Author photoAdrian Gubčo 27.03.2024 15:30

Najlepšie mesto pre deti. Bratislava sa chce citeľne zmeniť, spojí sa so špičkovými expertmi

Slovenská metropola je v porovnaní s mnohými európskymi veľkomestami priemerná. Nevyniká počtom obyvateľov, významom ani kvalitou života. Predsa však existuje téma, v ktorej chce byť lídrom: je ním vzťah a starostlivosť o deti. Bratislava má poskytovať výborné prostredie pre bezpečný život najmladších obyvateľov, k čomu jej pomôžu poprední svetoví experti. Nástrojom bude medzinárodná konferencia Start with children.

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Myšlienka, že výborné mesto je také, v ktorom sa deti cítia bezpečne a zároveň sa môžu nezávisle pohybovať, je všeobecne akceptovaná medzi urbanistami a architektami na celom svete. Vyspelé mestá sa tak začínajú pri plánovaní zaoberať pohľadom detí na verejný priestor a spôsobmi, ako im prispôsobiť prostredie v záujme vyššej bezpečnosti. Teraz sa chce k lídrom tohto hnutia zaradiť aj Bratislava.

Prezradil to primátor Matúš Vallo. „Verejný priestor je pre mňa ako primátora a zároveň aj architekta jeden z najdôležitejších aspektov zlepšovania kvality života v meste,“ konštatuje. „Ak sa v ňom cítia dobre a bezpečne deti, stáva sa otvorenejším, príjemnejším a bezpečnejším pre všetkých. Som presvedčený, že mesto je nevyhnutné plánovať aj s ohľadom na potreby detí. Pomôže nám to dobre a zodpovedne vytvárať budúcnosť.“

Podľa primátora sa v tomto smere už urobilo množstvo práce. Ocenil snahy starostov o zvýšenie počtu miest v materských školách alebo rekonštrukcie základných umeleckých škôl. Poukázal aj na prvé pilotné projekty školských ulíc, resp. úprav v blízkosti škôl, ktoré majú zlepšiť kvalitu pešieho pohybu. „Máme za sebou úspešné realizácie aj neúspešné, ktoré ale opravujeme, aby boli úspešné. Sú to veci, ktoré majú zmysel,“ dodáva.

Stále ale vidí priestor pre ďalší rozvoj – najmä vo forme úprav verejných priestorov, nastavení technických riešení infraštruktúry a podpore verejnoprospešných aktivít. Keďže sa chce Bratislava učiť od najlepších, vedenie mesta pristúpilo k zorganizovaniu medzinárodnej konferencie, resp. summitu Start with children. Zameraná bude na tvorbu miest ohľaduplných voči deťom s dôrazom na zvýšenie bezpečnosti.

 

Primátor Bratislavy Matúš Vallo prezentuje konferenciu Start with children. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Program konferencie priblížil Simon Battisti, americký architekt, ktorý realizoval úspešné projekty školských ulíc v albánskej Tirane a kurátor summitu. Podujatie bude trvať dva dni, pričom sa bude skladať z doobednej a poobednej časti. Doobeda sa budú jednotlivé témy preberať všeobecnejšie, poobede sa prejde na akýsi workshop, v rámci ktorého sa budú riešiť konkrétne problémy. Toto bude užitočné pre hostí, medzi ktorými majú byť aj desiatky primátorov či starostov.

Battisti ďalej zdôrazňuje, že konferencia bude mať tri hlavné témy: udržateľnú mobilitu, verejné priestory priateľské k deťom a klimatická odolnosť. Výsledkom má byť vízia konkrétnych riešení. „V histórii nájdeme príklady, kedy sa pri tvorbe miest priorizovali potreby detí,“ upozorňuje. „Vezmime si Holandsko v roku 1960 – autá zrazili deti, ktoré sa hrali na ulici a rodičia sa zaktivizovali. Na ich tlak vznikol tzv. Woonerf – alebo ,živé ulice´.“ Tieto ulice s upokojenou dopravou sa stali bezpečné deti, no atraktívne boli pre všetky ostatné generácie. Dnes sa koncept woonerfov šíri po celom svete.

Prvý deň samitu bude venovaný témam, ako sú klimatická kríza, adaptácia na extrémne počasie, prosperujúce susedstvá a spoločnosť či hra a každodenná sloboda. Hovoriť o nich budú kanadský urbanista, zakladateľ a predseda organizácie 8 80 cities Gil Peñalosa, trojnásobný primátor Tirany Erion Veliaj, architektka, mestská dizajnérka riaditeľka pre klímu v Capita Ankita Chachra, architektka, výskumníčka a zakladateľka štúdia Ludo Meghan Talarowski, spoluzakladateľka a riaditeľka Polish Smog Alert Anna Dworakowska.

Počas druhého dňa sa otvoria témy, ako vytváranie miest s deťmi, participácia, práca so susedstvom, mesto a starostlivé komunity, vzťah detí k prírode, vedenie detí k aktivizmu, deti a mobilita. Budú o nich hovoriť celosvetovo uznávaná urbanistka a výskumníčka Sudeshna Chatterjee, dánsky architekt a profesor Jan Gehl, riaditeľka v Bloomberg Associates Amanda Burden či riaditeľka Metropolitného inštitútu Bratislavy Petra Marko.

V rámci sprievodného programu bude otvorený aj Pavilón na hranie, ktorý je súčasťou projektu Metropolitného inštitútu Bratislavy pod názvom Mesto pre deti. Pripravené budú workshopy pre deti na témy urbánneho rozvoja, udržateľnosti či ekológie. 

Konferencia sa bude konať 28.-29. mája 2024 v Starej tržnici. Pre verejnosť je k dispozícii 300 lístkov, 200 pôjde predstaviteľom samospráv, aby podujatie prinieslo konkrétne výsledky.

 

Primátor označil vyvýšený priechod pri Medickej záhrade za vzorový príklad, ako robiť mesto bezpečnejším pre všetky generácie. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Organizátori sú presvedčení, že sa to podarí. „Mesto bezpečné pre deti je starostlivé mesto,“ hodnotí Petra Marko, riaditeľka Metropolitného inštitútu Bratislavy. „Dnes platí, že nezávislá mobilita detí je vnímaná ako indikátor kvality mestského prostredia.“ Zároveň pripomína, že význam má konferencia aj preto, lebo kvalitné prostredie môže podnietiť k zodpovednejšiemu uvažovaniu súčasné deti, ktoré raz budú najviac zasiahnuté klimatickou krízou.

Veľa si od podujatia sľubuje aj primátor Vallo. Pripomína, že hostia prinesú nielen dôležité know-how, ale ich stretnutie na jednom mieste môže viesť ku vzniku kontaktov, ktoré sa stanú predpokladom pre vznik pozitívnych spoluprác do budúcna. Takisto sa zvýši povedomie o Bratislave ako o meste, ktoré to s kvalitou verejného priestoru myslí vážne. Od toho napokon bude podľa primátora závisieť aj atraktivita pre potenciálnych investorov.

Čo to prinesie priamo vo fyzickom prostredí mesta, dnes ešte nemožno úplne odhadnúť. Všetko ale nasvedčuje tomu, že sa chce Bratislava sústrediť na bezpečné priechody pre chodcov, zlepšenie prehľadnosti priechodov (najmä vytlačením parkovania v ich bezprostrednej blízkosti) a azda aj budovanie priebežných chodníkov. Taktiež možno očakávať rozvoj školských ulíc.

V každom prípade, stávka mesta na deti je správna. Ak túto tému uchopí Bratislava dobre, môže sa za relatívne málo peňazí dramaticky posunúť a zlepšiť. Využiť na to potenciál svetových odborníkov, ktorí sa na dva dni stretnú v meste a budú s ním zdieľať svoje znalosti a skúsenosti, je ideálnym krokom.

 

Viac o konferencii Start with children nájdete na webe podujatia.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube