Author photoAdrian Gubčo 17.10.2023 19:00

Moderné vzdelávanie konečne prichádza. Stavebná fakulta obnovila najväčšiu aulu, ide o staviteľský úspech

Bratislavské univerzity oproti popredným školám v zahraničí v stupni modernizácie spravidla zaostávajú. Postupne sa to ale začína meniť najmä v prípade Slovenskej technickej univerzity (STU), ktorá obnovuje svoje priestory. Novú tvár má aj Aula akademiku Bellu, ktorú jej zhotoviteľ, spoločnosť Metrostav Slovakia, v týchto dňoch dokončuje.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Veľká zmena tradičného miesta

Súčasťou STU je sedem fakúlt a jeden ústav, z ktorých každá má svoje výučbové priestory aj auly. Jednou z najväčších je Aula akademika Bellu, nachádzajúca sa na Stavebnej fakulte STU. Mohutná sála sa okrem prednášok využíva aj na slávnostné podujatia a akademické obrady, ako sú imatrikulácie alebo promócie. Ide tak o najreprezentatívnejší priestor fakulty, ktorý by mal spĺňať vysoké kritériá na podobu, prevedenie aj technické vybavenie.

V nedávnej minulosti to však už neplatilo. Samotná fakulta konštatuje, že technický stav auly, no predovšetkým jej stupeň morálneho opotrebovania, už nezodpovedal nárokom na dôstojný a reprezentatívny priebeh podujatí či výučby. Nespokojní boli vyučujúci aj študenti. STU tak využila dostupnosť prostriedkov v rámci projektu ACCORD (Advancing University Capacity and Competence in Research, Development and Innovation), spolufinancovaného Európskou úniou, a pristúpila k masívnej modernizácii.

S ohľadom na rozmery auly – miestnosť vypĺňa tri podlažia, k čomu ale treba pripočítať priestory nad stropom – išlo o náročnú stavebnú úlohu. Patrí k nej aj strojovňa vzduchotechniky, na najvyššom podlaží sú zas prekladateľské kabíny a priestor pre zvukára. Taký veľký priestor má zároveň významné nároky na zabezpečenie vhodnej tepelnej pohody, výmeny vzduchu či energetickej udržateľnosti. STU musela nájsť zhotoviteľa, schopného splniť prísne nároky komplikovanej stavby.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Zdroj: STU / Archstyl
  • Zdroj: STU / Archstyl

Stal sa ním Metrostav Slovakia, ktorý zvíťazil vo verejnom obstarávaní a v polovici januára tohto roka si prebral stavenisko. Ide o významný koncern v oblasti stavebníctva, ktorý realizuje širokú škálu stavieb – od polyfunkčných objektov cez bytovky, priemyselné haly, športoviská, retailové komplexy až po rekonštrukcie. Išlo tak o ideálneho partnera pre tento projekt.

Ten sa musel navyše vyrovnať s náročnými požiadavkami investora – napokon, ide o stavebnú fakultu. Projekt síce vypracovala architektonická kancelária Archstyl, na tvorbe dokumentácie sa však podieľalo viacero zamestnancov fakulty. Tí mali pripomienky nielen k funkčnosti, ale aj celkovému výrazu priestoru po ukončení obnovy.

Tá je dnes prakticky ukončená a prebiehajú už len posledné úpravy pred jej odovzdaním investorovi. Pre mnohých ide „len“ o rekonštrukciu, ktorá priniesla zlepšenie pôvodného stavu. V skutočnosti ale išlo o veľkú a komplexnú úlohu, ktorá robí z Auly akademika Bellu supermoderný priestor. Už čoskoro z nej bude pýcha celej univerzity. Z pohľadu zhotoviteľa ide o výnimočnú realizáciu, ktorá si zasluhuje bližší pohľad.

 

Študenti a návštevníci sa môžu tešiť na pohodlné sedenie. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Viac ako len tabuľa a sedenie

„Predmetom zákazky bola modernizácia auly, predovšetkým akustika a výmena vzduchu, čo boli priority projektu,“ začína svoj výklad Ing. Roman Gregorík, vedúci projektu z Metrostavu Slovakia. Na stavbe strávil veľa času a pozná ju z každej strany. „Druhá časť bola vizuálna. Pribudli nové sedačky, nové obloženie stĺpov, omietky, nové plátno, podlahy, stropy,...“ Nemešká a všetky novinky ukazuje priamo v priestore auly.

Do miestnosti je niekoľko vstupov, vrátane samostatného prístupu a zázemia pre prednášajúceho. Študenti budú vchádzať pravdepodobne najmä z druhého podlažia, kde je hlavné foyer smerom do Ulice Imricha Karvaša, prípadne z druhej strany, kde je spojovací koridor naprieč celou školou. Bežného návštevníka, zvyknutého na auly z iných škôl, ohromí rozsah miestnosti. Jej svetlá výška je v najvyššom bode 10,1 metra a usadiť sa tu môže až 690 poslucháčov.

Gregorík za ruchu prác na finalizácii ukazuje na novinky, ktoré pribudli v rámci rekonštrukcie. „Myslím, že doteraz nebol priestor akusticky významne riešený, bol tu len starý kazetový akustický podhľad,“ hovorí. Zhotoviteľ strop kompletne obnovil. „Teraz je akustika navrhnutá podľa najvyšších štandardov. Členitá časť stropu je zo špeciálnych akustických dosiek a ostatná časť je z akustického sadrokartónu. Na stĺpoch a na zadnej stene auditória je osadených niekoľko zvukových absorbérov a rezonátorov. Tak isto sa realizuje nové ozvučenie.“

Do auly počas slnečného dňa preniká najmä v doobedňajších hodinách priame slnečné svetlo. Aj na to sa ale myslelo. „Máme tu zatieňovacie žalúzie a kompletne sa menili aj svietidlá. Nad rečníckym pultom je desať svietidiel a nad auditóriom 63 kusov svietidiel. Ide o odkaz na fakt, že keď sa škola zakladala, bolo tu desať pedagógov a v prvom ročníku 63 študentov,“ pridáva Gregorík zaujímavosti z tvorby novej auly.

Po novom budú mať užívatelia radikálne vyšší komfort. Týka sa to sedenia – zrealizované boli pohodlné čalúnené sedadlá namiesto nepohodlných celodrevených – ale aj podmienok pre organizáciu podujatí. Pódium v spodnej časti sa bude dať jednoducho rozšíriť, čo poslúži najmä pri promóciách. Dôležité je, že tieto podujatia dostanú kultivovanejší rámec vďaka príjemnej kombinácii obkladov s drevenou dyhou a imitácie pohľadového betónu. Podlahy budú z liateho epoxidu, prípadne dubového dreva.

Nemenej zaujímavé sú však aj priestory, ktoré študenti či návštevníci bežne neuvidia. Patria k nim „prekladateľské kabínky“, ktoré sú naplnené modernými technológiami, alebo strešný medzipriestor, kde je lávka pre servis inštalačných zariadení. Pod hľadiskom je zase sklad a priestor pre zariadenia vzduchotechniky.

Toto všetko musel zhotoviteľ prebudovať bez pomoci ťažkej techniky. „Preprava všetkých materiálov musela prebiehať výslovne rukami pracovníkov. Všetko, čo sa vybúralo, muselo ísť von ručne, a takisto nové materiály a zariadenia dovnútra. Ťažkú pracovnú techniku a zdvíhacie zariadenia nebolo možné použiť vzhľadom na statické pomery budovy,“ popisuje Ing. Martin Godál, stavbyvedúci. „Všetko sme to zvládli za bežného chodu školy.“ Priamo z Metrostavu Slovakia projekt zastrešovali traja ľudia, zvyšok prác zrealizovali subdodávatelia.

Do užívania pôjde aula ešte tento rok. Z pohľadu zhotoviteľa ide o ďalšiu úspešnú realizáciu, ktorá má navyše aj spoločenský prínos. Najvýznamnejšia technická škola na Slovensku získa moderné priestory, ktoré prispejú k zvyšovaniu jej kvality. Podobné projekty sú pre budúci úspech mesta aj krajiny zásadné.

 

Aula je dnes na technologicky vyspelej úrovni. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Pozemné stavby aj development

Metrostav Slovakia má za sebou viacero rekonštrukcií a realizácií v oblasti vzdelávania. Spoločnosť sa v minulosti podieľala na výstavbe auly lekárskej fakulty v Martine, z nedávnych projektov možno spomenúť rozsiahlu prístavbu základnej školy Javorová Alej v Chorvátskom Grobe, spočívajúcu vo vybudovaní nového vzdelávacieho objektu, ale aj jedálne či telocvične. Významným aktuálnym projektom je aj rekonštrukcia diavadla Aréna.

Popritom je firma aktívna v developmente, pričom má za sebou niekoľko vlastných projektov. V minulosti dobudovala polyfunkčný súbor CityPark Ružinov, ktorý mal pôvodne zlú povesť, no investor ho premenil na úspešný produkt. V Petržalke zas buduje Kopčianku, ktorá je súčasťou širšej transformácie okolia Kopčianskej ulice a areálu podniku Matador.

Ukazuje sa, že Metrostav Slovakia je pomerne neprávom prehliadaný ako všestranný hráč, ktorý dokáže zmanažovať široké portfólio projektov, vrátane veľkých či náročných. Modernizácia Auly akademika Bellu je navyše dôkazom, že diela dokáže odovzdávať vo vysokej kvalite. Ako spoločnosť sama konštatuje, premena Slovenska na vyspelý štát je jednou z jej hlavných priorít. Svoj diel na tejto transformácii jednoznačne má.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Metrostav Slovakia. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube