Author photoKristína Liďáková 27.03.2025 16:42

Nečakané možnosti Bratislavy. Dobré mesto využíva každý meter štvorcový, slovenská metropola má skrytý potenciál

Súčasťou charakteru mesta je nielen architektúra, verejné priestory a zeleň, ale aj spôsob, akým sú využívané jednotlivé budovy a priestory, najmä v kontakte s exteriérom. Metropoly sú natoľko živé, nakoľko dynamické sú jej ulice a miesta, kde obyvatelia môžu tráviť čas. Bratislava, ako to už býva zvykom, zaostáva za susednými veľkomestami.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA, www.zdronu.sk

Autor: Nino Belovič / YIM.BA, www.zdronu.sk

Schopnosť nazerania na mesto z rôznych uhlov pohľadu a vnímať potenciál v podobe vyplnenia či nahradenia prázdnych priestorov či miest prináša možnosť zlepšiť kvalitu mestského prostredia a zvýšiť odolnosť mesta. Naplno využiť partery budov, parky, parkoviská a ulice pre komunity a obyvateľov znamená vytvoriť prostredie, ktoré má príťažlivú atmosféru aj inkluzívne prepája všetky skupiny. 

Využitie ulíc neznamená iba ich dočasné uzatvorenie pre zorganizovanie komunitných akcií, akými je napríklad Dobrý trh na Panenskej ulici. Výhodou krátkodobého využitia ulice na stretávanie sa komunít v rámci susedstva, ale aj celomestsky, je podporenie lokálnych predajcov a podpora vzdelávania v oblasti udržateľnosti. Práca s ulicami bez áut je nevšedným zážitkom a zároveň významne inšpiruje k angažovanosti a zapájaniu sa do diania v meste.

Skutočne aktívne mestské priestory však nie sú len dôsledkom dočasne oživených ulíc, ale aj príležitostí dostať tak do vyťažených uzlov, ako aj bežných lokalít spomalenie a možnosť napĺňať potreby obyvateľov mesta. Samosprávy vstupujú do prostredia rozličnými zásahmi. Najjednoduchším príkladom je pôvodne zahraničný koncept, umožňujúci ľuďom prenajať si jedno parkovacie miesto a použiť ho pre krátkodobý komunitný program. 

 

BurgerBar na Továrenskej ulici, umiestnený v parteri. Autor: Tomi Tóth

 

Na kvalitu verejných priestranstiev a funkčnosť mesta ale enormne vplýva celkové urbanistické riešenie prostredia. Vhodnými zásahmi je množné vytvoriť miesta, kde sa bude koncentrovať život. Nárožia sú jedným z nich. David Sim, škótsky architekt a urbanista, známy svojím prístupom k tvorbe udržateľných, ľudských a príjemných miest na život, v knihe Soft City opisuje prínos rožných častí budov. „V prízemí ponúkajú rohové budovy veľmi dobre viditeľné priestory pre obchody, kaviarne a iné podnikanie. Tie môžu priťahovať okoloidúcich zákazníkov z niekoľko rôznych smerov,” upozorňuje.

Dobre preriešené a využité nárožia tak môžu byť užitočné nielen pre podnikateľov, ale aj pre podporu interakcií ľudí medzi sebou i mestom. Bratislavským príkladom je prevádzka Kava.bar na exponovanom nároží historickej Židovskej a Zámockej. Priestor malej rozlohy je súčasťou parteru funkcionalistického Edlovho dvora, pred ktorým bol nedávno vytvorený „vreckový parčík Židovská". Kaviareň okrem interiéru s výrazným charakterom ukazuje, že takýto realtívne atypický nárožný kút dokáže obohatiť pouličný život.

Partery ako časti budov v kontakte s ulicou môžu výrazne pozdvihnúť diverzitu mestského prostredia, založenú na rôznorodosti prevádzok. Hustota a variabilita sa líši mesto od mesta, no aj Bratislava obsahuje v tomto smere alternatívy. Parter budovy nepotrebuje vždy veľkú plochu na to, aby bol funkčný a prínosný. 

 

Kaviareň Kava.bar v parteri domu na Židovskej ulici. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Na aktívnu zmenu ulice k lepšiemu postačuje podľa Sima už 25-60 cm. Hĺbka priestoru, porovnateľná s policou, umožňuje prevádzku, ktorej majiteľ bude pracovať vonku, ale na druhej strane dokáže integrovať výklad či lavičku. Kodaň bežne obsahuje tzv. “corner coffee shop”, podávajúci kávu so sebou cez neveľké okienka. „Priestor s hĺbkou 1-2 m môže byť okienko v stene, ktoré obsluhuje zákazníkov stojacich na ulici - možno stánok s kávou, oprava obuvi alebo trafika. Tento typ zariadenia využíva ulicu ako predajný priestor,” približuje Sim.

Stredne veľký priestor už dokáže integrovať pri hĺbke 4-6 m obchodík či kanceláriu, ako aj vnútornú plochu pre zákazníkov. V prípade slovenského hlavného mesta možno ukázať na Továrenskú ulicu, ktorá disponuje konceptom Burger Bar. Nenápadný podnik obsahuje útly interiér v pôvodnom vstupe. Je tak nielen ukážkou efektivity, ale aj kreativity, čím v konečnom dôsledku vzniká viac ako gastronomický koncept. Ponúka autentický zážitok uprostred rušnej ulice.

Prízemie budovy, ktoré neumožňuje vznik prevádzky s plnohodnotným interiérom, však môže využívať priestor pred budovou, teda uličnú líniu. Sedenie v exteriéri sa tak stane predĺžením parteru a dokáže poňať viac návštevníkov, pričom sa zároveň podporí dianie na ulici. Funguje tak neveľká kaviareň 6:57 na Medenej ulici, výrazne limitovaná vnútornou metrážou. 

Napriek tomu je obľúbeným socializačným bodom s výberovými produktami. Interiér je zariadený striedmo, sústrediac sa na podstatu. Hostia tak bez problémov trávia čas aj pred kaviarňou. Uprostred inak menej živej zóny sa tak ukazuje dôležitosť oživenia parterov pre obyvateľov. 

 

Podnik 6:57 na Medenej ulici, využívajúci kontakt s exteriérom. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Bratislava obsahuje podobné koncepty v menšej miere, ako sme zvyknutí v zahraničných veľkomestách. Zdá sa, že zatiaľ mestu a jeho obyvateľom i podnikateľom chýba nazeranie na ulice a retailové zóny z iného uhľa pohľadu - predovšetkým chýba pochopenie, ža každý meter štvorcový sa dá vhodne a efektívne využiť. Aplikáciou tohto vnímania by sa zvýšilo kreatívne ponímanie podnikania.  

Metropola Slovenska je však v mnohých ohľadoch na dobrej ceste. Zlepšuje sa v skvalitňovaní zelene, organizovaní komunitných akcií, budovaní bezpečných trás pre deti a seniorov či obnovách hodnotných objektov. Nazeranie na potenciál drobných priestorov v parteri budov môže byť ďalším krokom. Správne fungujúce mesto podľa Sima podporuje vzájomné vzťahy ľudí, preto je pokrok v tomto smere dôležitý. 

Jeho obrazom môže byť kaviareň Lot roastery, podnik s pražiarňou kávy priamo pri Medickej záhrade. Samotná lokalita predurčuje vysokú návštevnosť prízemia budovy, avšak opäť ide o plochou obmedzenú prevádzku. Peší okoloidúci tak majú možnosť vziať si kávu do náprotivného parku. Aktívny parter dopĺňa mestskú zeleň a motivuje k jej návšteve a tráveniu času v nej. 

 

Lot roastery v blízkosti Medickej záhrady. Zdroj: Bratislava cheap hotel / European coffee trip

   

Okrem toho sú to aj predajne, ktoré podporujú rôznorodosť mesta v línií očí. Z dizajnovo hodnotných prevádzok možno v rámci Starého Mesta spomenúť najmä Slávicu či Rajon, ale aj nedávno otvorený Contemporary suvenir. Všetky priestory prispeli k oživeniu historických stavieb a priniesli osobité koncepcie, od remeselnej lokálnej tvorby, po umelecké suveníry či objekty. 

Využitie maxima priestoru, či už vonku alebo vnútri, rozvíja život mesta, priťahuje obyvateľstvo a zvyšuje ekonomickú efektivitu. Aj priestorovo limitované plochy sa môžu stať bodom stretávania sa, obohatiť metropolu o unikátny koncept či chvíľkovo priniesť nečakaný zážitok a program. Kvalita parteru vychádza do veľkej miery z princípu, že všade je priestor na hodnotnú prevádzku, ak začneme vnímať jeho hodnotu.

 

Ilustračné zábery: www.zdronu.sk

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Kava.bar. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Kava.bar. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Kava.bar. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • 6:57. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • 6:57. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • 6:57. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Lot roastery. Zdroj: Bratislava cheap hotel / European coffee trip
  • Burgerbar. Autor: Tomi Tóth
  • Burgerbar. Autor: Peter Hegedu

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube