezidencie s väčšími terasami.

Celkovo má v projekte vzniknúť 31 bytov a 3 apartmány. Šesť jednotiek bude jednoizbových, 21 dvojizbových, dva trojizbové a päť štvorizbových. Dispozície sú priemerné, každý byt však obsahuje balkón alebo terasu s pomerne veľkou výmerou. Pásové balkóny sú napokon aj hlavným prvkom architektúry objektu. Netradičné sú niektoré byty na najvyššom podlaží, kde rozsah terás aj dvojnásobne presahuje výmeru interiérového priestoru.

Záujem o bývanie v projekte je zatiaľ striedmy – minimálne v porovnaní s projektami, ktoré bývajú takmer vypredané okamžite po spustení predaja. Developer sa snaží klientov lákať na vcelku dobrý štandard – jeho súčasťou sú elektrické podlahové vykurovanie, vlastná rekuperačná jednotka, hliníkové okná, ako aj predpríprava na klimatizačnú jednotku v každom byte. Takisto sú ponúkané viaceré dizajnové štandardy vyhotovenia. Druhou výhodou je cena, ktorá je na úrovni približne 3-tisíc eur za meter štvorcový. Na pomery bratislavských novostavieb to je málo. Priemerná cena sa s ohľadom na podlažie výrazne nemení.

Podľa developera patria k ďalším výhodám projektu ekologické riešenia – využívať chce fotovoltaické panely, zelenú strechu s extenzívnou zeleňou a pripomína aj energetický certifikát stavby A0 (hoci to je už povinnosť). V parteri sa nachádza pätica menších obchodných priestorov. Rezidenti budú mať k dispozícii aj 44 vonkajších a 18 vnútorných parkovacích miest, prípravu na elektromobilitu alebo zelenú plochu s detským ihriskom.

Architektúra projektu nijako neoslňuje. Ide o štandardný výraz rezidenčného objektu, nie nepodobný produkcii veľkých developerov a niektorých známych architektonických kancelárií. V tomto prípade ale ide o jednoduchšiu kópiu. Pozitívom bude, ak sa zachová triezva farebnosť alebo presklenie zábradlí, inak ale Bývanie Svornosť k výnimočným projektom nepatrí. S ohľadom na lokalitu by však mimoriadne vysoké nároky boli skôr naivné. Autorom dizajnu je kancelária Proglobal.

Developer predpokladá ukončenie výstavby v septembri 2024. Ak chce dodržať tento termín, výstavbu musí naplno rozbehnúť čím skôr – ideálne ešte pred koncom leta.

 

Zdroj: BDS Development

 

V susedstve Ulice Svornosti sa doteraz nachádzala nesúrodá zástavba rodinných domov, skladov alebo predajní, doplnená o záhrady, polia a neupravenú zeleň. Ťažko to možno považovať za prekvapivé. S ohľadom na dopravnú záťaž, chýbajúce chodníky alebo základnú vybavenosť v pešom dosahu bolo bývanie v okolí ulice maximálne neatraktívne. Onedlho by sa to ale mohlo zmeniť.

Kombinácia nízkej dostupnosti bývania, zlepšenia dopravnej situácie a do istej miery aj priaznivého Územného plánu by mohla vyvolať zvýšenú investičnú aktivitu. Nie je nepredstaviteľné, že v dohľadnej dobe sa okrem Bývania Svornosť objavia ďalšie podobné projekty.

Či je zrovna aktuálne predstavený projekt vzorom toho, ako majú vyzerať aj ďalšie zásahy, je na diskusiu. Osobne by som možno uprednostnil nižšiu a kompaktnejšiu štruktúru radových domov alebo ideálne townhousov – s obchodom, ateliérom či dielňou na prízemí a obytným druhým podlažím. Súčasťou tejto premeny by ale mal byť aj vznik chodníkov po oboch stranách ulice, prípadne aj cyklotrasy.

Podunajské Biskupice budú ešte dlho považované za perifériu Bratislavy s nepríliš dobrou povesťou. Nové projekty by mohli skutočne tento pohľad o čosi skorigovať. Dôležité ale je, aby boli dobre zasadené do prostredia a namiesto záťaže ho skutočne rozvíjali. Inak sa táto časť mesta môže stať prehliadkou premárnených príležitostí na pozdvihnutie úrovne dnes odpudivej lokality.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: BDS Development
  • Zdroj: BDS Development
  • Zdroj: BDS Development
  • Zdroj: BDS Development

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube