Author photoMartina Gregová 06.02.2024 20:55

Múzeá nie sú nuda. Slovenské inštitúcie skvalitňujú expozície, využívajú kreatívny dizajn

Výstavné priestory by mali návštevníkom kultúrnych inštitúcií ponúknuť viac ako len vystavované artefakty. Prišli na to už viaceré slovenské múzeá či galérie, ktoré sa rozhodli na ich redizajne spolupracovať s architektmi a inými odborníkmi. Výsledkom citlivého prístupu sú naozaj kvalitné a originálne poňaté expozície.

Zdroj: Dominika Bolgáčová, PINGPONG

Zdroj: Dominika Bolgáčová, PINGPONG

Kvalitné stále či dočasné expozície v múzeách a galériách sú významným krokom v snahe zvyšovať kultúrnu úroveň obyvateľstva. V tejto oblasti sa v poslednej dobe Slovensko posúva celkom sľubným smerom. V snahe zvýšiť úroveň existujúcich expozícií aj v úsilí predstaviť úplne nové výstavy vyhlásili v uplynulých mesiacoch viaceré slovenské kultúrne inštitúcie architektonické súťaže. Na trend modernizácie expozícií naskočilo napríklad Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťaňoch či Turčianska galéria v Martine.  

Výsledky súťaže z Piešťaň prinášajú nový pohľad na možnosti modernizácií výstavných priestorov. Jej cieľom bolo získanie návrhu novej expozície, venovanej slovenskému básnikovi Ivanovi Kraskovi. Nová stála expozícia má podľa súťažných podmienok prezentovať jeho život aj dielo. Na prvom mieste sa napokon umiestnil návrh od Ateliéru Greš Želiar.  

 

Expozícia Ivana Kraska. Zdroj: Ateliér Greš Želiar

 

Nová expozícia, ktorá bude súčasťou Turčianskej galérie, zas nesie názov Mikuláš Galanda - legenda ● la ganda ● galanda. Jej hlavným zámerom bolo vytvoriť reprezentatívny priestor a vhodné podmienky na prezentáciu originálnych zbierkových predmetov a archiválií, dokumentujúcich život a dielo významného slovenského maliara, grafika a ilustrátora. Na prvom mieste sa umiestnil návrh od bratislavského ateliéru PINGPONG.

Kvalitné expozície prirodzene vznikajú aj v Bratislave. V poslednom období zožala azda najväčší úspech Stála expozícia Človek v čase a priestore, ktorá sa nachádza v priestoroch Slovenského národného múzea. Autori sa pri návrhu expozície snažili pozrieť na zaužívanú muzeálnu estetiku novými očami, čo návštevníkom prinieslo interaktívnu výstavu plnú nečakaných momentov aj bádania.  

 

Expozícia Človek v čase a priestore. Autorka: Eva Benková / Archinfo.sk

 

Celkové výtvarné a priestorové riešenie expozície mali na starosti Peter Masár, Dušan Veverka a Jakub Tóth. Vychádzali v prvom rade zo snahy o interpretáciu jaskyne s cieľom vzbudiť v návštevníkovi pocit, že sa v nej nachádza a vidí len tiene reálneho sveta z pohľadu vedca, ktorý skúma antropológiu. O kvalite riešenia expozície svedčí aj nominácia tohto diela na prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2023 v kategórii Interiér. 

 

Expozícia Ľudia a mesto. Autorka: Dominika Bolgáčová

 

Za zmienku tiež rozhodne stojí aj nedávno ukončená dočasná expozícia Ľudia a mesto - Dejiny Bratislavy. Navštíviť ju bolo možné do konca júla 2023 v priestoroch Apponyiho paláca, v ktorom sídli Múzeum mesta Bratislavy. Za návrhom expozície stojí architektonické štúdio GRAU. Snaha autorov o čitateľné odlíšenie nových prvkov od historickej podstaty vnútorných priestorov Apponyiho paláca sa pretavila do výberu materiálov, farieb aj tvarov nových konštrukcií. Tie sú v priestoroch navyše odsadené od existujúcej architektúry, čo bolo vzhľadom na fakt, že budova je pamiatkovo chránená, jediným možným riešením. 

Výstava Ľudia a mesto - Dejiny Bratislavy si dávala za cieľ priblížiť jej návštevníkom obraz mesta a jeho obyvateľov a obyvateliek od konca 13. storočia až po 90. roky 20. storočia, častokrát prostredníctvom personifikovaných vystavovaných predmetov a súkromných fotografií. „Pracovali sme s tematikou mestských hradieb a zámerne prebrali ich princíp. Príbeh o urbanistickom vývoji hlavného mesta a jeho obyvateľov sme poňali ako chronologickú cestu, linku vinúcu sa priestorom. Výstavný systém prechádza kontinuálne jednotlivými miestnosťami a je doplnený o centrálne výstavné stoly, ktoré slúžia aj ako osvetlenie jednotlivých miestností,” opisujú architekti. Dôležitou bola aj grafická časť výstavy, ktorú malo na starosti štúdio Andrej&Andrej. Expozícia bola navyše doplnená o silnú digitálnu vrstvu.  

Expozícia Ľudia a mesto, ako aj iné vyššie spomenuté stále či dočasné výstavy, si kladie za cieľ viac ako len prezentáciu vystavovaných predmetov. V spolupráci s architektmi, grafikmi a inými profesiami prinášajú takto navrhnuté expozície aj do historických objektov moderné a neopozerané priestorové riešenia. Samotné výstavy tak posúvajú na oveľa vyššiu úroveň, ako sme na Slovensku štandardne zvyknutí. Ide o vynikajúci spôsob, ako sprostredkovať nové zaujímavé fakty, zvýšiť kultúrne povedomie, pritiahnuť nových návštevníkov a v neposlednom rade aj kultivovať spoločnosť. 

 

(GRAU Architects, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Expozícia Ivana Kraska. Zdroj: Ateliér Greš Želiar
  • Expozícia Ivana Kraska. Zdroj: Ateliér Greš Želiar
  • Expozícia Mikuláša Galandu. Zdroj: PINGPONG
  • Expozícia Mikuláša Galandu. Zdroj: PINGPONG
  • Expozícia Človek v čase a priestore. Autorka: Eva Benková / Archinfo.sk
  • Expozícia Človek v čase a priestore. Autorka: Eva Benková / Archinfo.sk
  • Expozícia Ľudia a mesto. Autorka: Dominika Bolgáčová
  • Expozícia Ľudia a mesto. Autorka: Dominika Bolgáčová
  • Expozícia Ľudia a mesto. Autorka: Dominika Bolgáčová
  • Expozícia Ľudia a mesto. Autorka: Dominika Bolgáčová
  • Expozícia Ľudia a mesto. Autorka: Dominika Bolgáčová

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube